Изчезна след интервю за САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/483349 Изчезна след интервю за САЩ Изчезна след интервю за САЩ www.24chasa.bg
Майката на момчето Мая не може да скрие сълзите си, гледайки неговата снимка.

6-и ден полиция и близки издирват студента Петър Владимиров от Попово, който изчезна без следа малко след като излезе от посолството на САЩ, където бе на интервю за виза.

От обяд на 12 май никой не е виждал и чувал 23-годишния първокурсник от Техническия университет. От следващия ден той е бил обявен за общодържавно издирване. Родителите и близките му са потресени и в шок от случилото се и не знаят какво да мислят и какво да предприемат, за да разберат нещо за детето си.

Единствената им надежда е полицията да засече телефона, който е бил у младежа, когато е изчезнал.

Следите на Петър се губят след излизането му от посолството на САЩ, където в сряда в 13 ч е бил на интервю за издаване на виза за студентска бригада. На 21 май е бил полетът му до Щатите, където е имал 6-месечен договор за работа в Южна Каролина. Щял да бъде с група млади хора, част от които вече са били на такава бригада.

Бащата Владимир не вярва, че някой би посегнал на сина му. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ, ГЕРГАНА ВУТОВА И АРХИВ

Работодателят го одобрил, всички документи били подготвени, дори билетът за самолета бил купен. Оставала само визата, разказва майката на Петър Мая.

Петър (вляво) често си ходел в Попово и не пропускал да се обажда на родителите си, докато е в София. Над 3 часа Евгени (вдясно) напразно чакал приятеля си от детинство Петър да излезе от американското посолство.

Ден преди изчезването Петър тръгва от Попово за София. В столицата отива в общежитието на Техническия университет, за да предаде ключовете от стаята си. Той е студент първи курс по специалността "Комуникационни техники и технологии".

Над 3 часа Евгени напразно чакал приятеля си от детинство Петър да излезе от американското посолство (на снимката).

Не е останал да спи в общежитието, защото е имал предварителна уговорка с приятеля си от детинство Евгени Димов. Той и приятелката му последни са видели Петър в деня на изчезването му.

Двамата изпратили Петър до посолството и решили да пият кафе, докато го изчакат да излезе. Преди Петър да влезе към 13,05 обаче, станало ясно, че си е забравил мобилния телефон в колата на Евгени. Тогава приятелката на Евгени дала на Петър своя телефон и се разделили.

Уговорихме се да се чакаме пред посолството и той да ни звънне, когато излезе, разказа Евгени. После смятали да хапнат някъде, а след това да отидат в дома на Евгении. Той предложил на Петър, ако не пътува същия ден за Попово, да преспи у тях.

Не е конфликтен, каза за приятеля си Евгени. Двамата са учили заедно от 1-и до 12 -и клас в Попово и запазили приятелството си, макар сега да учат в различни учебни заведения.

Срещали се често в София. Евгени, който учи в Софийския университет, познавал съквартиранта на Петър, виждал е и някои от новите му колеги. Не е чувал Петър да има приятелка.

Евгени няма обяснение какво може да се е случило с Петър. Той и приятелката му го чакали до 17 ч пред посолството. Първоначално не се усъмнили, че се бави, тъй като отвътре излизали още кандидати за визи. После обикаляли да го търсят из Лозенец, но от приятеля им нямало следа, а телефонът му бил изключен.

От посолството на САЩ вчера отказаха да потвърдят дали Петър е бил там на интервю. Заявиха само, че са уведомени за ситуацията и поддържат връзка с родителите.

В същото време братът на Петър Димитър звънял на телефона му към 14-14,30 ч, но никой не вдигал телефона. А и близките на изчезналото момче не знаели, че не е у него. Опитите на родителите да се свържат с детето си не дали резултат. Звънели и на Евгени, който също не отговарял.

Таткото Владимир Йорданов отишъл да го чака на гарата в Попово в 2,30 ч през нощта, защото решили, че си е тръгнал. Семейството живее в близкото до града село Кардам. Петър обаче не слязъл от влака.

Тогава вече родителите успели да се свържат с Евгени. Той също смятал, че приятелят му си е тръгнал за Попово. На 13 май, четвъртък, Евгени отишъл в полицията в София и подал молбата за издирване.

Петър не е от богато семейство. Това е и причината за решението му да отиде на студентска бригада в Южна Каролина, където щял да работи като сервитьор, обясни брат му Димитър.

Двамата имат и сестра Невяна. Семейството живее в с. Кардам от много години. Когато се преместили от Попово там, Петър бил втори клас.

Завършил Първа гимназия в Попово с отличен успех и бил блестящ математик. След това кандидатствал в Академията на МВР в София и го приели веднага - резултатът от изпитите му бил сред 10-те най-добри.

Петър учил 2 г. в пожарникарския факултет в столицата, но не му било по сърце и прекъснал. После кандидатствал в Техническия университет в София, приели го, а и това било голямото му желание.

"Едва устискахме първия семестър и той се прибра в Кардам", казва Мая. Не им стигали парите. Бащата на Петър изкарвал прехраната си в строителството, но сега нямало работа. Майката Мая също е безработна и Петър решил да пробва със студентска бригада в чужбина. Сам се подготвил с английския.

Във фаталния ден всъщност Петър не получил виза за САЩ, не бил одобрен. По-късно близките му разбрали, че причината е заради двата невзети изпита от първия семестър.

"Първо си помислихме, че е бил разочарован от отказаната виза, но после решихме, че това не е повод да не се върне вкъщи. След това се сетихме, че нямаше как да не се обади на приятеля си и на нас, за да ни каже какво е станало. Имахме прекрасна комуникация. Той споделяше всичко с нас. Бедни хора сме. Ако са го отвлекли, трябва да са го сбъркали с някого, защото няма как да е за пари", плаче Мая.

Брат му Димитър изключва Петър да е бил в лоша компания. Той не пиел, нито пушел. Като се захванел с нещо, не се отказвал, докато не го доведе до успешен край. Сега близките чакат да бъде засечен телефонът на приятелката на Евгени, който е бил в Петър.

"Ако трябва и Цветан Цветанов ще търсим, само да се направи каквото може, защото просто е страшно. Съпругът ми обиколи района около посолството, болниците, полицията и къде ли не. Нищо. Не е напускал и страната", казва покрусената майка.

Владимир Йорданов, баща на момчето: Може да са го объркали с някого

Бащата на изчезналия Петър Димитров дойде около 15,30 ч в столичното 4-о РУ. Владимир Йорданов недоумява как може 22-годишно момче да е в неизвестност от 6 дни и да няма никаква следа от него. Бащата казва, че синът му не е бил в конфликт с никого. "Жена ми пие хапчета. Петър не би посегнал на живота си. Той е по-стабилен и рационален от мен", проплаква Владимир. Той си тръгна малко след 17 ч с надеждата, че ще открие сина си. Вчера и в социалната мрежа фейсбук бяха разпространени актуални снимки на изчезналото момче.

- Г-н Йорданов, кога разбрахте, че синът ви е изчезнал?

- На 12 май на обяд. Приятелят му Евгени последен го е видял, закарал го е до посолството. Оставил го е там около 13 ч с уговорка в 14 ч да го вземе, защото там не може да се паркира. Дошли са и са го чакали до 17 ч. Нито се е появил, нито се е обадил оттогава.

- С какво се занимава синът ви?

- Студент е в 1 курс на Техническия университет, специалност "автоматика". Преди това 2 г. учеше в Академията на МВР, беше отличник.

Не знам защо се отказа. Приеха го с много високи оценки. Аз съм обикновен работник, не съм го притискал да учи там. Сега живее на общежитие. До Нова година беше в София. Платихме семестъра, за да изкара годината. Иначе беше решил да учи английски, за да иде на бригада.

- Имаше ли приятелка? А проблеми с някого?

- Не знам да е имал. Не е конфликтен, не пие, не съм чул да се е карал с някого.

- Много ли искаше да замине за Америка?

- Аз нямам финанси, за да го издържам напълно. Наскоро останах и без работа. Той изяви желание - за да изкара пари, за да учи. Възпитал съм децата си да са самостоятелни.

- Как е минало интервюто в американското посолство?

- Казаха ми, че нещо в оценките му не било в ред и затова не е получил виза. Влязъл е, изключил си е телефона. Тръгнал си е малко преди 14 ч, взел е джиесема. Камерите са го заснели как тръгва към светофара и оттогава телефонът не е включван и никой не го е виждал. Вероятно с Евгени са се разминали за 1-2 минути.

- Синът ви боледува ли от нещо?

- Напълно здрав е физически и психически.

- Как е бил облечен?

- С бели маратонки, светли дънки и оранжево-керемидена раирана тениска. Висок е 180 см. Може би е бил с чанта с документи за визата. Не е имал ценности или много пари в себе си.

- Говорихте ли със съквартирантите му?

- Да, и те не са го виждали. Извадил си е магнитна карта за общежитието, домакинката каза, че се е държал и е изглеждал нормално.

- Често ли се чувахте?

- Комуникирали сме всеки ден, в който не е бил вкъщи. От 6 дена съм прехвърлил всичко, което може да се случи и нямам логично обяснение какво може да е станало. Не виждам причина някой да се заяде с него или да му причини нещо лошо. Може да са го объркали с някого.

- На какво разчитате?

- Ако някой го е видял, нека се обади. Пред посолството обикновено има много хора. Ако на някого нещо му е направило впечатление, да сигнализира. Не разбирам как Петър може да изчезне в центъра на голям град посред бял ден.

- Какво ще предприемете?

- Написах на полицаите всичко, за което можах да се сетя. Имало горичка до посолството, ще идем да огледаме там.

Използвани са въпроси и на други медии.

Ясновидка: Трима са замесени

В отчаянието си родителите на Петър потърсили врачки да им кажат какво е станало със сина им.

Едната казала, че Петър е отвлечен по погрешка. Друга, която говорела с мъртвите, ги изумила с информацията си. Според нея трима души били намесени в историята.

"Това е вид престъпление. От 2-3 седмици до месец въпросът ще се разреши. Петър ще бъде освободен", пише в листите на ясновидката, които майката на Петър показва с треперещи пръсти. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Консултации с топ гастроентеролог от Турция

Университетска болница „Дева Мария“ и Университетска болница „Йедитепе“ Истанбул със съдействието на „Бридж Медикал“ – България Ви канят на консултации с доцент д-р Атакан Йешил.

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Жена от Непал на 112 години пуши от 17-годишна (видео)

Считаната за най-възрастна жена в света пуши 30 цигари на ден от 95 години насам. 112-годишната непалка пуши от 17-годишна, съобщава агенция ЮПИ. Батули Ламишхан по документи е на 112,

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД с приз за “TRUE LEADERS”

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД бе отличена за "TRUE LEADERS” в рамките на инициативата на ICAP Bulgaria. Наградата бе връчена на церемония в Rainbow Plaza в София.

Най-богатият човек в Европа спести 585 млн. евро данъци

Собственикът на модната верига Zara е спестил най-малко 585 млн. евро, използвайки "агресивни методи за избягване на данъчно облагане" през фискалните системи на Ирландия, Холандия и Швейцария.

“Практикер” строи нов хипермаркет в Ямбол

Магазинът ще следва обновената концепция и новата модерна визия на веригата На студентския празник 8 декември “Практикер” започна изграждането на нов хипермаркет за дома и градината в Ямбол.

"Война и мир" излиза в два луксозни тома

Излезе изключително луксозно издание на “Война и мир” от руския класик Лев Толстой, което ще може да се намери на Панаира на книгата в НДК, който започва на 13 декември.

Евростат: Почти една пета от българите работят за малки заплати

Близо една пета от работещите българи получават ниски заплати. По данни на "Евростат" към 2014 г. това не е най-лошият резултат в ЕС. Но България остава страната,

4 фирми искат да патентоват черен уикенд

Интересът дойде след скандалния патент за “еМаг” за черен петък 4 фирми са подали заявки за патент на словосъчетанието “черен уикенд”, сочи справка в регистъра на Патентното ведомство.