Древният Рим оживява за X-ти път в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/4802598 www.24chasa.bg
Снимка: Дима Максимова

Над 300 древни римляни и варвари от 5 държави ще кръстосват мечове в Свищов по време на Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". X-то юбилейно издание на атрактивния форум за исторически възстановки ще се проведе от 5 до 7 юни в естествения декор на древния град Нове. Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Република Франция у нас, ще получи специалната награда на феста за принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България.

Участниците ще пресъздават античната история - бита, културата и военните сблъсъци между императорски Рим и племената и народите от "варварския" свят. Освен реенакторските битки и демонстрации с антични оръжия на "Първи италийски легион", "Първа тракийска кохорта", "Групо Сторико Романо", "Нимфите от Дакия", "Багатур", "Терра Дакия Етерна", в рамките на фестивала ще бъдат представени древни танци и ритуали, средновековни религиозни песнопения с концерт на хор "Юлангело", както и кулинарен конкурс за автентична древна кухня.

По време на фестивала изненада за публиката ще е ритуал по покръстване на готите. Ще бъде пресъздадено събитие от IV век и ще бъде показан и ценен ръкопис от VI век. Това ще е "Сребърен кодекс". Насрочена е и научна конференция "Античното наследство - открития, състояние, перспективи".

Фестивалът ще завърши с тържествен парад на реенакторските групи по улиците на Свищов.

Над 10 000 зрители се очакват в антична крепост "Нове", възстановена преди година с 5.8 млн.лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". Старината, в която се извършват дългогодишни проучвания от полски и български археолози, е най-добре експонираният римски военен лагер в граничните североизточни провинции на някогашната Римска империя.

Разкопките в Нове ще продължат и това лято. Учените от университета в Познан вече са получили одобрение на експедицията си за пет години напред. Българските археолози пък получават едва 15 000 лв. от Министерството на културата и най-вероятно в резервата този сезон ще работи само един екип.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,

Чалгарки + лоши момчета = класическа комбинация. Представителките на кръшния жанр имат силно влечение към мъже, които имат проблеми със закона. Или към парите им. Жоро Бирмата е последният виден любовник на фолкпевици, който е преследван от органите на реда и беше обявен за издирване. Младежът дълго време имаше връзка с Преслава,

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в