Йосиф Сърчаджиев поставя "Госпожа Министершата" в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/4813104 www.24chasa.bg
Йосиф Сърчаджиев разговаря с "24 часа". Снимки: Ваньо Стоилов

Популярният актьор Йосиф Сърчаджиев се изявява като режисьор в Стара Загора - в драматичен театър "Гео Милев" той поставя пиесата на Бранислав Нушич "Госпожа Министершата", чиято премиера ще бъде през септември. Репетициите вече са на сцена и ще продължат до края на месеца. Представлението продължава около 70 минути, избрали го заради актуалното му звучене и днес.

Като актьор Сърчаджиев никога не е играл в пиеса на Нушич, но сега е щастлив, че може да постави този автор като режисьор. "В някои моменти се налага да се намесвам в оригиналния текст, за да му предам по-съвременен вкус", признава той. Не крие, че с по-младите актьори от Старозагорския театър често се разминават в представите си за театъра, но в работата си над пиесата търсят допирните си точки, без да водят борба за надмощие.

"В чекмеджето си имам 12 пиеси, които искам да поставя, сред тях има и заглавие на Шекспир. Наесен започвам работа с театрите в Бургас и Плевен, напролет - със столичните театри "199" и "Зад канала", сподели пред "24 часа" Сърчаджиев. "Бързам да работя, защото нямам много време. Но ще репетирам, докато умра", добави той.

Сред пиесите, които режисьорът иска да постави, е и творбата на съпругата му Райна Томова за цар Иван Шишман. "И нейната пиеса, като тази на Камен Зидаров, е в стихове, но тя в никакъв случай не се противопоставя на написаното от Зидаров", разкрива Йосиф Сърчаджиев. Той е впечатлен от времето, в което е живял царят - истинско и страшно.

Йосиф Сърчаджиев коментира и избора на зрителите на БНТ на филма "Време разделно" за българския филм на столетието, в който той изигра ролята на Караибрахим, с думите: "Не чета вестници, но се радвам за избора. Но това беше в друго време, тогава бях в друго измерение".