Пазарът вече реагирал на обявеното поскъпване на тока, вдигнали храните с 10-15%

https://www.24chasa.bg/novini/article/4844334 www.24chasa.bg

Пазарът вече реагира на обявеното поскъпване на тока и в момента цените на суровините и изобщо на всички храни в България, са покачени с около 10-15%. Това каза Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес пред "Фокус".

„Това го знае всеки български потребител. В този смисъл, нееднократно сме твърдели, че такива шокови изявления изкривяват пазара и процесите са необратими. От гледна точка на цената на хляба, трябва да припомним, че започна жътвата. За съжаление, тази година са засети около 1 милион декара по-малко пшеница, заради влажната есен. От друга страна, очакваните реколти от декар ще бъдат по-ниски в сравнение с другата година. Така или иначе, нека си пожелаем жътвата да бъде успешна и да няма природни аномалии. При всички случаи със сигурност знаем, че стокооборотът при зърнопроизводителите за година 2015 ще бъде по-малък”, обясни Кукушева.

По думите й това означавало и по-малко пари в потребителите, в икономиката, както и за допълнителни разходи и потребление.

„Свиването на потреблението ще нарасне, ако се покачи цената на тока, защото в крайна сметка, всяко едно повишение на основни компоненти в себестойността на всеки продукт и услуга се плаща от крайния потребител. Каквото и увеличение да бъде реализирано в цената на енергията, върху него има и 20% ДДС – един данък, който ще бъде платен от крайния потребител”, уточни Кукушева.

Тя посочи, че най-малко потребителите ще усетят покачването на цената на хляба, защото той е единствената храна, която има най-ниска цена. „Българският хляб е най-евтината храна в целия ЕС и дори в света. Въпросът е всички останали храни колко ще скочат и бюджетът на българина, който 50-60% отива за изхранване, с колко ще бъде ощетен още и още”, каза още Мариана Кукушева.