Проектират нов градски център с над половин милион в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/4821889 www.24chasa.bg
Kметът na Горна Оряховица инж. Добромир Добрев

Горна Оряховица ще получи над половин милион лева за проектиране на седем ключови за града обекти. В края на май общината и МРРБ подписаха договор за предоставяне на техническа помощ в размер на 544 265 лв. по проект "Горна Оряховица 2014-2020 - привлекателен и проспериращ град". Финансирането е осигурено по ОП "Регионално развитие" 2007- 2013 г. "Със средствата ще бъдат изготвени проекти, с които общината ще кандидатства в новия програмен период по ОП "Региони в растеж", обясни кметът инж. Добромир Добрев.

Проект ще бъде изготвен за централния площад "Георги Измирлиев". По него се предвижда нова организация на движение, реконструкция, подмяна на настилка, обособяване на детски площадки и залесяване.

Планирано е изграждане на приют за бездомници, кризисен център за хора, преживели домашно насилие и жертви на трафик, строителство и оборудване на социални жилища за 70 обитатели в кв. "Пролет". Проекти ще бъдат изготвени и за обновяване на парковете "Детски кът" и Градската градина.

Друг обект е читалище "Братя Грънчарови", което се помещава в Летния театър. В проектирането ще бъдат включени основен ремонт и обновяване на сградата, обзавеждане, подмяна на седалки и поставяне на подвижен таван над трибуните и сцената в Летния театър.

До края на месеца експертите трябва да представят обемно-пространственото решение, което ще бъде подложено на обществено обсъждане. За всеки от обектите ще има изготвени минимум по два варианта за проектиране, уточни кметът Добрев.