Литийно шествие с иконата "Достойно есть" днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/4812301 www.24chasa.bg

На 10 юни, в навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за първи път ще се извърши литийно шествие с иконата „Достойно есть” от храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в Бухово, съобщиха от Светия синод.

Иконата е копие на автентичната икона на св. Богородица „Достойно есть”, която понастоящем се намира в столицата Карея на Света Гора. Буховската икона е зографисана и осветена на Света Гора.

С тази икона са станали много чудеса, излекувани са хора от тежки болести, семейства са получили дълго чакани рожби.

Вечерното богослужение за Света Богородица „Достойно есть” ще започне в 18.00 ч. в храм „Св. Параскева Иконийска” („Св. Петка Самарджийска”), в подлеза на метрото, до станция „Сердика”, и ще продължи с лития по бул. „Мария Луиза” до храм „Св. Св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон”47), където ще завърши с четенето на акатиста „Достойно есть”.

В празничния ден ще бъде отслужена св. Литургия в храм „Св. Николай” в Бухово.

11 юни е празник на автентичната икона на Св. Богородица "Достойно Есть", която понастоящем се намира в столицата Карея на Света Гора. Буховската икона е нейн препис (копие) и е зографисана на Света Гора.

Историята на тази икона започва още през десети век, когато пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия. То и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят, пише bg-patriarshia.bg.

Точното предание за това събитие е записано през XVI век от тогавашния първенствуващ монах в Света гора ­ йеромонах Серафим. Той разказва, че близо до столицата на Света гора Карея, се намира долина, по-късно наречена "Долината на пението". В нея отдалечени една от друга се намират монашески килии, населявани от подвизаващи се аскети.

"В една от тях живеели двама монаси ­ старец на име Гавриил и послушник със същото име. Веднъж старецът, отивайки на бдение в Карея, казал на своя ученик: "Чедо, аз отивам на бдението, а ти остани тук и направи сам утринното последование в нашата килийна църква".

През нощта се потропало. Когато отворил, послушникът видял пред себе си непознат калугер. Поканил странника да извършат заедно утринното последование. Стигайки до песнопението "Честнейшую херувим...", непознатият с ангелски глас благоговейно запял към Пресвета Богородица: "Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог".

След тези думи иконата на Божията Майка, пред която те възнасяли своята молитва, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът, изпълнен с духовна радост и плачещ от умиление, се обърнал към монаха със следните думи: "Отче, ние никога не сме слушали тази песен от древните. Моля те, напиши ми я за спомен!"

Непознатият монах поискал мастило и хартия. Оказало се, че в килията няма такива неща. Тогава той казал на послушника: "Донеси ми каменна плоча!" След като я получил, инокът с ръка написал като върху восък думите на песента и заръчал на по-малкия си събрат: "От сега нататък така пейте всички православни!" След като изрекъл тези думи, той изведнъж станал невидим.

Когато монахът Гавриил се върнал от бдението, неговият послушник му разказал за своя непознат тайнствен гост и показал на стареца си каменната плоча с текста на молитвата. Опитният духовник веднага разбрал, че в килията е бил самият архангел Гавриил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в прослава на Божията Майка.

Двамата съкилийници взели каменната плоча и я отнесли в Протата, като подробно разказали пред Събора на старците за станалото чудно събитие. Тогава всички братя с едни уста и едно сърце прославили Христа Бога, извършил такова чудо за слава на преблагословената Си Майка и є изпели новата песен, донесена на земята от архангел Гавриил.

Плочата с изписаните върху нея букви на Богородичната песен била изпратена в Константинопол на патриарх Николай II Хризоверг като свидетелство за станалото чудо. Иконата на Пресвета Богородица, пред която била изпята за първи път молитвата, била взета от килията на светогорските отци и пренесена в съборния храм "Протатон" в Карея, където тя и досега се намира, като оттогава започнали да я наричат "Достойно есть"", предава историята патриаршеският сайт.

Автентичната икона на Божията майка "Достойно Есть" изключително рядко напуска Света Гора (веднъж на десетки години). Последното й излизане беше във връзка със 100 годишнината от освобождението на град Солун, където и остана едва няколко дни.

В Бухово след множеството чудеса, станали с помощта на иконата на Света Богородица, има решение да се построи нова черква "Достойно Есть". Определен е и терен за строителството.