Калоян Топалов е новият шеф на Софийския градски съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/4838143 www.24chasa.bg

Калоян Топалов е новият председател на ключовия Софийски градски съд. Той бе избран от Висшия съдебен съвет с 14 гласа "за", 3 гласа "против", 5-ма са се въздържали. Топалов е съдия от кариерата, правораздава от 1999 г. Той бе единственият кандадат за поста, овакантен след оставката на Владимира Янева.

Топалов бе подкрепен от съдия номер 1 Лозан Панов, който по време на дебатите във ВСС, изтъкна, че Топалов е бил единственият, осмелил се да се кандидатира за шеф на съда, който в момента има катастрофален имидж. 

Кандидатурата на Топалов бе подкрепена и от Галина Карагьосова, при която той е започнал кариерата си като младши съдия. Тя подчерта, че Топалов е организиран, решителен, отстоява позицията си, но и чува мнението на другите.

Зад Топалов се обявиха още Калин Калпакччиев и Камен Иванов, който каза: "Колегата е добър съдия, не притежава административен опит, но има капацитет да ръководи СГС".

Самият Топалов заяви, че сам ще избере екипа си от четирима заместници, като се съобрази с мнението на колегите си. В изказването си пред ВСС той подчерта че СГС, в който правораздават 130 съдии не е чак толкова натоварен, колкото се говори. Претрупани били най-вече гражданските и търговските съдии.

Изтъкна още, че някои от колегите му имат неизписани дела от 2012-2013 г. Част от тях продължавали да ги трупат.

Според Топалов, съдът има нужда от юристконсулт, който да го защитава по близо 50те дела, заведени срещу институцията, предимно по закона за отговорност на държавата за вреди.

СГС е ключов защото решава не само граждански и търговски спорове за големи суми и чете присъди по тежки престъпления, но и единственият, който като първа инстанция гледа дела срещу министри, депутати и магистрати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители