Древният Рим оживява за X-ти път в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/4802598 www.24chasa.bg
Снимка: Дима Максимова

Над 300 древни римляни и варвари от 5 държави ще кръстосват мечове в Свищов по време на Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". X-то юбилейно издание на атрактивния форум за исторически възстановки ще се проведе от 5 до 7 юни в естествения декор на древния град Нове. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на феста за принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Участниците ще пресъздават античната история - бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от "варварския" свят. Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на "Първи италийски легион", "Първа тракийска кохорта", "Групо Сторико Романо", "Нимфите от Дакия", "Багатур", "Терра Дакия Етерна", в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор "Юлангело", както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.

По време на фестивала изненада за публиката ще е ритуал по покръстване на готите. Ще бъде пресъздадено събитие от IV век и ще бъде показан и ценен ръкопис от VI век. Това ще е "Сребърен кодекс". Насрочена е и научна конференция "Античното наследство - открития, състояние, перспективи".

Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.

Над 10 000 зрители се очакват в антична крепост "Нове", възстановена преди година с 5.8 млн.лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". Старината, в която се извършват дългогодишни проучвания от полски и български археолози, е най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.

Разкопките в Нове ще продължат и това лято. Учените от университета в Познан вече са получили одобрение на експедицията си за пет години напред. Българските археолози пък получават едва 15 000 лв. от Министерството на културата и най-вероятно в резервата този сезон ще работи само един екип.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да