Чужденците на ски, ние на маса в зимния курорт

https://www.24chasa.bg/Article/481291 www.24chasa.bg
Чужденците идват у нас заради ниските цени и добрите писти. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Чужденците, които почиваха през зимата в България си падат по ски, СПА и културни забележителности. Българите пък избират почивка на село, при роднини и на маса.

Това е показало проучване, поръчано от министерството на икономиката, което вчера представи министър Трайчо Трайков. Анкетирани са 3563 чужденци и 2500 българи.

43% от гражданите на други държави са предпочитали хотел с четири звезди, докато 43% от нашенци са били при приятели и роднини.

Чужденците избират прикюченския туризъм, българите - релакса.

Едва по три дни са заделяли българите за зимен отдих, докато гостите от чужбина - 6 дни.

Прави впечатление, че собственици и шефове на наши фирми предпочитат отдиха извън страната. Едва 7% български шефове избират нашите зимни курорти, докато при чужденците процентът е 21.

Родните курорти са предпочитани основно от работници - чужденци и българи, сочи още проучването.

Чужденците избират България като дестинация през зимата най-вече заради ниските цени и доброто качество на пистите.

През тази туристите, които са влезли в страната ни са оставяли повече пари, отколкото преди. Причината е, че се е променила структурата на потока им. През отминалия сезон преобладаващи са гостите от Балканските страни, докато по-рано са доминирали англичаните.

По 86 евро на ден е оставял един чужд турист у нас през зимния сезон. Миналото лято дневното харчене е било 76 евро. Докато българинът тази зима е оставил по 24 евро.

Австрия се очертава като основен конкурент на нашия зимен туризъм. Тя постига по-добри показатели от България, с изключение на добрата кухня.

189,8 млн. евро са приходите от туризъм за януари и февруари, съобщи Трайков. Това е с 3,2% повече същите месеци за 2009 г. Българите, които са почивали навън, са оставили там 130 млн. евро, което прави положителен баланс от 60 млн. евро, каза още той.