За БСП въпросът е дали и колко областни града може да вземе

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4836565 www.24chasa.bg

Около референдума за изборните правила ще видим опити за хитро позициониране на партиите

Четири месеца преди местните избори се вижда, че залогът за всички основни играчи на терена е доста голям.

ГЕРБ има шанса

да се утвърди по

безапелационен начин

За БСП изборите са много важни от гледна точка на това да се докаже дали продължава да е съществен играч на терена. Защото преброяването ще е най-вече на ниво областни градове и пред БСП стои въпросът не просто “колко областни градове”, а дори и дали ще има областни града. Това е много важно от психологическа гледна точка и за партията, и за ръководителя ѝ.

За ДПС това са важни избори, защото анализът показва, че за тази партия местните избори са известно предизвикателство.

Тя се чувства по-комфортно на национални и президентски избори.

За Реформаторския блок изборите имат двойно коалиционно значение. Веднъж, защото някъде ще влязат в единоборство с ГЕРБ, втори път - защото не е изключено някъде една част от реформаторите

да играят по един начин, а

друга - по друг

Това ще бъде изпитание за климата и в управляващата коалиция, и в самия Реформаторски блок.

Патриотичният фронт има шанс да стабилизира присъствието си в страната.

За АБВ изборите са важни, защото са нов политически проект и през местната власт се получава най-важното за една партия - структури, възможност да разкрива работни места, да създава своя клиентела.

Кои са важните неща, които е добре да не изпускаме от поглед?

Първо, дали ще се променя изборното законодателство. Малко е неприятно няколко месеца преди избори да говорим за това, така че е по-логично да няма такива промени. Говоря най-вече за промени, свързани с прословутата преференция.

Преференциалното състезание ще бъде много важно обстоятелство на тези избори.

Със сегашния изключително нисък праг за преференция всякакви размествания в листите за общински съветници

ще бъдат не просто

възможни, а обичайни

Друго важно обстоятелство е референдумът, който се очаква да вдигне малко активността. Но пък, от друга страна, съществува и разумният аргумент, че референдумът може да затрудни изборния процес и чисто физически заради времето за гласуване и заради многото избори, които всеки ще трябва да направи.

Някъде вероятно ще има местни референдуми, избор и на районни кметове, ще има преференциално състезание и т.н. Може да се получи много “брак” в гласуването. Понеже референдумът е за изборните правила, ще правим избори и едновременно с това ще говорим за начина, по който правим избори. Това ще създаде доста сложна ситуация на опити за хитро и прецизно политическо позициониране от страна на различните партии. Ще наблюдаваме доста ходове от типа на този, който ДПС направи с предложението за 240 мажоритарни депутати - ходове, които дават шах.


Когато говорим за кметски избори, трябва да имаме предвид, че политическото по места вече не е толкова ясно изразено, че има все повече прагматизъм. Това предполага, че по места ще има най-причудливи коалиционни формати, бизнес проекти и т.н. Свидетели сме на следния феномен - ако питаш хората как вървят нещата, те горе-долу по навик (а и с основание) казват “зле”. Но ако ги питаш как вървят нещата в общината,
са склонни да
дадат малко
по-добри оценки, защото обикновено местната власт се възприема по външния вид на града, докато като че ли проблемите - безработицата, бедността, социалното разслоение, се пишат на сметката на централната власт. Като добавим и това, че по места политическите разделения са минимизирани, в близките години вероятно ще продължаваме да сме свидетели на трайното вкореняване на кметове и управленски формули по места.

Интересен момент около местния вот ще бъде и говоренето за следващите избори - президентски и парламентарни. Вероятно дълго ще обсъждаме дали около местните избори няма да има някакви преформатирания, персонални смени, нови съизмервания между коалиционните партньори и т.н. И все повече зад ъгъла ще се показват президентските избори, които също ще бъдат с необичайно висок залог и за които като че ли все още никой няма засега строен план.

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар