Пьотър Искендеров: Защо турците ни станаха “братушки” вместо българите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4793611 www.24chasa.bg

В Македония избухна цветна революция. За това какво се случва на Балканите и какво отношение има това към Русия разказва кандидатът на историческите науки и специалист по Югоизточна Европа Пьотър Искендеров. Интервюто му е публикувано във в. “Комсомолская правда”.

Барутният погреб

на Европа

- Пьотър Ахмедович, преди немного време Русия обяви плановете си за изграждане на газопровода “Турски поток” и в малката държава Македония (само 2 милиона жители) голямо количество въоръжени нападнаха град. Каква е причината?

- В Балканския регион нищо не е просто, там се случват често странни неща. Помните известната шега на нашите фантасти братя Стругацки. Попитали камилата: “Защо имаш крива шия?” “А какво ми е право?”, отговорила камилата. На Балканите наистина всичко е сложно. Вие казахте: малка държава, наречена Македония. Ако на моето място седеше гражданин на Гърция ...

- Той би казал, че Македония е Гърция?

- Той би казал, че сте го обидили и би отказал да говори с вас. Гърците не признават името Македония. За тази историческа област са претендирали най-малко три държави. Сърбия, България и Гърция. България не признава македонците като народ, те смятат, че са българи. Сърбите като че ли признават македонците като нация, но винаги са имали определени териториални претенции. Гърция не признава името, тя смята, че то означава претенция към тяхната историческа Македония, откъдето са известни исторически личности. Освен това там живеят албанци, които въобще не искат да чуят за никаква Македония, за никакви македонци славяни и те активно се възползват от етническия фактор. В момента по официални данни албанците в Македония са около една четвърт от населението. Албанците твърдят, че са половината. Да се пресметне, е трудно, защото областите, населени с албанци, са доста затворени, външни хора там не влизат, да не говорим за преброители, които да се осмелят да преброяват албанци с техните големи семейства. А терористите в района не са малко. Такова е историческото положение. А албанците като начало искат да направят от Македония албанско-славянска конфедерация.

Западът

отмъщава на

Македония за

проруската й

политика

- Защо изострянето на положението се случва точно сега?

- Наскоро правителството на Македония за първи път през последните години (то е почти 10 години на власт), проведе твърда военно-полицейска операция срещу албанските тайни структури, в частност срещу тези, базирани в град Куманово. То отказа да се присъедини към антируските санкции. Напротив, дори увеличи износа на свои продукти в Русия. Всъщност направи нещо, което не посмя дори Сърбия, която отказа да се присъедини към антируските санкции, но обеща на Брюксел да не увеличава износа си за Русия.

Македонците започнаха да увеличават износа си. Някой каза, че това е реекспорт, но това няма значение. Те се възползваха от ситуацията активно да увеличат търговията си с Русия. И освен това правителството на Никола Груевски обяви намерението си да се присъедини към проекта “Турски поток”. Ето това бе последната капка. И всичко се събра - претенциите на съседните балкански страни, албанският вътрешен фактор, който не крие стремежа си да превърне Македония в албанско-славянска конфедерация. Плюс вътрешната политическа опозиция.

- Не разбирам какво им пречи на албанците или на местните социалдемократи “Турският поток”?

- На тях, общо взето, им е все едно. И вие сте прав, пари от транзита, работни места. Точно заради това решението засегна интересите на външния фактор - Брюксел и Вашингтон. Които досега пазеха мълчание и предпочитаха да не забелязват македонския конфликт. През 2001 г., когато албанците вдигнаха въоръжено въстание, македонците, за да го потушат набързо, закупиха от същата тази Украйна няколко хеликоптера. И стреляха от тези хеликоптери. И меко казано, не улучиха. След това се намеси международната общност: спрете да стреляте по мирното население.

 

Оттогава нито ЕС, нито САЩ особено са се интересували кой е на ключови позиции в Македония, защото голяма разлика между тях няма. И властта, и опозицията обявиха за свой приоритет членството в ЕС, НАТО и по принцип водеха доста сходна политика. Всъщност друга политика е невъзможно да се провежда, тъй като социално-икономическата ситуация е сложна: безработица от 20-25%, промишлеността е почти унищожена, обкръжението е враждебно, проблеми с местните албанци, страната е зависима от международни помощи.

През 2011 г. също имаше вълнения. Опозицията заяви, че при разпръснването на демонстрациите са загинали хора. Но никакви особени изявления на Запада не последваха. И след като Груевски обяви намерението си да се обърне към Русия, Западът се притече на помощ на албанските радикали и вътрешната опозиция и веднага се сети за тези събития. Докато Македония гледаше на Запад или бе неутрална, тя може да се пържи в собствен сос. А щом видят в нея потенциален съюзник на Русия ...

- Но е мъничък този съюзник.

- “Турски поток” също е мъничък, такава една тясна тръба. Но ако погледнем, тя преминава през Турция, през границата с Гърция.

- Това означава, че САЩ и техните съюзници трябва да дестабилизират Македония, да се организира някаква мъничка война?

- Програмата минимум е смяна на проруското правителство, програмата максимум е да се дестабилизира целият регион, за да няма никакви инвестиции, никакви газопроводи.

- Но в същото време извън този регион конфликтът да не излиза.

- Разбира се. Албания вече е член на НАТО и официален кандидат за членство в ЕС. Сърбия е официален кандидат за членство в ЕС. Тук е наблизо и Гърция. Естествено, че е желателно да изолира района от всички страни и да се остави да тлее. Важното е през него да не минават руски тръби.

Продажните елити

- Между другото, какво се случи между нас с България? Спомняте си целия този вой - братушки, братушки? И там през последните няколко години такава твърда антируска политика върви. Тази история, че се отказват от “Южен поток”, а след това започват да пищят, нека да го изградим. И въобще Балканите ту канят Русия да помогне, а когато помага, започват да плюят по нея.

- Тук също много неща са объркани. Наистина, в очите на славянските народи от Югоизточна Европа Русия не трябва да покровителства нищо. Тя трябва да помогне, а в нужния момент да се махне встрани. Тя трябва да помогне военно, трябва да помогне финансово, трябва да помогне политически. Но това не трябва да се намесва в никакви спорове и да даде на местните държави да избират своя собствен път. Вие плащате, а ние сами някак си ще се оправим.

Има и други нюанси. Едно нещо са обществените настроения, друго - настроенията на елита. В исторически план (може би съм субективен) в сръбското общество проруските симпатии винаги са били по-силни от тези в българското. Може би това е субективно мнение. Сред българите има много искрени русофили. Но местните елити ...

- Не са наши хора?

- Много меко казано. Те имат различна концепция. Русия е воювала на Балканите, в България за собствените си интереси, за да установи контрол над проливите и да забие копие до портите на Константинопол. И от гледна точка на интересите на България тези руско-турски войни, по тяхно мнение, не играят особена роля, защото българите и така са щели да се освободят. Но на тях май и при турците им е било зле, щели да се освободят по-късно.

Руски дипломати в навечерието на Първата световна война и в първите месеци, когато като че ли България е избирала към кого да се присъедини, са докладвали, че не трябва да имаме никакви илюзии. Има русофилски кръгове, има обществени организации, но целият управляващ елит, който дойде на власт, благодарение на Русия, с руска помощ и с подкрепата на Русия на международната арена, целият управляващ елит е прогермански. Там са германските банки, германските капитали, немските фирми. Интересите на българския управляващ елит са на Запад.

- Същото е и сега?

- Да. Затова не трябва да се поддаваме на илюзии. Това все пак се определя от икономическите интереси. И на второ място, от егоистичните интереси на местния управляващ елит. В тази връзка балканските елити исторически ...

- ...са най-корумпираните?

- Да, исках да кажа именно тая дума. Те са по-корумпирани може би дори от толкова омразните ни елити в Централна Европа - чехи, унгарци. Там все пак има здрави икономически интереси, и на тях им стига акълът да се дистанцират и от едните, и от другите. На Балканите всичко това е откровено. Както се казва - може да се продаваш, но не бива да се отдаваш. А на Балканите просто се отдават.

Мечката си отива,

идва еничарят

- Има ли някой, който е заинтересуван от стабилността на Балканите така, както сме ние?

- Как ще се развият събитията в Македония и с “Турски поток” зависи от Турция. Сега Турция води своя собствена игра, много по-сложна. Ние сме с Турция, нашият привидно вековен враг на Балканите, сега се оказваме в един алианс заради укрепването на собствените ни (и турските, и руските) позиции в региона. Сега Турция много внимателно следи това, което се случва в Македония. Ако се вгледате в турските медии, те казват, че тази цветна революция е организирана от САЩ, много по-ясно, отколкото дори нашите ръководители, експерти и депутати. Много по-ясно, например, от същия Алексей Пушков. Турците се изразяват по-остро - че дестабилизирайки ситуацията в Македония, САЩ и ЕС засягат не Македония, не и Русия, а удрят по Турция. За това, че Турция се опитва да провежда независима политика. Турция провежда политика на неоосманизъм, за възстановяване на влиянието си в териториите, които са били част от Османската империя. И това, съжалявам, се простира в Близкия изток, в Иран и може да достигне в Централна Азия и Кавказ. Турция се опитва, доколкото може сега, да провежда самостоятелна политика, независимо от факта, че е член на НАТО. А фактът, че тя не е член на ЕС, й позволява да маневрира, за да поставя условия на ЕС.

- Няма що - съюзник!

- По някои въпроси, да, имаме противоречия, за Сирия - също. Но с турците може да се преговаря и най-важното е, че тук има широко поле на изграждане на коалиции. Доколкото Турция се интересува от "Турски поток", не само за получаване на руския газ, който ще купува, но и да премине транзит към Европа, да се превърне в оператор на транзита, да стане общорегионален газоразпределителен хъб и по този начин да увеличи влиянието си в региона. Турция, разбира се, не се интересува от нестабилността в Македония. Турция може да има огромно влияние върху всички балкански мюсюлмани. Тя е в състояние да обуздае местните албанци, ако се стигне до това. Турция може да бъде нашият най-важен и надежден съюзник. Тя сега е обективно срещу всякакъв конфликт, срещу по-нататъшния разпад на местните държави, в което са заинтересовани САЩ.

- А Европа?

- Какво за Европа? ЕС не знае какво да прави в тази ситуация. Под натиска на САЩ, те нарекоха Русия труден преговарящ, обявиха "Газпром" за монополист. Е добре, преговаряйте сега с Турция за доставките на газ за Европа. Така е по-лесно. Русия се оттегли, както искахте, турските еничари идват с ръка на газовия кран. Вие сами не искахте да говорите с Русия.

(Със съкращения)

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар