Нури Димитрова поставя рекорд с рокля на Екатерина Велика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4799041 www.24chasa.bg
Теглото само на конструкцията е 150 кг. Запълват я с пяна, шпакловат и я боядисват.

Българска дизайнерка е на път да постави световен рекорд, след като ще представи в Москва 4-метрова конструкция с венчалната рокля на имеператрица Екатерина Велика. Моделът на Нури Димитрова ще бъде изложен в московския театрален музей “Бахрушин” от средата на юни до края на август. Той ще бъде част от фестивала “История на костюма”.

Преди 3 години дизайнерката нашумява с колекцията си от миниатюри на кралски сватбени рокли. По-късно прави смело ревю във Виена, за което пренася хиляди живи пчели от България.

“След като създадох минатюрите, си казах:

защо пък да не

направя и

най-голямата рокля?”,

разказва въодушевено за своя нов проект Димитрова. Първоначално в главата си има само идеята, че роклята ще е огромна. Не знае обаче нито на кого ще бъде, нито къде ще я представи. С времето всичко си идва на мястото и съдбата се намесва, показвайки й какво точно да стори. Случайно Димитрова попада на много стара снимка на сватбената одежда на Екатерина Велика от 1745 г., с която се е венчала за Петър Трети. Самото име на императрицата показва на Нури, че именно тя е най-подходящият персонаж, когото да олицетвори чрез величествените размери. И така дизайнерката започва дългия път, изпълнен с немалко препятствия към постигането на нестандартната си мечта.

Самата мисъл за проекта се явява много по-рано - още през 2011 г. Много сложна обаче се оказва задачата да намери човек, който да изработи конструкцията. Трябва да открие и помещение, което да има капацитета да поеме размера ѝ. Манекенът е висок 4 метра. Заедно с шлейфа сватбената рокля става дълга 6 метра. “Основата трябваше да е същевременно достатъчно лека, както и достатъчно голяма”, обяснява Димитрова. Пренасянето до Русия става със самолет, като в момента вече пътува натам, за да има време да се разположи в музея и да подготви откриването. Малко преди това тя ще отиде в Москва, за да нанесе финалните щрихи.

Само теглото на конструкцията е 150 кг без роклята. “След като направихме торса, решихме,

че не може да я

облечем върху метал

Затова го напълнихме с пяна, шпакловахме го и го покрихме с подходяща боя”, разказва дизайнерката. Почти година с начертаването на скиците трае работата по манекена. Самата техническа изработка отнема повече от 6 месеца. За него се грижи неуморно екип от конструктори, които с помощта на стълби скулптурират всяка една част и извивка.

Роклята е изработена от 50 метра плат, който е изтъкан специално за случая в турска фабрика. За да успее да го пресъздаде едно към едно, Димитрова отива в Русия, за да види модела, който е изложен в Оръжейната палата там. Снимките и пипането са забранени, затова тя разчита единствено на своята памет.

“Исках материята да отговаря напълно на времето, в което е носена роклята. Първо го пресъздадох на обикновен макенен в нормални размери, за да изуча добре кройката, която е много нестандартна. След това отидох до Москва, където се съхранява. Щом видях плата, говорих със собственик на фабрика в Турция. Пътувах дотам и му обясних, че искам да постигнем точно определена материя. Видях подобен зеленикав цвят при него и му го посочих. Обясних му какви шарки трябва да има

и те го изтъкаха

специално

за представянето”, обяснява за премеждията към изпълнението на нестандартния проект тя.

Колкото и да не е за вярване, ушиването на самата рокля е най-лесната задача. Заедно със своя екип я създават за 1 месец и за късмет се оказва по мярка без нито една проба. За това може би помага и другата професия на Димитрова на експерт-оценител на брилянти и диаманти суровина. Благодарение на нея тя има прецизно око и умее добре да борави с размери и почти незабележими за човешкото око детайли.

Около една година ѝ отнема, за да я допуснат до фестивала “История на костюма”. За него кандидатсват представители на държави от цял свят, а комисия определя кой да участва. Подборът е изключително прецизен. Получава идеята да се яви от свои приятели, които живеят в Москва от години.

“Имаме предложение

да я оставим

до февруари

вместо до август, както е планирано”, разказва дизайнерката. Прокрадва се и мисълта гигантската рокля на руската императрица да остане там завинаги. Същевременно Нури Димитрова е подала и нужните документи за поставяне на рекорд за “Гинес” в съответната категория.

Без да изневерява на стила си, и този път тя е направила 100 пъти по-малък вариант. Във вид на миниатюра всички посетители на фестивала ще могат да разгледат детайли от огромната рокля, които иначе няма как да бъдат доловени.