12 години затвор за скитник, който строши със сап главата на събрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/4838163 www.24chasa.bg

48-годишният Димитър Стефанов бе признат за виновен за убийството на 58-годишният Асен Янков на 14 срещу 15 февруари 2015 год., около полунощ, в изоставена постройка край Карнобат.

Според прокуратурата убийството е извършено по особено жесток начин - със сап.

По молба на подсъдимия Окръжен съд Бургас разгледа делото като съкратено съдебно следствие. Преди това Стефанов призна всички факти в обстоятелствената част на обвинителния акт и заяви, че не желае да се съберат доказателства за тях.

Стефанов е нанесъл пет удара само в областта на главата на пострадалия, като четири от тях попаднали в лявата част на главата и са натрошили черепа му, показва съдебно-медицинската експертиза.

Държавният обвинител предложи наказание 18 години лишаване от свобода, като след редукция, бъде наложено наказание лишаване от свобода 12 години. Прокурорът посочи, че както деянието, така и личността му са с висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е многократно осъждан, няма постоянен адрес и води скитнически живот.

Според адвоката на Стефанов в действията на неговия клиент нямало умисъл за извършване на убийство. Той пледира за смърт по непредпазливост вследствие на тежка телесна повреда.

До скандала между двамата скитници се стигнало след като Стефанов бил дал на пострадалия метална тава и чифт обувки да ги продаде, а с парите му поръчал да купи храна.

Вместо храна мъжът купил алкохол и цигари. На въпроса какво ще ядат отговорил: „Днес няма да ядем". Това отключило агресията у Димитър, който грабнал сапа. И двамата мъже вече били пияни.

След ударите, като установил, че приятелят му е мъртъв, той сам се прадал в полицията н Карнобат. Днес в съдебната зала подсъдимият запази мълчание.

Съдебният състав прецени, че справедливата присъда е 18 години. Тя бе редуцирана на 12 г. заради съкратеното съдебно следствие.

Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас в 15-дневен срок.