Гърция – на крачка от хаоса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4848151 www.24chasa.bg

Ако не се случи чудо в Брюксел, страната ще затъне и политически

Дори и най-големите песимисти не подозираха, че катастрофата в Гърция ще се случи толкова бързо. Само шест месеца бяха необходими на правителството на Алексис Ципрас, за да блъсне страната си с пълна газ в стената.

От днес е ясно – Гърция трябва да обяви фалит. Всички карти са проиграни, всички шансове изпуснати. Ципрас и финансовият му министър успяха за няма и половин година да обърнат цялата еврозона срещу себе си. Дори и в целия ЕС нямат вече нито един поддръжник.

След всички милиарди, които бяха изсипани нахалост в гръцката хазна, и след всички предложения, които бяха направени, финансовите министри в Европа нямат желание за повече игри. Кризата в Гърция вече е само неин проблем. И все още и на Европейската централна банка, макар че банката също всеки момент ще се оттегли от сътрудничеството си с Атина.

Какво стана дотук?

В събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат помощната програма за Атина. Тя изтече вчера. Това означава, че гърците няма да получат и оставащите 15 милиарда евро от нея. С това Брюксел издърпа килимчето изпод краката на Ципрас, като го лиши от реална причина да прави референдум идната неделя.

Ципрас вбеси окончателно еврогрупата, след като, приемайки в петък предложенията ѝ за удължаване на помощта до есента, в нощта срещу събота изненадващо обяви, че ще поиска съгласието на народа за реформи чрез референдум.

Този студен душ накара всички финансови министри от зоната с обща валута да поискат преустановяване на пазарлъците и задействане на план Б – а именно излизане на Гърция от еврозоната или така наречения Грексит.

Отказвайки се от по-нататъшни преговори с правителството на Ципрас, еврогрупата обяви и че няма да има повече планове за реформи. Тоест няма какво точно да се гласува на този референдум.

Въпреки това Ципрас държи да го проведе. Или това е само блъф, който му изяде главата. Защото на всички е ясно, че гръцката администрация не е в състояние да организира всенародно допитване само за една седмица.

Защо Ципрас обаче продължава да настоява за това?

Отговорът е прост, макар и доста неприятен. Популисткото правителство на СИРИЗА не цели нищо друго освен собственото си политическо оцеляване.

Референдум ще ги отърве от отговорността за това, което сториха на гръцкия народ само за шест месеца управление. Малко преди да встъпи във власт СИРИЗА, Гърция бе започнала да възстановява икономиката си, бележеше и лек растеж. От януари насам обаче страната е в застой, не се провеждат реформи, а старите бяха отменени. За да се стигне до 1 юли – датата, на която Гърция вече отлепва и втория крак в скока си в пропастта.

Алексис Ципрас и кабинетът му обаче обвиняват за своя провал лошите европейци, неолиберализма, заговора на кредиторите, Германия, МВФ и световния капитализъм. Затова и призова гърците пред урните в неделя.

Но дали те ще намерят време да се редят на опашки пред изборните секции, защото за да отидат дотам, трябва да излязат от едни други опашки – тези пред банкоматите.

Пред тях вече от седмици тече истинският референдум в съседката ни.

Парите в страната вече свършват, дори и в курортите повечето банкомати не са зареждани.

Германското външно министерство предупреди завчера всички туристи да взимат достатъчно пари в брой със себе си. За проблеми с тегленето на пари съобщават и български туристи.

Какво ще се случи оттук нататък?

Ако гърците успеят все пак да се върнат на масата за преговори в последната минута, преди да изтече помощта им, катастрофата на страната им само ще се отложи, но няма да се отмени.

Щетите вече са нанесени и са окончателни. Години ще са нужни, за да се върне почти частично доверието на Европа към гърците и то при положение, че извършат всички поискани от тях реформи.

Същите, които отдавна приложиха страни като Ирландия и Португалия и се възстановиха малко или повече успешно.

По-вероятно е обаче еврозоната да остави Гърция да падне в пропастта, която сама изкопа. С обявяването на преговорите с Гърция за официално провалени, ще се случат следните неща:

- ЕЦБ ще спре незабавно даването на Еla кредити (Emergency Liquidity Assistance) – единственият извор на свежи пари за Гърция в момента.

Това означава срив на банковата система. Без пари банките ще останат затворени. Ще се ограничи тегленето на пари от сметки, както и преводът на пари в чужбина.

Какво е да се събудиш в страна, в която банките внезапно са спрели да работят, знае всеки българин.

Това, което не се случи у нас, обаче може да стане в Гърция. Да се стигне до хаос и безредици. Все пак става дума за парите на сравнително богати европейци, тъй като

Гърция се клати финансово като държава, но гражданите все още са със стабилни финанси. В България е обратното.

- При по-оптимистично развитие след няколко месеца в банкова криза гърците вероятно ще се съгласят на преговори с кредиторите си и ще приемат условията, които сега отхвърлят.

Само че цената за това вече ще е в пъти по-голяма. По-вероятно за съжаление обаче е да не се стигне дотам, тъй като СИРИЗА едва ли ще издържи и ще падне от власт още след първите неизплатени пенсии и заплати.

Проблемът е, че няма алтернатива, която да я замести, а в такива ситуации избуяват радикални и популистки партии, на чийто фон СИРИЗА вероятно ще изглежда цвете.

Така икономическата нестабилност бързо ще се превърне и в политическа – сценарий, който изглежда твърде вероятен, но е неблагоприятен за целия ЕС и най-вече за България.

Поредна държава, разкъсвана от безредици край границите ни, е последното, от което страната ни има нужда през проточилия се и без това до безкрайност преход.

Оставайки без никакви пари, Гърция ще трябва да започне да печата свои. Спекулира се завръщане към драхмата или към паралелна на еврото валута, но засега няма знаци, че Атина се подготвя за това.

Драхмата ще докара инфлация – това означава, че вносните продукти ще поскъпнат драстично. Според утопичните сценарии на някои немски икономисти това обаче ще подейства като лекарство за гръцката икономика, тъй като тя ще се върне към собственото производство.

Например ще сее памук, както е правила в миналото преди да влезе в ЕС, а също ще сади и собствени домати, тъй като те ще са по-евтини от холандските. Това ще даде тласък на икономиката и тя отново ще стъпи на краката си.

Евтината драхма ще направи и туристическия бизнес по-конкурентоспособен, като се пребори с основния съперник на Гърция – Турция. Всичко това би могло да стане, ако Гърция остане политически стабилна. Това обаче едва ли ще се случи и най-вероятният сценарий е гърците да скачат от правителство към правителство, реформите така и да не се случват и страната да затъва все повече. В такъв случай хаосът там е програмиран и няма да приключи бързо.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо