Древният Рим оживява за X-ти път в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/4802598 www.24chasa.bg
Снимка: Дима Максимова

Над 300 древни римляни и варвари от 5 държави ще кръстосват мечове в Свищов по време на Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". X-то юбилейно издание на атрактивния форум за исторически възстановки ще се проведе от 5 до 7 юни в естествения декор на древния град Нове. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на феста за принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Участниците ще пресъздават античната история - бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от "варварския" свят. Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на "Първи италийски легион", "Първа тракийска кохорта", "Групо Сторико Романо", "Нимфите от Дакия", "Багатур", "Терра Дакия Етерна", в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор "Юлангело", както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.

По време на фестивала изненада за публиката ще е ритуал по покръстване на готите. Ще бъде пресъздадено събитие от IV век и ще бъде показан и ценен ръкопис от VI век. Това ще е "Сребърен кодекс". Насрочена е и научна конференция "Античното наследство - открития, състояние, перспективи".

Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.

Над 10 000 зрители се очакват в антична крепост "Нове", възстановена преди година с 5.8 млн.лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". Старината, в която се извършват дългогодишни проучвания от полски и български археолози, е най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.

Разкопките в Нове ще продължат и това лято. Учените от университета в Познан вече са получили одобрение на експедицията си за пет години напред. Българските археолози пък получават едва 15 000 лв. от Министерството на културата и най-вероятно в резервата този сезон ще работи само един екип.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.