Лошо падане спира Даниела Доковска да стане музикален виртуоз като сестра си Павлина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4817558 www.24chasa.bg
Павлина Доковска в софийския си дом СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Известната пианистка е в България, гледа филм за кариерата си, води безплатно майсторски класове

Павлина и Даниела Доковска са сестри. Много са близки и много се обичат. Не позволяват на нищо да ги раздалечи или отдалечи - дори хилядите километри. Делят един етаж в столичен квартал, но едната рядко е в софийския си апартамент - превзет основно от рояла и пианото, няколко картини, снимка на нейната педагожка Лидия Кутева. Другата е звезда в съдебните зали, а пледоариите ѝ се изучават от студентите юристи.

За нейната работа в правосъдието едната научава онлайн или от късните разговори съобразно времето у нас и в САЩ. Другата следи световната преса, за да знае къде са били блестящите ѝ клавирни концерти какви успехи са имали нейните ученици, какво пишат критиците...

Като малки правели дуети - Даниела с цигулката, Поли - на рояла. Уви, нелеп инцидент води до увреждане на ръката прекъсва музикалната кариера на Даниела. Тя става юрист и постига върхове в професията.

Това е друго семейно правило - с каквото и да се захванеш, стреми се да бъдеш най-добрият

Тръгват от Русе. Обичат неговата история и атмосфера. Родителите им са юристи. Техните приказки за лека нощ са взети от родовата им история. Прабаба им по майчина линия Величка Шипкалиева е не само една от първите учителки в Русе, но и една от първите русенски актриси. Тя е и първата жена, чийто глас е записан на грамофонна плоча. Заедно с Петрана Обретенова са пренасяли през Дунава знамето на революционния комитет. Името ѝ стои в Пантеона на възрожденците в Русе.

Всички в рода им са хора с мисия

Така са възпитани и те. Да даваш, е по-важно от това да получаваш. “Сестра ми Даниела е най-щедрият човек, когото познавам”, споделя Павлина.

Сега проф. Павлина Доковска оглавява департамента по пиано в елитния Mannes College for Music в Ню Йорк. Тя е и артистичен директор на фестивала на изкуствата в Югозападна Вирджиния. Завършила е Нацоналното музикално училище “Л. Пипков” в класа на Лидия Кутева и ДМА “П. Владигеров” при Джулия и Константин ГаневиПродължава обучението си при Ивон Льофебюр в Париж. Получава магистърска степен в Juilliard School of Music, Ню Йорк.

Дебютира в концертните зали на Ню Йорк,

Вашингтон, Мюнхен, изнася концерти с Hudson Valley Philharmonic, Austin Symphony, както и с филхармонията на Люксембург под диригентството на Леополд Хагер - изпълнение, което е разпространено из цяла Европа. Изнася съвместни рецитали с Николай Гяуров в Париж, на Залцбургския фестивал, в Миланската скала и Уигмор Хол в Лондон. Музикалната критика и публиката високо оценяват изпълненията ѝ - дълбочината на интерпретацията, блестящата техника и емоционалното внушение.

Доковска има издадени компактдискове с музика от френски композитори, Шуман,

руски романси изпълнени заедно с Гяуров, записи на сонатите на Прокофиев

и Рахманинов в дуо с челиста Натаниел Розен. Носител е на първи награди на Международния конкурс “Клод Дебюси” във Франция и на Международния конкурс в Сенигалия, Италия.

Член е на управителния съвет на Международната фондация “Св. Св. Кирил и Методий”. От 1995 година досега Павлина Доковска организира съвместно с фондацията ежегодни концерти “Музикални съкровища от България” в рециталната зала на “Карнеги Хол”, които представят млади български музиканти. От 2005 г. с лични средства спонсорира ученически стипендии за пианисти от НМУ “Л. Пипков” в памет на своята учителка Лидия Кутева. С помощта на генералния консул Антон Карлов и българската общност в Ню Йорк, Павлина активно съдейства само за няколко месеца да се събере сумата от 55 хил. долара, за да се купи роял с отлично кочество - “Стейнуей”, за залата на генералното консулство. Това поставя началото на музикалните серии “Български концертни вечери в Ню Йорк”, ръководени сега от пианистките Анна Стойчева и Лора Чекоратова. “Човек може да бъде истински свободен и космополит само тогава, когато е привързан към мястото, откъдето е тръгнал”, твърди световноизвестната пианистка.

На 16-ти юни тя ще проведе майсторски клас в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, а от 27 до 29 юни - в Русенското музикално училище “Проф. Веселин Стоянов”. Тя приема поканите като привилегия и предизвикателство да предаде опита си на учениците. Нейните класове и концерти тук са винаги без хонорар - тя е убедена, че всеки български музикант, който се реализира професионално в чужбина, трябва да прояви щедрост към страната , в която е роден и в която е получил безплатно образованието си.

В Ню Йорк само за една годината студентите, издържали изпитите за Mannes College, плащат такса от 42 хил. долара. Но колежът предлага и възможност за стипенции - така сега там има трима талантливи млади българи - Георги Леков, Лола ал Ахмад и Сибел Зайнелова,

единият от които с пълна стипендия

В средата са на младежи от цял свят, но все повече са учениците от Азия и главно от Китай. Павлина често гастролира в Китай и е удивена от бързия напредък във всички сфери, включително и в музиката, където конкуренцията е безмилостна. Тя е убедена, че у нас още много може да се желае по отношение на ранното музикално образование.

“Аз съм много, много българка

Заминах за САЩ сама с Фулбрайтова стипендия (тя живее там повече от 30 години - б.а.). Нямах никакви приятели. Изживях големи трудности и сега смятам за свой морален дълг да помагам на млади български музиканти, които пристигат в Америка. Трябва да следваме собствените си приоритети и да се научим да развяваме българското знаме. Способността на човек да дава на обществото - това е смисълът на съществуванетоТрябва да се остави следа, а това става, когато правиш нещо и за другите”, споделя пианистката.

“Дъщеря ми обичаше

и уважаваше Павлина (Доковска), искаше да се докосне до нейното изкуство и затова пожела да направи филм за нея”, разказа д-р Вангелова - майката на известната журналистка Радостина Константинова, която наскоро си отиде от нас. Приятели довършват проекта и за документалния филм “Вярвам в мисията”, посветен на световноизвестната пианистка. Радостина е сценарист и режисьор (заедно със Станислава Калчева), а Иван Тонев е процудент, но и в екипа оператори. Премиерата на 54-минутната лента беше в четвъртък в Дома на киното в София и мина при голям успех. Проф. Павлина Доковска в момента е в България и лично присъства на премиерата на лентата, която разказва за нейния светоглед и за изкуството ѝ през погледа на известната журналистка.

“Животът трябва да се живее с радост - казва Доковска. - А музиката е свят, който е винаги млад. Докато е жив, човек продължава да се учи и така наистина остава млад. Тази житейска философия споделяше и Радостина, това ни сближи. Тя беше мъдър, слънчев и много силен човек. Много позитивен. Носеше тази чистота и любознателност на вечната младост.”

   

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове