За БСП въпросът е дали и колко областни града може да вземе

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4836565 www.24chasa.bg

Около референдума за изборните правила ще видим опити за хитро позициониране на партиите

Четири месеца преди местните избори се вижда, че залогът за всички основни играчи на терена е доста голям.

ГЕРБ има шанса

да се утвърди по

безапелационен начин

За БСП изборите са много важни от гледна точка на това да се докаже дали продължава да е съществен играч на терена. Защото преброяването ще е най-вече на ниво областни градове и пред БСП стои въпросът не просто “колко областни градове”, а дори и дали ще има областни града. Това е много важно от психологическа гледна точка и за партията, и за ръководителя ѝ.

За ДПС това са важни избори, защото анализът показва, че за тази партия местните избори са известно предизвикателство.

Тя се чувства по-комфортно на национални и президентски избори.

За Реформаторския блок изборите имат двойно коалиционно значение. Веднъж, защото някъде ще влязат в единоборство с ГЕРБ, втори път - защото не е изключено някъде една част от реформаторите

да играят по един начин, а

друга - по друг

Това ще бъде изпитание за климата и в управляващата коалиция, и в самия Реформаторски блок.

Патриотичният фронт има шанс да стабилизира присъствието си в страната.

За АБВ изборите са важни, защото са нов политически проект и през местната власт се получава най-важното за една партия - структури, възможност да разкрива работни места, да създава своя клиентела.

Кои са важните неща, които е добре да не изпускаме от поглед?

Първо, дали ще се променя изборното законодателство. Малко е неприятно няколко месеца преди избори да говорим за това, така че е по-логично да няма такива промени. Говоря най-вече за промени, свързани с прословутата преференция.

Преференциалното състезание ще бъде много важно обстоятелство на тези избори.

Със сегашния изключително нисък праг за преференция всякакви размествания в листите за общински съветници

ще бъдат не просто

възможни, а обичайни

Друго важно обстоятелство е референдумът, който се очаква да вдигне малко активността. Но пък, от друга страна, съществува и разумният аргумент, че референдумът може да затрудни изборния процес и чисто физически заради времето за гласуване и заради многото избори, които всеки ще трябва да направи.

Някъде вероятно ще има местни референдуми, избор и на районни кметове, ще има преференциално състезание и т.н. Може да се получи много “брак” в гласуването. Понеже референдумът е за изборните правила, ще правим избори и едновременно с това ще говорим за начина, по който правим избори. Това ще създаде доста сложна ситуация на опити за хитро и прецизно политическо позициониране от страна на различните партии. Ще наблюдаваме доста ходове от типа на този, който ДПС направи с предложението за 240 мажоритарни депутати - ходове, които дават шах.


Когато говорим за кметски избори, трябва да имаме предвид, че политическото по места вече не е толкова ясно изразено, че има все повече прагматизъм. Това предполага, че по места ще има най-причудливи коалиционни формати, бизнес проекти и т.н. Свидетели сме на следния феномен - ако питаш хората как вървят нещата, те горе-долу по навик (а и с основание) казват “зле”. Но ако ги питаш как вървят нещата в общината,
са склонни да
дадат малко
по-добри оценки, защото обикновено местната власт се възприема по външния вид на града, докато като че ли проблемите - безработицата, бедността, социалното разслоение, се пишат на сметката на централната власт. Като добавим и това, че по места политическите разделения са минимизирани, в близките години вероятно ще продължаваме да сме свидетели на трайното вкореняване на кметове и управленски формули по места.

Интересен момент около местния вот ще бъде и говоренето за следващите избори - президентски и парламентарни. Вероятно дълго ще обсъждаме дали около местните избори няма да има някакви преформатирания, персонални смени, нови съизмервания между коалиционните партньори и т.н. И все повече зад ъгъла ще се показват президентските избори, които също ще бъдат с необичайно висок залог и за които като че ли все още никой няма засега строен план.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност