Капани с феромон спасяват кестените в Борисовата

https://www.24chasa.bg/Article/484435 www.24chasa.bg
Листата на проядени от молци кестени в Борисовата градина. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

С капани за молци от празни пластмасови бутилки, компактдискове и женски феромон две екоорганизации ще спасяват кестените в Борисовата градина. Акцията ще се проведе на 29 май.

Тогава ще бъдат поставени капани на 130 дървета, стана ясно вчера на заседание на екокомисията. Освен Списание 8 и Българския екологичен форум в инициативата за спасяването на болните дървета се включва и Столичната община.

Според екоорганизациите в София има около 7000 кестена. Капаните с феромон пък били най-евтиното и ефикасно средство за борба с вредителите. В кампанията участва и депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

Капани с феромон спасяват кестените в Борисовата

"Разговарях с телевизионни продуценти, които са готови да помогнат за събирането на средства за капани за всички кестени в София. Продуцентът на "Биг Брадър" Нико Тупарев е готов парите от SMS-те при някоя от следващите номинации да се дарят за инициативата. Трябва обаче да се проведат разговори и с Нова тв", обясни Курумбашев.

Капаните с женски феромон привличат мъжките молци в бутилката, която е пълна с вода, и така вредителите се удавят. Освен капаните е важно падналите от болните дървета листа да се събират и изгарят, за да е траен ефектът. От Столичната община вече са осигурили място, на което да се извозват листата.

Регистър на растенията в софийските паркове и градини поискаха още еколозите.

"Изготвянето на такъв регистър е залегнало в плановете на общината за тази година. Той ще съдържа информация за състоянието на растенията, описание и анализ", обясни председателят на екокомисията Лорита Радева.