Държавата на съд за наводнението в Банско

https://www.24chasa.bg/Article/483067 www.24chasa.bg
Жени чистят наводнен и затлачен с тиня хотел в Банско. СНИМКА: БУЛФОТО

Собственици на хотели в Банско ще съдят държавата за причинените щети от наводнението в събота срещу неделя.

Заради проливните дъждове и снеготопенето дигата на р. Глазне се скъса на 3 места в местността Чалин валог в Пирин. Реката излезе от коритото и заля Югозападната част на Банско. Наводнени са 20 къщи и още толкова хотели. Довлечени бяха камъни, тиня, паднали дървета.

"Всичко това се изсипа в хотела, няма и помен от рецепция, басейн, лоби бар.

Щетите ни са поне за 1 млн. лв. Общо за пострадалите хотели сумата може да стигне до 10 млн.", каза съсобственикът на най-засегнатия комплекс - "Роял тауърс", Тодор Евтимов. Той е категоричен, че виновник за бедствието не е природата.

"Ако псевдодигата, изградена преди години, беше здрава и проектирана адекватно,нямаше да се скъса. Искаме компенсации от държавата", отсече Евтимов. Ако това не стане, ще заведем дело за немарливо изпълнение на задълженията, заплаши той.

Според него екипи на Гражданска защита били в нощта на мястото, но в полунощ си тръгнали, а час след това дигата се скъсала. След инцидента се върнали обратно, но сеу забавили заради труднодостъпния планински терен.

"Дигата на реката не е задължение на общината, а на държавата", обясни кметът на Банско Александър Краваров. Тя била изградена бе през 2002 г. и отговаряла на всички изисквания за качество. Случилото се било стихийно бедствие. Кметът уточни, че довлечените камъни променили коритото, направили своеобразен бент в средата и водата се обърнала срещу дигата.

Дъжд откъсна трънското село Банкя от света, съобщи кметът на пограничната община Станислав Николов. Пътят за населеното място, дълъг 3 км, бил разрушен от пороите и част от него се свлякла в пропастта.

За да бъде решен проблемът, на мястото били изсипани 5 камиона скална маса, но мярката била временна. В селото живеят 10 души. В Банкя обаче има фабрика минерална вода, чиято работа била напълно блокирана.

В следващите дни дъждовете почти в цялата страна ще продължат, прогнозира Петър Янков от TV-MET. Драматични наводнения и потопи обаче не се очаквали.

По-сериозни проблеми ще създаде бурният вятър със скорост над 15 м/сек, каза Валери Спиридонов, зам.-шеф на НИМХ на БАН. Над 2000 м щели да се завихрят истински урагани. Затова институтът вчера даде предпоследна степен на опасност днес и утре в почти цяла Северна България.

Времето до края на седмицата ще се задължи студено за май, с температури около 19 градуса. Чак в събота живакът щял да скочи до 24 в южните райони. (24часа)