Укрепване на деретата още чакат хората в Аспарухово година след трагедията

https://www.24chasa.bg/novini/article/4809557 www.24chasa.bg
Сега дерето на ул. “Моряшка” събира заблатена вода.

Делото е срещу виновно лице, назначени са експертизи с участието на 7 учени от БАН, каза и.д. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров

С надпис “Фарс” жителите на Аспарухово са отбелязали пътя на потопа към ул. “Белгород”.
С надпис “Фарс” жителите на Аспарухово са отбелязали пътя на потопа към ул. “Белгород”.

Година след 19 юни 2014 г., когато две вълни удавиха варненския кв. “Аспарухово”, жителите му още са в стрес от преживяното.

Бетонни ограждения пазят ул. “Белгород” от ново бедствие.
Бетонни ограждения пазят ул. “Белгород” от ново бедствие.

Дано такова чудо не дойде втори път, кръстят се те. В началото на годината, когато язовирите във Варненска област започнаха да преливат, аспаруховци отново бяха нащрек. Наводненията тогава се разминаха, но хората трепереха. Защото укрепването на дерететата по най-засегнатите улици - “Моряшка” и “Горна Студена”, не се случи.

“Само половин час преди вълната минах с колата си оттам. После, като гледах любителско видео на вълната по ул. “Белгород”, не можех да повярвам. И досега е така. Наблюдавам, че и аз, и всички карат бързо през това място, когато завали дъжд”, казва Иван Димитров, който има къща във вилната зона над квартала.

По ирония на съдбата той е минал с автомобила си и през мястото, където се е свлякла и другата вълна от хълма Боровец, която пък удави ул. “Моряшка”.

На кадрите отпреди година се вижда как водата нараства пред спрелите коли, в които десетки очакват да преминат. Вместо да намалее, стихията започва да носи автомобилите по течението и хора изскачат от тях в здрача, за да се спасят. Човешки сенки, които по чудо не дават жертви.

Жертви все пак имаше. 13-годишният Стефан Емилов Стефанов загива на ул. “Горна Студена”. От същата улица е Магдалена Шопова, на 29 г., чието тяло бе намерено в канала от морето за Варненското езеро. Тя загива заедно с двете си деца - Жана, на 3 г., и Зина, на 8 г.. Всъщност къщата на майка ѝ Зоя Шопова бе пометена първа.

В мазе на ул. “Гривица” потъна 70-годишната Иванка Пенчева. Точно срещу нейната къща се удави и 83-годишната Йорданка Георгиева.

38-годишната Тодорка Стоянова събрала гости в дома си на същата улица. Сред тях бил удавеният син Стефан Стефанов и 6-годишният Маринчо Добрев, чието тяло бе изровено от калта.

Всички 12 удавени са по пътя на водата в дерето, което е затапено от къщи и вместо да се влива в подземен канал във Варненското езеро, се затапва до малък общински пазар и се излива върху централната ул. “Св. св. Кирил и Методий”.

Единствено 60-годишният Марин Маринов е намерен удавен до езерото, след като вълната от “Моряшка” го застига на центъра на квартала. Дерето по тази улица също натроши коли, но то продължава да се затапва в улицата край приморския парк на квартала. Ако има нова голяма вълна отново трябва да премине през парка, за да отиде в морето. Година след потопа корекции по двете опасни дерета още няма. С общински пари бяха асфалтирани разрушените от стихията улици, дерето на “Горна Студена” бе почистено от отпадъци.

“Асфалтираха, почистиха, но укрепване на бреговете не е направено”, оплаква се Ганчо Ганчев. В онзи момент той успя да измъкне две жени от водната стихия и да им спаси живота.

“Делото срещу виновно лице не е прекратено. Назначени са експертизи с участието на 7 учени от БАН, които продължават изследванията за причините, довели до потопа”, каза за “24 часа” временният окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров.

“Военните ни издавиха”, извикаха в един глас ромите от “Горна Студена” ден след потопа. Из Варна тръгнаха слухове, че в секретното поделение над Аспарухово отглеждали риба и оттам пуснали голямата вода.

Проверка на “24 часа” тогава установи, че асфалтираната отбивка към поделението е напълно разрушена от водата, която оттам тръгва към гробищата на квартала и дерето на ул. “Моряшка”. Покрай поделението пък минава и другото дере, което завършва на ул. “Горна Студена”. Военните обявиха официално, че имали само малък басейн на своя територия.

Странният факт, че двете вълни тръгват едновременно при различни водосборни области, не направи впечатление на никого. Въпреки че и кметът на Варна Иван Портних поиска от Министерството на отбраната да обяви официално дали има пръст в наводнението, военните замълчаха.

“Целият хълм над Аспарухово е надупчен от огромни тунели и силози. В тях навремето спускаха войници с кошове да копаят на непристъпни места. Над квартала бяха разположени ракетите С-300 за защита на Варна откъм морето”, казва почти невъзможни версии Борислав Калчев.

Още в първите часове на потопа тогавашният военен министър Ангел Найденов се появи в областната управа във военна униформа. Така и не стана ясно дали е била назначавана проверка от военна прокуратура за това дали някой не е задействал аварийна система за отводняване на силозите.

Предвижда се Варна да получи около 8,5 млн. лв. от общо 10,5 млн. евро от европейския фонд “Солидарност”. Парите вече са тук, обяви областният управител Стоян Пасев.

Кварталът се вдигна срещу строеж на блок за бедни

В квартала се заканиха да атакуват в съда решението на общинския съвет да даде 4 млн. лв. за строеж на блок на ул. “Горна Студена”. Апартаментите ще бъдат за социално слаби роми, някои от които пострадаха при потопа и още живеят във фургони.

Комплексът ще е с 30 жилища и в него ще бъдат настанявани многодетни семейства, самотни родители с деца и бездомници. Срещу изграждането на социалния блок бяха организирани няколко протеста, а жителите на квартала събраха около 5000 подписа.

По време на един от протестите стана ясно, че къщи няма да се строят. Фондация “Помощ за благотворителността в България” очаквала предложения от граждани и общината по какъв начин да бъдат разпределени събраните около 530 000 лв. от дарения.

В края на април протестиращите изразиха недоволството си от отсъствието на митинга на районния кмет Йордан Николов. Районната администрация все пак бе представена в лицето на зам.-кмета Радослав Коев.
След трагедията преди година във Варна няколко пъти имаше и протести срещу изсичане на горите в Аспарухово.