100 фирми държат 80% от икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/4838524 www.24chasa.bg
Топ 10 по приходи за 2014 г.

65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.

Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е 82 млрд. лв.

Приходите на

Росен Бъчваров, говорител на НАП

челната десетка

за 2014 г. са

23 млрд. лева

Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък. В сумата не са включени банки и финансови институции.

Това показват сметки на експерти, направени за “24 часа” на базата на информация, предоставена от НАП и други официални източници.

Данните обаче показват състоянието на компаниите за една година назад, тъй като в данъчните декларации се отчитат резултатите от изтеклата година.

“Ножицата” в размера на приходите между първия и последния в топ 10 е 7 пъти - 7 милиарда срещу 1 милиард. (Виж таблицата на 3-а стр.)

Средната норма на печалба спрямо общите приходи на най - рентабилните фирми е около 23% за 2014 г. За сравнение тя е била 19% за 2013 г. Това означава, че през 2014 г.

всеки вложен

лев е донесъл

0,23 ст. печалба,

при 0,19 ст.

за 2013 г.

(Колко от общия брой фирми, регистрирани у нас официално, са обявили печалба, колко са реално работещите и колко са на загуба - виж таблицата и интервюто с говорителя на НАП.)

Някои от компаниите, които са на челните места, растат

със 170% за

година, докато

цялата икономика

има ръст от 1,4%,

а през 2014 г. той бе дори под 1%.

Класации на най-успешните компании и у нас, и по света се правят по различни критерии.

Най-често фирмите се подреждат по размер на приходите. Според източници на “24 часа” в топ 10 от таблицата са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет.

При преподреждане по критерий рентабилност се оказва, че половината от успешните 10 компании са от енергийния отрасъл.

На трето място излиза български производител на тютюн и тютюневи изделия, а на пето място се оказва златодобивна компания. Любопитен факт е, че рентабилността в енергийния отрасъл се движи в много широки граници- от 78 до 22%.

за 2014 година

създават

80% от БВП

Рентабилността при производството на тютюн и тютюневи изделия е около 58%, а при фармацевтични фирми - малко над 21%.

Подреждането на компаниите по други критерии често показва изненадващи размествания в шортлистата. Например - през 2014 г. едно ЕООД, с предмет на дейност далекосъобщения е показало ръст от 145% на нетните си приходи. За същата година международна компания за карго превози е спечелила по 20 лева на всеки 100 лева собствен капитал. Голяма производствена фирма в машиностроенето е

успяла само

за година да

стопи с 80%

задълженията си към доставчици и клиенти. Останалите 9 компании от десятката по този показател са свили задълженията си с 55%.

По информация на работодателски организации най-много фирми в топ 10 по различните класации има в индустрията, и едва след това - в търговията и услугите.

Въпреки мненията, че все още има спад в строителството, всяка 29-а фирма, влязла в топ 100 за последните няколко години, е от този сектор. Обяснението е, че там има значителен финансов ресурс по различни европрограми.

Очаквано най-много успешни фирми има в София и областта, където са фирмите, произвеждащи около 43% от БВП. 

147 млн. лв. спечелени от собственици,

но от продажба на фалиралите им фирми

545 млн. лв. са спечелили 259 физически лица за 2014 г., сочат данните на Националната агенция за приходите. Всяка година данъчните обявяват класация за доходите и размер на платени данъци на физически лица, декларирали над 1 милион лева. От данните става ясно, че 226 млн. лв. са декларирани като спечелени от заплати и хонорари. За останалите 147 млн. лв. е обявено, че са били спечелени от продажба на дялове и на имоти. Обяснението на данъчни експерти за тази група милионери по доходи е, че най-често продажбата на дялове и имущество е на фалиралите им собствени фирми.

Тъй като законът ги задължава да обявят сумите от тази продажба като личен доход, се оказва, че собствениците на закъсалите фирми са станали милионери за съответната година в класацията по размер на доходите за физически лица.

Данните показват още, че в топ 10 на заможните данъкоплатци, вписали доход от над 1 милион лева, има петима чужденци и петима българи.

Статистиката на данъчните показва, че броят на милионерите по доходи вече се увеличава всяка година и е преодолян шокът от

тежките 2009 -

2010 г., когато

данъчните

отчитаха само

29 милионери

За сравнение за 2013 г. 147 обявиха доход над 1 милион за общо 305,3 млн. лв., през 2012 г. бяха 248, а 2011 г. - 254 души.

Профилът на богатия българин, който официално декларира внушителни лични доходи, остава почти непроменен - той неизменно е мъж, от София, на възраст от 40 - 50 години. Най-много милионери, както е и при печелившите компании, има в София.

 

Росен Бъчваров, говорител на НАП:

168 млн.лв. данък са платили

компаниите от челната десятка

- Г-н Бъчваров, какъв е размерът на корпоративния данък, който са платили първите десет най-успешни фирми за 2014 г.?

- Размерът на корпоративния данък, който са платили топ 10 фирмите за 2014 г., е 168,6 млн. лева.

- Колко компании са декларирали облагаем доход, колко са на печалба, и колко на загуба?

- Общият брой на фирмите, които са подали декларации по закона за корпоративното подоходно облагане за 2014 г. е 454 039. От тях 175 350 официално са обявили данъчна печалба, а 88 705 са вписали в документа си данъчна загуба.

- Растат, или намаляват фирмите, които работят съответно на загуба, и на печалба?

- Фирмите, декларирали печалба нарастват с 8,1% през 2014 г. спрямо техния брой през 2013 г. При тези със загуба, ръстът е минимален - 0,7 % на годишна база.

- Знам, че данъчната тайна не ви позволява да работите с имена на компании, кажете поне в кои области са печелившите?

- Печелившите компании са в няколко основни области: презастраховане, парично посредничество, производство на мед, добив на руди на цветни метали, търговия на едро с фармацевтични стоки медицинска техника и апаратура. Има и занимаващи се с производство на други химични неорганични вещества. Имената на печелившите компании естествено са данъчна тайна и не те могат да бъдат обявявани без тяхното изрично съгласие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Молех се да стигна до родината, прокуратурата не ми даваше документ, че съм българин, казва екстрадираният от Сърбия Боцев Още една присъда записа в биографията си известният крими герой, сочен за наркодилър, Виктор Боцев-Джуката! Преди дни апелативният спецсъд потвърди на втора инстанция присъдата му от 9 г. като тартор на наркобанда.

Никак не го харесвам, фен съм на ЦСКА, казва актьорът Христо Пъдев "Не харесвам футболиста Козмин Моци!" Това заяви пред "България Днес" определяният за негов абсолютен двойник актьор Христо Пъдев. Той играе изключително успешно една от главните роли в хитовия сериал "Господин Х и морето" по Нова телевизия.

Кой е той Нападателят на "Левски" Станислав Костов прави най-силния сезон в кариерата си. Той е лидер сред голмайсторите в Първа лига с 24 попадения. Това е почти толкова, колкото имаше в цялата си кариера досега - 27. С добрите си игри той намери място в националния отбор и попадна в полезрението на редица чужди клубове.