Критическата вади мъжа от релсите

https://www.24chasa.bg/Article/479636 www.24chasa.bg

Кен Харви гледа телевизия и изведнъж избухва в сълзи. А в момента върви реклама за тоалетна хартия...

Това не се случва за първи път и търговецът от Локърби започва да се чуди какво стана с жилавия, сериозен мъж, който беше доскоро.
"Аз съм общителен, земен човек. Обичам да спортувам, да се събирам на бира с приятели. Но щом навърших 40, започна рязка смяна в настроенията ми, станах потиснат, раздразнителен. Затворих се в себе си, не исках да виждам хора", разказва 50-годишният днес британец пред в. "Дейли мейл".

Кен започва да трупа килограми - 30 за две години, и то главно около кръста. Постоянно е уморен, болят го костите.

Критическата вади мъжа от релсите

"Бях кошмарен за съжителство. От ведър и внимателен съпруг и баща се превърнах в мрачен свадливец, който мърмори на жена си и плаши децата".

Лекарите съветват жените в критическата възраст редовно да следят кръвното и холестерола си, за да предпазят сърцето. Снимки: Архив
Лекарите съветват жените в критическата възраст редовно да следят кръвното и холестерола си, за да предпазят сърцето. Снимки: Архив

"Загуби всякакъв сексуален интерес - спомня си съпругата Мери. - Усъмних се, че има любовница, но изглеждаше толкова уморен, че едва ли имаше сили за друга жена."

Стреснат, г-н Харви си прави куп прегледи - на щитовидната жлеза, за диабет, артрит, невроза. Започва лечение с антидепресанти, но те влошават състоянието му и го правят напълно апатичен. Диетата също не помага.

Започват да го обливат топли вълни, нощем се къпе в пот, косата му капе, тялото му се обезкосмява.

След две години терзания на Кен най-после е поставена  диагноза - синдром на тестостеронна недостатъчност (СТН), или мъжка "менопауза".

Това състояние при жените мъжкият пол е дамгосал като "истерия в критическата", а у себе си го нарича просто "криза на средната възраст".

Научно погледнато, "менопауза" не пасва за мъже, тъй като означава спиране на дамския месечен цикъл. За силния пол се използва терминът андропауза - състояние, придружено от подобни симптоми.

Все повече изследвания и специалисти обаче говорят, че става дума за едно и също явление - хормонални изменения с напредването на възрастта.

СТН е следствие от неправилно функциониране на тестисите, които произвеждат тестостерон, или от цялостно хормонално смущение на организма, обясняват лекарите.
Този хормон е ключов не само за мъжката потентност и сексуално желание, но и за силата на мускулите, здравината на костите, доброто настроение и енергичността.
Намаляването му води до оплешивяване, натрупване на килограми, ставни болки, топли вълни.

Тестостеронната недостатъчност поразява главно по-възрастни мъже, но може да се появи и на по-млади години. Изследване на Университета на Шефилд показва, че 10 на сто от мъжете над 50 години страдат от този синдром. При болните от сърце и диабет тип 2 този процент е 17.

Според някои изчисления днес във Великобритания има 840 000 случая на мъжка критическа, пише "Дейли мейл". Точният им брой обаче е трудно да се установи, тъй като мнозина крият или са в неведение за синдрома. Но осъзнаващите проблема стават все повече.

Мел Гъбсън например наскоро призна, че е в период на "менопауза" и това се отразява на актьорската му игра.

Според професор Хю Джоунс от Шефилд женската и мъжката критическа не бива да се приравняват най-малкото защото  от нея страдат всички жени и само някои мъже.

Водещият британски експерт по темата обаче е категоричен, че СТН трябва да се лекува, тъй като води до други заболявания.

Изследване, направено от Медицинския факултет на Университета на Калифорния, установи, че мъже с ниски нива на тестостерон са застигани по-често от преждевременна смърт.

Лекарите обясняват това с факта, че заради намаляването на този стероиден хормон мъжете затлъстяват и рискуват да развият диабет, а оттам и сърдечносъдови болести.
"Голяма заблуда е, че тестостеронът е просто полов хормон - той влияе върху много органи", казва проф. Джоунс.

Лекарят се позовава на проучвания, че повишаването на нивото му намалява тлъстините около кръста, подобрява настроението и нормализира кръвната захар, което пък щади сърцето.

При синдрома на тестостеронна недостатъчност не е за пренебрегване и сексуалната немощ, която поставя семейството на изпитание.

Съпругата обикновено решава, че мъжът й си има любовница. При повече проницателност обаче ще разбере, че този отпуснат, депресиран, странящ от хората човек въобще не се интересува от жени.

Странното е, че при толкова много случаи на СТН във Великобритания  само 43 000 души са се подложили на хормонална терапия.

"Проблемът е ясен. Големият въпрос е дали да се лекува, или не", обяснява проф. Джоунс.

След 30 години нивото на тестостерона при мъжете започва да спада с 1% годишно. Според повечето лекари това е нормална част от стареенето и не изисква хормонална терапия.

Други препоръчват краткотрайно лечение с хормони и твърдят, че то се отразява добре на общото състояние и потентността.

"Но за да започнем да прилагаме масово продължителна хормонозаместваща терапия, трябват сериозни и дълги изследвания" - смята лондонският професор ендокринолог Пиер Боло.

Той обяснява, че при някои мъже с нисък тестостерон причината може да не е в критическата, а в начина на живот - затлъстяване, обездвижване, алкохол. Предупреждава също, че фармацевтичната индустрия може да лобира в полза на терапията в преследване на печалби.

Колегата му от Университета в Лийдс Йън Банкс също има резерви.

"Определено рискуваме да допуснем и при мъжете грешката, която направихме с масовото прилагане на хормонална терапия при жените. Да, тя облекчава симптомите на менопаузата, но увеличава риска от рак на гърдата."

Някои пациенти обаче губят повече от 1% тестостерон годишно. Тогава?

"Мъже, при които тестостеронът намалява с 2 на сто още от 30-годишна възраст, на 60 години ще имат нивата на 90-годишен старец. В този случай терапията е наложителна", смята д-р Джеф Хакет, уролог в болницата "Хартланд" в Бирмингам.

Негови колеги пък предупреждават за опасност да се сбърка диагнозата. Много мъже около 50-те чувстват отпадналост и надебеляват, но нямат СТН.

Те съветват личните лекари да следят за три ключови симптома - загуба на либидото, оплешивяване и липса на сутрешна ерекция. Това са почти сигурни знаци за мъжка критическа. Но дори и тогава хормонален тест трябва да потвърди диагнозата.
Хормоналната терапия с тестостерон може да се провежда с инжекции на 3 седмици или на 10 до 14 седмици. Използват се също пластири, гел и импланти.

Възможните странични ефекти са увеличаване на простатата, повишаване на червените кръвни телца, а в по-редки случаи - хиперсексуалност. Рак на простатата може да предизвика само злоупотребата с този хормон заради бодибилдинг и културизъм.
Във всички случаи заместителната терапия трябва да става под стриктен лекарски контрол.

СИГНАЛИТЕ

- Честа отпадналост и умора
- Депресия или раздразнителност
- Затлъстяване в областта на кръста
- Топли вълни и изпотяване
- Оредяване на космите по главата и тялото
- Понижено либидо
- Липса на сутрешна ерекция
- Нарушена обща ерекция
- Загуба на мускулна маса и сила
- Умствена мъглявост 
- Болки в ставите и мускулите

Как да предпазим сърцето си в менопаузата

Лошият холестерол (LDL) се повишава значително в годините преди и след навлизането в менопауза, когато нивото на хормона естроген рязко намалява.

Това увеличава риска от сърдечни заболявания, установи изследване на хиляди жени в САЩ, проведено от Университета в Питсбърг.

Връзката естроген-холестерол-кардиологични проблеми е обект на дългогодишни дебати. Отдавна е известно, че с навлизането в критическата възраст жените започват по-често да страдат от сърце. Спореше се обаче дали това се дължи на намаляването на естрогена или на стареенето въобще. Някои дори смятаха, че сърдечните болести причиняват ранна менопауза, а не обратното.

В изследване са участвали 1,054 жени, които специалистите следят от 1995 г. От три до пет години преди последната менструация те са имали нормално ниво на лош холестерол - около 2,5 милимола на литър кръв (mmol/l). При навлизането в критическата възраст LDL се е вдигнал средно до 3 mmol/ l, а от три до 5 години след менопаузата е ударил горната граница от 3,5 mmol/l.

Резултатите са публикувани в научното издание Journal of the American College of Cardiology.

"Изследването потвърждава ролята на естествения естроген в предпазването на сърцето - казва Джоан Менсън, геронтолог от Бостън. - Много жени никога не са си правили подобни тестове, а те са много важни за съдбата на сърдечносъдовата система в по-напреднала възраст."

Когато жената знае, че е застрашена, тя може да вземе мерки. Лекарите препоръчват:

- Измервайте редовно нивото на общия си холестерол и се опитвайте да го поддържате под 5,5 милимола на литър (mmol/l).

- Правете поне 30 минути на ден физически упражнения по свой избор.

- В храненето наблегнете на плодовете и зеленчуците, на месото и рибата без тлъстина, избягвайте наситените мазнини.

- Проверявайте кръвното си налягане и се постарайте да не надвишава 120/80.

- Откажете пушенето.

Ако тези мерки не дадат резултат, има вариант да се премине на смъкващи холестерола лекарства от рода на статините. Авторите на изследването обаче не ги препоръчват, преди да са опитани всички други терапии, особено физическите упражнения и диетата.
Медиците се отнасят с резерви и към лечението с естроген, което помага за предпазване на сърцето в менопаузата, но го смятат за рисково за рак на гърдата.