Поражения за милиони от пороя в Банско

https://www.24chasa.bg/Article/481488 www.24chasa.bg
Снимка архив

Десетки хотели и частни домове в Банско бяха наводнени и затлачени с тиня следствие на излизането на река Глазне от коритото си. Щетите, нанесени от пороя, са за милиони левове.

Водната стихия удря Банско в 2 часа след полунощ. Следствие на поройните дъждове в Пирин и липсата на диги в горната част на реката, тя прелива от лявата част по посока на течението си и минава буквално през хотелите и ги наводнява. Най-пострадал е хотел "Роял Тауърс", собственост на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, съобщи БГНЕС. Ръкав на река Глазне минава буквално през хотела, чиято сграда наподобява буква С. Унищожени са летния бар, детската площадка, барбекюто и др.

След излизането си от коритото река Глазне е потекла по новопостроения булевард от ляво на реката, унищожени са асфалтовата настилка и подземните комуникации. Реката е прокарала през асфалта ново корито, дълбочината, на което на места достига до три метра.

Водната стихия е повлякла автомобили, скутери, колела, дори и павилиони, които са били в района на "Роял Тауърс". Водната стихия е преминала и през хотел "Гинес", за да залее новия квартал на Банско, който се намира от дясно при влизането на града от към Разлог.

Екипи на Гражданска защита и районните служби на ПБЗН отводняват залетите с вода сгради в града - хотели, частни домове, бензиностанции и търговски обекти.

За бедствените райони в Банско и Якоруда рано сутринта днес заминаха двамата заместник-областни управители на Благоевград Бисер Михайлов и Георги Баханов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Двамата координират действията при овладяване на ситуацията и осигуряването на техниката. В Банско обстановката е тревожна. До 9:30 часа сутринта бедствието бе овладяно частнично. Водите на река Глазне бяха вкарани в коритото в района на града. По високото в планината дигата се държи на косъм, залята е зоната на водохващането, което прави невъзможно ползването на водата от банскалии за питейни нужди засега.

Бедствено положение обявиха в община Якоруда. Вследствие на поройните дъждове през нощта река Черна места е излязла от коритото си, разрушени са мостове. Затворена за движение е отсечката Якоруда - Велинград. Движението по шосето Разлог - Юндола - Велинград е спряно или затворено.

Най-големите поражения през нощта са нанесени в Банско. Река Глазне, която минава през града, е излязла от коритото си. Хотелите в новата част на града около станцията на кабинковата въжена линия са наводнени.

Движението в отсечката Разлог-Белица също се осъществява трудно. Подкопан е пътят, има разрушени мостове. Якорудските села Кузьово, Бел камен, Конарско, Смолево, Аврамово са откъснати от света.