Мешерето се събра заради акцията на МВР в Игнатиево

https://www.24chasa.bg/novini/article/4803737 www.24chasa.bg
Само една полицейска кола бе паркирана в центъра на Игнатиево в четвъртък.

Министър Румяна Бъчварова на среща с полицията във Варна

Върховният съд на ромите християни - мешерето, се е събрал вчера на спешно заседание в Игнатиево. Основният въпрос по време на дискусията бил как да се реши проблемът с внезапните данъчни проверки в града. На срещата били поканени и местните кланове на златарите, за които се твърди, че развиват и джебчийския бизнес.

“Ние винаги сме правили бизнес с държавата с хидроизолации и строителство и сме били коректни към властта. Не знаем защо е точно сега тази атака”, каза представител на един от родовете с големите къщи.

Пред една от богаташките къщи в градчето висяха табели, които приканваха хората при нужда от услугите на бакърджии или калайджии.
Пред една от богаташките къщи в градчето висяха табели, които приканваха хората при нужда от услугите на бакърджии или калайджии.

В четвъртък

Игнатиево осъмна

под вътрешна

блокада

Ромски патрули не допуснаха репортери да снимат луксозните им къщи. На една от тях висяха големи табели с надписи “Калажия” и “Бакржия” (правописът е оригинален - бел. р.), които според данъчните са сантиментално историческо прикритие за други дейности.

През 50 м в стари автомобили дежуряха по двама млади мургави представители на босовете.

Рано сутринта областният управител на Варна Стоян Пасев обяви, че няма проблеми с реда в града. Според кмета Димитър Димитров местните се изплашили от обявените 13 данъчни проверки и от арестите на няколко жени с регистрация за кражби при полицейската акция предния ден.

Редът в градчето бе осигурен от 2 полицейски коли, като едната си тръгна към 14,30 ч, защото по улиците почти нямаше хора. Само в луксозна кръчма група от 4-ма съгледвачи изграждаше защитен вал срещу евентуално нахлуване на жандармерия.

Обявеното през деня посещение в Игнатиево на вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов вероятно е било без официален кортеж. Около обяд Бъчварова се появи на работна среща в ОД на МВР във Варна. Тя отказа среща с журналисти и от пресцентъра разпространиха съобщение.

“По заповед на министъра е разпоредена и проверка по определени линии на дейността на ОД на МВР - Варна. Анализирани бяха резултатите от специализираната операция от 3 юни и бяха определени конкретни и дългосрочни оперативни мерки.

Създадена е нова

организация за

контрол на

работата на

охранителните

фирми

и се въвеждат нови формати на взаимодействие с полицията.

Това e част от планa за действие, който министър Румяна Бъчварова обсъди с ръководството на полицията във Варна. Това ще подобри цялостната система за контрол по охраната и безопасността на търговските обекти и уязвимите места с установени зачестили кражби”, се казва в изявлението.

“От месец има нов ръководен екип на ОД на МВР-Варна, именно защото знаем за съществуващи проблеми и очакваме резултати в най-скоро време”, е добавила министър Бъчварова.

Акцията в Игнатиево със сигурност ще развърже ръцете ѝ за смяна на шефовете на 5-те РПУ.

На срещата бе потвърдено обещаното от шефа на ОД на МВР Даниел Пашов при встъпването му в длъжност - допълнителни мерки за летния туристически сезон и за увеличаване на бройката на служителите на МВР, които ще работят изцяло по проблема с джебчийството.