Бъдещето е в машинното гласуване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4798095 www.24chasa.bg

След два успешни пилотни проекта на избори в България смело можем да кажем, че машинното гласуване има много повече предимства от проблемното гласуване с бюлетини. За минути се получават подробни, точни и достоверни резултати за няколко вида избори или гласуване и за референдуми по едно и също време (например съвсем реално е да се проведат местни избори и референдум наведнъж). Освен това качествено се намаляват разходите в сравнение с ръчното гласуване.

С максимална прозрачност списъкът от потенциални ползи за този нов вид провеждане на изборите може да е дълъг и завладяващ в зависимост от степента, в която автоматизираният процес е подкрепен и от заинтересованите страни. Въпреки безспорните ползи стартирането на един такъв новаторски процес може да се случва частично, с други думи, може да се проведе на етапи. Това позволява адаптиране на законодателството, процедурите и практиките по контролиран начин. Първият етап от този процес на преминаване обикновено се изпълнява чрез пилотно машинно гласуване. Това се случи и при нас, след като вече

два пъти беше

проведено

експериментално машинно гласуване. Така бяха проведени изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. със 100 машини за гласуване, разположени в 100 избирателни секции в София, Пазарджик, Велинград и Ракитово. Същото бе направено и на изборите за народни представители през октомври 2014 г., като машинното гласуване бе проведено в 300 избирателни секции, с 300 машини в избрани пет избирателни района – 10-и Кюстендил; 14-и Перник; 15-и Плевен; 17-и Пловдив и 24-и София.

Двата пилота в машинното гласуване бяха проведени напълно успешно по мнение на възложителя – Министерския съвет и ЦИК. Нямаше критики от на обществеността, нямаше компромати, гласоподавателите с любопитство и готовност се включиха в експеримента.

Гласуването с бюлетини има един огромен недостатък. Голяма част от

секционните

комисии са

станали като

семейства Причината – в голям брой от случаите съставът им е еднакъв на много последователни избори и те са се сприятелили. На много места това позволява лесни измами – в бюлетината е гласувано за една партия или кандидат, а в протокола се нанася друга партия или кандидат.

Застъпниците често не са в час, а и не следят всичко. Особено в малките населени места. Така в протоколите често има сериозни различия от бюлетините. Често секционните комисии се подкупват в пакет и си затварят очите пред изборни измами. Когато Конституционният съд за първи път разреши повторно преброяване на бюлетините при спор за народен представител от СДС, измамата лъсна. Крайно време е да се сложи край на предварителното попълване на бюлетини, индианските нишки, подмяната на протоколите, влаченето на чували в помещенията на районните комисии, проблемите с печатниците и пр. архаизми.

Няколко

предимства,

които предлага процесът на машинно гласуване:

- много по-добре гарантирана тайна при гласуването и анонимност на избирателя;

- оборудване с изключително лесен достъп, удобен за гласоподавателя , включително и за хора в неравностойно положение – незрящи граждани;

- предотвратяване манипулиране на гласовете;

- лесно управление и поддръжка на софтуера и хардуера;

- отчетност чрез документиране на всички дейности по време на изборите;

- възможност за точен одит и надзор над изборния процес.

Машината за гласуване позволява да се правят проверки на всички етапи от изборния процес, в предизборния период, по време на гласуването и след него, благодарение на постоянния носител за запазване на данни и пълен опис на изпълнените операции.

Поради изброените предимства въвеждането на машинно гласуване по своята същност е една стратегическа цел на държавите със съвременно мислещи и честни политици.

Как го правят другите или да погледнем към няколко различни по степента на развитието си държави:

- САЩ - само за 4 г. - над 50 изборни събития в повече от 100 области в 16 щата плюс окръг Колумбия.

- Белгия (2012 г.) - външно одитна електронна изборна платформа, създадена и изградена за всички избори в страната през следващите 15 г.

- Бразилия (комуникационни услуги за избори и предаване на резултати през 2012 г. и за президентските избори през октомври 2014 г.) - тестване на над 500 000 електронни машини за гласуване за изборите през 2012 г.

- Венецуела (15 избори от 2004. до 2013 г.) - над 150 милиона подадени и преброени гласа и над 55 милиона гласоподаватели, идентифицирани биометрично в изборните секции в деня на изборите в 4 избори от октомври 2012 г. в страна почти колкото Нигерия.

- Филипините (3 избори – два национални, един регионален съответно през 2010 , 2013 и 2018 г.) Над 70 милиона подадени, преброени и отчетени гласа в архипелаг с над 7 хиляди острова и с много предизвикателни комуникационни и логистични пречки.

Машинно гласуване се прави успешно в десетки държави по света и броят им непрекъснато се увеличава.

След успешното завършване на тези пилотни проекти България може да се посочи в частта на машинното гласуване като пример за прозрачност, надеждност и доверие - атрибути, които несъмнено ще засилят имиджа на държавата пред гражданите ѝ.

Преминаване от ръчно към машинно гласуване е съществен напредък за обществото на една страна. И ако някой иска да ограничи машинното гласуване, значи той цели манипулиране на гласуването. Няма друго обяснение.

То е много по-сигурно

от вота с бюлетини

  • Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Гадно е с вируса, но май ще си живеем с него

    Още малко и ще стане година в плен на коронавируса. На човечеството яко взе да му писва, но колкото и да се залъгва, че краят му се вижда, ще трябва да се научи да живее с гадната и опасна инфекция, която превзема все по-големи територии. Краят не се вижда, макар че ваксините донесоха светлина в тунела
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност