Изчезна след интервю за САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/483349 Изчезна след интервю за САЩ Изчезна след интервю за САЩ www.24chasa.bg
Майката на момчето Мая не може да скрие сълзите си, гледайки неговата снимка.

6-и ден полиция и близки издирват студента Петър Владимиров от Попово, който изчезна без следа малко след като излезе от посолството на САЩ, където бе на интервю за виза.

От обяд на 12 май никой не е виждал и чувал 23-годишния първокурсник от Техническия университет. От следващия ден той е бил обявен за общодържавно издирване. Родителите и близките му са потресени и в шок от случилото се и не знаят какво да мислят и какво да предприемат, за да разберат нещо за детето си.

Единствената им надежда е полицията да засече телефона, който е бил у младежа, когато е изчезнал.

Следите на Петър се губят след излизането му от посолството на САЩ, където в сряда в 13 ч е бил на интервю за издаване на виза за студентска бригада. На 21 май е бил полетът му до Щатите, където е имал 6-месечен договор за работа в Южна Каролина. Щял да бъде с група млади хора, част от които вече са били на такава бригада.

Бащата Владимир не вярва, че някой би посегнал на сина му. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ, ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ

Работодателят го одобрил, всички документи били подготвени, дори билетът за самолета бил купен. Оставала само визата, разказва майката на Петър Мая.

Петър (вляво) често си ходел в Попово и не пропускал да се обажда на родителите си, докато е в София. Над 3 часа Евгени (вдясно) напразно чакал приятеля си от детинство Петър да излезе от американското посолство.

Ден преди изчезването Петър тръгва от Попово за София. В столицата отива в общежитието на Техническия университет, за да предаде ключовете от стаята си. Той е студент първи курс по специалността "Комуникационни техники и технологии".

Над 3 часа Евгени напразно чакал приятеля си от детинство Петър да излезе от американското посолство (на снимката).

Не е останал да спи в общежитието, защото е имал предварителна уговорка с приятеля си от детинство Евгени Димов. Той и приятелката му последни са видели Петър в деня на изчезването му.

Двамата изпратили Петър до посолството и решили да пият кафе, докато го изчакат да излезе. Преди Петър да влезе към 13,05 обаче, станало ясно, че си е забравил мобилния телефон в колата на Евгени. Тогава приятелката на Евгени дала на Петър своя телефон и се разделили.

Уговорихме се да се чакаме пред посолството и той да ни звънне, когато излезе, разказа Евгени. После смятали да хапнат някъде, а след това да отидат в дома на Евгении. Той предложил на Петър, ако не пътува същия ден за Попово, да преспи у тях.

Не е конфликтен, каза за приятеля си Евгени. Двамата са учили заедно от 1-и до 12 -и клас в Попово и запазили приятелството си, макар сега да учат в различни учебни заведения.

Срещали се често в София. Евгени, който учи в Софийския университет, познавал съквартиранта на Петър, виждал е и някои от новите му колеги. Не е чувал Петър да има приятелка.

Евгени няма обяснение какво може да се е случило с Петър. Той и приятелката му го чакали до 17 ч пред посолството. Първоначално не се усъмнили, че се бави, тъй като отвътре излизали още кандидати за визи. После обикаляли да го търсят из Лозенец, но от приятеля им нямало следа, а телефонът му бил изключен.

От посолството на САЩ вчера отказаха да потвърдят дали Петър е бил там на интервю. Заявиха само, че са уведомени за ситуацията и поддържат връзка с родителите.

В същото време братът на Петър Димитър звънял на телефона му към 14-14,30 ч, но никой не вдигал телефона. А и близките на изчезналото момче не знаели, че не е у него. Опитите на родителите да се свържат с детето си не дали резултат. Звънели и на Евгени, който също не отговарял.

Таткото Владимир Йорданов отишъл да го чака на гарата в Попово в 2,30 ч през нощта, защото решили, че си е тръгнал. Семейството живее в близкото до града село Кардам. Петър обаче не слязъл от влака.

Тогава вече родителите успели да се свържат с Евгени. Той също смятал, че приятелят му си е тръгнал за Попово. На 13 май, четвъртък, Евгени отишъл в полицията в София и подал молбата за издирване.

Петър не е от богато семейство. Това е и причината за решението му да отиде на студентска бригада в Южна Каролина, където щял да работи като сервитьор, обясни брат му Димитър.

Двамата имат и сестра Невяна. Семейството живее в с. Кардам от много години. Когато се преместили от Попово там, Петър бил втори клас.

Завършил Първа гимназия в Попово с отличен успех и бил блестящ математик. След това кандидатствал в Академията на МВР в София и го приели веднага - резултатът от изпитите му бил сред 10-те най-добри.

Петър учил 2 г. в пожарникарския факултет в столицата, но не му било по сърце и прекъснал. После кандидатствал в Техническия университет в София, приели го, а и това било голямото му желание.

"Едва устискахме първия семестър и той се прибра в Кардам", казва Мая. Не им стигали парите. Бащата на Петър изкарвал прехраната си в строителството, но сега нямало работа. Майката Мая също е безработна и Петър решил да пробва със студентска бригада в чужбина. Сам се подготвил с английския.

Във фаталния ден всъщност Петър не получил виза за САЩ, не бил одобрен. По-късно близките му разбрали, че причината е заради двата невзети изпита от първия семестър.

"Първо си помислихме, че е бил разочарован от отказаната виза, но после решихме, че това не е повод да не се върне вкъщи. След това се сетихме, че нямаше как да не се обади на приятеля си и на нас, за да ни каже какво е станало. Имахме прекрасна комуникация. Той споделяше всичко с нас. Бедни хора сме. Ако са го отвлекли, трябва да са го сбъркали с някого, защото няма как да е за пари", плаче Мая.

Брат му Димитър изключва Петър да е бил в лоша компания. Той не пиел, нито пушел. Като се захванел с нещо, не се отказвал, докато не го доведе до успешен край. Сега близките чакат да бъде засечен телефонът на приятелката на Евгени, който е бил в Петър.

"Ако трябва и Цветан Цветанов ще търсим, само да се направи каквото може, защото просто е страшно. Съпругът ми обиколи района около посолството, болниците, полицията и къде ли не. Нищо. Не е напускал и страната", казва покрусената майка.

Владимир Йорданов, баща на момчето: Може да са го объркали с някого

Бащата на изчезналия Петър Димитров дойде около 15,30 ч в столичното 4-о РУ. Владимир Йорданов недоумява как може 22-годишно момче да е в неизвестност от 6 дни и да няма никаква следа от него. Бащата казва, че синът му не е бил в конфликт с никого. "Жена ми пие хапчета. Петър не би посегнал на живота си. Той е по-стабилен и рационален от мен", проплаква Владимир. Той си тръгна малко след 17 ч с надеждата, че ще открие сина си. Вчера и в социалната мрежа фейсбук бяха разпространени актуални снимки на изчезналото момче.

- Г-н Йорданов, кога разбрахте, че синът ви е изчезнал?

- На 12 май на обяд. Приятелят му Евгени последен го е видял, закарал го е до посолството. Оставил го е там около 13 ч с уговорка в 14 ч да го вземе, защото там не може да се паркира. Дошли са и са го чакали до 17 ч. Нито се е появил, нито се е обадил оттогава.

- С какво се занимава синът ви?

- Студент е в 1 курс на Техническия университет, специалност "автоматика". Преди това 2 г. учеше в Академията на МВР, беше отличник.

Не знам защо се отказа. Приеха го с много високи оценки. Аз съм обикновен работник, не съм го притискал да учи там. Сега живее на общежитие. До Нова година беше в София. Платихме семестъра, за да изкара годината. Иначе беше решил да учи английски, за да иде на бригада.

- Имаше ли приятелка? А проблеми с някого?

- Не знам да е имал. Не е конфликтен, не пие, не съм чул да се е карал с някого.

- Много ли искаше да замине за Америка?

- Аз нямам финанси, за да го издържам напълно. Наскоро останах и без работа. Той изяви желание - за да изкара пари, за да учи. Възпитал съм децата си да са самостоятелни.

- Как е минало интервюто в американското посолство?

- Казаха ми, че нещо в оценките му не било в ред и затова не е получил виза. Влязъл е, изключил си е телефона. Тръгнал си е малко преди 14 ч, взел е джиесема. Камерите са го заснели как тръгва към светофара и оттогава телефонът не е включван и никой не го е виждал. Вероятно с Евгени са се разминали за 1-2 минути.

- Синът ви боледува ли от нещо?

- Напълно здрав е физически и психически.

- Как е бил облечен?

- С бели маратонки, светли дънки и оранжево-керемидена раирана тениска. Висок е 180 см. Може би е бил с чанта с документи за визата. Не е имал ценности или много пари в себе си.

- Говорихте ли със съквартирантите му?

- Да, и те не са го виждали. Извадил си е магнитна карта за общежитието, домакинката каза, че се е държал и е изглеждал нормално.

- Често ли се чувахте?

- Комуникирали сме всеки ден, в който не е бил вкъщи. От 6 дена съм прехвърлил всичко, което може да се случи и нямам логично обяснение какво може да е станало. Не виждам причина някой да се заяде с него или да му причини нещо лошо. Може да са го объркали с някого.

- На какво разчитате?

- Ако някой го е видял, нека се обади. Пред посолството обикновено има много хора. Ако на някого нещо му е направило впечатление, да сигнализира. Не разбирам как Петър може да изчезне в центъра на голям град посред бял ден.

- Какво ще предприемете?

- Написах на полицаите всичко, за което можах да се сетя. Имало горичка до посолството, ще идем да огледаме там.

Използвани са въпроси и на други медии.

Ясновидка: Трима са замесени

В отчаянието си родителите на Петър потърсили врачки да им кажат какво е станало със сина им.

Едната казала, че Петър е отвлечен по погрешка. Друга, която говорела с мъртвите, ги изумила с информацията си. Според нея трима души били намесени в историята.

"Това е вид престъпление. От 2-3 седмици до месец въпросът ще се разреши. Петър ще бъде освободен", пише в листите на ясновидката, които майката на Петър показва с треперещи пръсти. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Как е Христо Бонев-Зума ден след инфаркта и операцията? Подобрява се, но още е в опасност (обзор)

Състоянието на Христо Бонев - Зума е нормално за момента. Това заяви пред “24 часа” големият му син Божидар. Той повтори думите на лекарите от тази сутрин,

Козметичните вегански продукти вече са факт

Не само хранителният режим може да бъде вегански. Вече съществуват и такива козметични продукти, предаде The Independent. Веганите, вегетарианците и всички защитници на животните все повече обръщат

Учени: Постоянното преследване на щастието е безсмислено и вредно

Това да бъдем тъжни понякога не просто е нормално, а и от изключителна важност за оцеляването ни, съобщава The Independent. От намирането на мечтаната работа до създаването на перфектната връзка,

84% от мъжете на средна възраст нямат пълноценен полов живот

Повече от 2/3 от мъжете на средна възраст нямат пълноценен полов живот поради физическа невъзможност да задържат достатъчно дълго време ерекцията, показват данни от световната здравна статистика.

Внимание: хипереластични деца

Храни боклуци пораждат синдрома на хипермобилност, който не е синоним на грация, а сигнал за риск. Сред днешните деца все по-често се среща хипереластичният синдром.

Домакинската работа гори повече калории от спорта?

Половин час метене се равнява на същия брой калории, които се съдържат в едно кенче кола, съобщава The Independent. За тези, които с нежелание почистват домовете си,

Строят нов 19-етажен комплекс в “Овча купел”

Строителството на 19-етажен модерен жилищен комплекс в столичния квартал “Овча купел” започва до дни. Проектът G Tower е на “Главболгарстрой”. От компанията са се срещнали с жители на квартала,

Кой пътува с БДЖ? Само 1,3 млн. души на месец

2017 ще е годината на разпад на железниците, ако не бъдат изплатени дълговете от над 400 млн., прогнозират мениджърите Сняг във вагони на БДЖ. Пътник е направил снежен човек - барелеф в наветия

Армията разпродава джипове и тротоарни плочки

Джипове УАЗ, резервни части за камиони, фенерчета, войнишки манерки, полеви кухни, палатки и др. предлага войската на Софийската стокова борса. В списъка има дори тротоарни плочки от стоките с

България има шансове за 1,4 млрд. от плана “Юнкер” (Обзор)

1 милиард български лева във Фонда на фондовете чакат бизнеса България е на второ място в Европейския съюз по мобилизиран финансов ресурс от плана “Юнкер” спрямо брутния си вътрешен продукт - над

Индустриален парк „Марково“ привлича инвеститори в Пловдив

Пловдив определено се превръща в индустриалното сърце на България в последните няколко години. Регионът привлече много значими инвеститори, но само ключовото му местоположение – на кръстопътя на

10-те най-популярни туристически дестинации в момента

Оповавайки се на броя търсения в мрежата, са отличени 10-те най-популярни туристически дестинации в момента, пише Business Insider. 10. Сидни, Австралия Покачване в търсенията: 26% Най-евтин месец