Килограм българско розово масло достигна цена от 7000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/4797168 www.24chasa.bg

Розите се отглеждат от векове в България, а цената на килограм розово масло тази година достигна 7000 евро, пише "Ал Джазира Балканс" в материал за Карловската област в Централна България.

Българите в продължение на векове култивират рози, които са специална част от фолклора на народа.

"В момента сме свидетели на възраждането на производството, тъй като, след демократичните промени в България през 1989 г производството на рози и розово масло намалява. "Пазарът е фактор, който влияе на увеличението на производството", казва Стойо Карагенски от общината в Карлово. Козметичната индустрия се снабдява с розово масло от България и Турция. Тези две страни заедно осигуряват 90% от розите за нуждите на света.

Ето защо Венелин Найденов, завърнал се от Канада, инвестира четвърт милион в дестилерията. "Ние не знаем цената на розово масло тази година. Очакваме тя да бъде малко по-висока в сравнение с предходната година. Миналата година беше 6700 евро. Тази година цената ще бъде по-висока от 7000 евро, гарантирам ви. Добивът на рози е много по-малък, ще има недостиг на пазара, поради което се очаква покачване на цената", обяснява бизнесменът. За да се получи един килограм розово масло, е необходимо да се съберат 4000-4500 килограма розови листенца.

През последните години производителите записват добри резултати в производството и доходите. Това е реклама за Долината на розите и България по света, която привлича много туристи, се пише в материала. Освен в козметичната индустрия розовото масло се използва и за други продукти – от ракия до бонбони.