Ваньо Шарков: Всяващите паника за радиация го правят умишлено или от тъпотия

https://www.24chasa.bg/novini/article/4852567 www.24chasa.bg

Няма никакво основание за паника след пожара край АЕЦ „Чернобил”. Тези, които всяват паника за радиация, трябва да бъдат проверени от други органи. Те го правят умишлено или от тъпотия. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той отново увери, че няма промяна в радиационния фон – както в началото на пожара, при прекратяването му и след него. Няма промени в нивата на радиация и в съседните държави.

„За да стигне някакъв облак до България, той трябва да мине през съседните страни, а няма данни в никоя от тях за повишаване на радиационния фон”, посочи зам.-министърът. Ситуацията все пак продължава да се следи от няколко български институции.

„Имаме сериозна система за контрол”, подчерта д-р Шарков. „Хора, които разбират от това – Агенцията за ядрено регулиране, съобщи, че няма абсолютно никаква опасност”, допълни той.

България е част от европейската платформа и всеки може на живо да следи данните – за да стигне някакъв облак, той трябва да мине през съседните страни, а няма данни в никоя от тях за такъв или за радиация.

„България е част от европейската платформа и всеки може на живо да следи данните”, каза той и заяви, че при всяка промяна българските власти ще излязат и ще кажат. „Нищо не може да бъде скрито или манипулирано”, отбеляза зам.-министърът на здравеопазването.

Информация в реално време за радиационната обстановка в Украйна може да бъде намерена на следния линк.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата