Мечката Наташа не ще да спи, била алкохоличка

https://www.24chasa.bg/Article/478803 www.24chasa.bg
Проф. Богдан Аминков (в средата) през тръба вкарва кислород на мечката Наташа. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Някой го хваща от първата, друг от втората."

Така се шегуваха лекари и работници от парка за танцуващи мечки край Белица, когато се разбра, че мечката Наташа не може да бъде упоена с една стреличка.

Вчера започна годишният медицински преглед на животните. За три дни през ръцете на стоматолог и офталмолог ще минат 12 от общо 26-те обитатели на парка.

Гледачът Васил Мадолев и д-р Йордан Тумбев малко преди прегледа на очите й.
Гледачът Васил Мадолев и д-р Йордан Тумбев малко преди прегледа на очите й.

"Няма да имаме възможност да прегледаме всички мечки, защото повечето от тях са доста възрастни, с болни сърца и няма да издържат упойките. Задължително обаче ще се види здравословното състояние на Сейда и Наташа от Сърбия. Те са от 1 г. тук и досега не са преглеждани", каза Явор Гечев, шеф на фондация "Четири лапи", която стопанисва парка.

Офталмологът със специалния си уред.
Офталмологът със специалния си уред.

На някои от обитателите пък се довършват пломбите, започнати миналата година.

Стоматологът д-р Марк Лузе и съпругата му Сабине близо 2 часа се занимаваха със зъбите на Сейда.
Стоматологът д-р Марк Лузе и съпругата му Сабине близо 2 часа се занимаваха със зъбите на Сейда.

Първа на операционната маса легна Сейда. В бърлогата най-опитният гледач Васил Мадолев й пусна упойваща стреличка.

Наташа току-що е приспана.
Наташа току-що е приспана.

Десет минути по-късно тя бе заспала и я изнесоха на ръце до медицинския център. Там анестезиологът проф. Богдан Аминков с двама свои стажанти я интубира и й постави пълна упойка.

Близо два часа продължи работата на стоматолога д-р Марк Лузе и асистентката - съпругата му Сабине.

"Сейда е само на седем години, но няма нито един здрав зъб. Ще се опитам и ще направя всичко възможно тази и другата година да ги пломбирам и спася", каза д-р Лузе. Той е категоричен, че развалените зъби са заради лошата храна, давана на четириногите от предишните им стопани.

Наташа обаче се "опъна" на Васил Мадолев и отказа да заспи след първата стреличка. Наложи се да я подмамят с круши и хляб, за да й бият втора. И двете упойки обаче я хванаха след повече от половин час. От сутринта тя усещала раздвижването около бърлогата си и била неспокойна. Това била една от причините да се приспи по-трудно.

Основната обаче е, че докато е била при старите си собственици в Сърбия, редовно я черпели с алкохол. Знае се, че в такива случаи упойките трудно действат.

Към нея екипът на проф. Аминков проявил особена бдителност. До последно главата й бе затискана на масата с метална скоба, защото Наташа аха да се събуди.

След като й вкараха венозната упойка обаче, тя се успокои и спря да подскача върху масата.

"Само да не скочи и да каже: “Докторе, наздраве”, шегува се офталмологът д-р Йордан Тумбев, който започна преглед на очите й.

За първи път мецаните ще минат през очен лекар, досега това не е правено. Наложи се залата да бъде плътно затъмнена, за да може д-р Тумбев със специалния си уред да огледа очите.

Наташа не вижда с едното око, има проблеми и с другото. Предполага се, че това е заради алкохола и сладките храни, които са й давали.

"Метилът уврежда зрителния нерв, води до атрофия, което е невъзстановимо. Дори обаче и при чист етилов алкохол, когато количеството е голямо, зрението се губи. При животните, както и при хората степента на усвояемост на алкохола е различна от всеки организъм", каза д-р Тумбев.

Той сподели още, че единствено мечката и слонът са животните, които с желание посягат към пиенето. Останалите бягали от миризмата на алкохол и го приемали само по принуда. А на мечките им се услаждал.

През очен преглед ще преминат и напълно слепите Добри и Лейди М. Заради слепотата си Добри трудно се движел и ноктите му станали огромни. Затова днес ще се наложи да му правят педикюр.

Добри също е от алкохолизираните мечоци. Когато го отнели от стопаните му от Разградско, те признали, че редовно го черпели с ракия. Правели това, когато се налагало да го транспортират от град в град, за да прекара дългия път полуупоен.

"Обикновено ромите спират по улиците хора и рекламират танца на мечките си, като искат да им се даде шише ракия. Когато човек купи бутилка и я даде на стопанина, той сипва малко на мечока, за да почне да танцува. След това остатъка от ракията го допиватромите", каза управителят на парка Димитър Иванов.

Мишо е другият редовно пиещ обитател. На него старите собственици пък директно му наливали от шишето в устата.

Мишо обаче няма да бъде преглеждан, защото сърцето му е слабо и може да не издържи упойката.

Дали пък може да се спаси зрението на Калина, ще провери д-р Тумбев днес. С едното око тя не вижда, а гледачите забелязали, че постепенно ослепява и с другото.

Починалата преди няколко дни трета сръбска мечка - Милена, пък се оказала с тотално стопен черен дроб.

Редовно била наливана с ракия и бира, защото така развеселена изпълнявала най-интересните номера. Изкарвала доста пари за стопаните си.

Освен от алкохол мечките ослепяват и от изгнили и ферментирали плодове, които са им давани преди.

"Много е трудно да се възстанови зрение на този вид четириноги. Правени са доста опити, но категорични положителни резултати досега не са публикувани. Аз ще прегледам като начало очите на мецаните и ще преценя дали има някаква възможност да се подобри зрението им. На някои, ако имат пердета, може и да ги премахнем. Тепърва обаче прегледът ще покаже", каза д-р Тумбев.