Тайната зад ниските цени на аптеки “Марешки”

https://www.24chasa.bg/Article/485423 www.24chasa.bg
Опашки се вият всеки ден пред аптеките на Марешки в Шумен. СНИМКА: СТОЯН НИКОЛОВ

"Щом той може да сваля цените на лекарствата, значи и другите трябва да го направят", казва 72-годишната Марийка Стоянова. Тя е с диабет и исхемична болест на сърцето и всеки месец получава лекарствата си по здравна каса. Взема ги от аптека на варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Хората търсят над 100-те му аптеки в страната тъкмо заради ниските цени на лекарствата. Затова за по-малко от месец бизнесменът събра 150 000 подписа в подкрепа на три искания: да няма такса рецепта, да има вериги аптеки и участниците на пазара на лекарства да намалят драстично надценките си, за да спестят в кризата пари на здравната каса. Марешки дори обвини колегите си, че са "нагли" и гонят големи печалби.

Конкуренцията му в бизнеса обаче отдавна го подозира в нелоялни практики и опити да монополизира пазара. Лекарствата при него са евтини, защото дистрибутори и производители наливали пари в аптеките му, твърдят хора в този бизнес. Това ставало, като стоката се предоставя на изключително ниски цени. Така към фирмите на варненския бизнесмен са прехвърлени поне 160 млн. лв., смятат източниците. Не били изключени и корупционни схеми.

Схемата си е пазарна. Той е търговец, който държи 15% от ритейл бизнеса, прави големи обороти, пазарува в големи обеми, затова получава високи отстъпки от дистрибутори и производители. Всичко това му позволява да не слага високи надценки, опонират други.

Веселин Марешки показва декларация от клиентка, на която в друга аптека сменили лекарства по здравната каса, макар че това е забранено от закона. СНИМКА: АВТОРЪТ

Трети подозират, че прави фиктивен внос и износ на лекарства и печели от ДДС. Други пък дори допускат, че произвежда сам част от медикаментите.

Мирослав Ненчев, председател на Съюза на фармацевтите

Според собственици на аптеки обаче Комисията за защита на конкуренцията трябва да разследва скритите връзки на някои аптеки с производители на лекарства и дистрибутори. Защото е важно как те рефлектират на пазара.

Николай Костов,председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

Марешки има пряко участие в 40 дружества, сочат фирмените регистри.

В повечето съдружник е съпругата му Светлана Марешка, а седалището е бул. "Република", Медицински център "Младост". Предметът на дейност също се повтаря - търговия на дребно с лекарства.

Част от дружествата на Марешки са били под шапката на създадения през 2002 г. "Варнафарма холдинг". Според последния му финансов отчет към 31 декември 2008 г. той държи 100% от "Варнафарма", по 90 на сто от "Троянфарма" и "Добричфарма" и по 50% от "Аксаковофарма" и "Софифарма".

В момента холдингът притежава "Варнафарма" ЕООД и приватизираното през декември миналата година общинско дружество "Габрово фарм".

Към края на 2008 г. "Варнафарма холдинг" се води собственик на 95 аптеки в цялата страна и има 796 служители. През 2004 г. приходите му са 9,6 млн., 2005 г. нарастват до 13,7 млн., а за 2008 г. са 85,6 млн. лв. Печалбата също бележи скок. Преди 6 г. е била 243 хил. лв., а за 2008 г. достига 10,3 млн.

Холдингът има вземания и дадени аванси за 15,9 млн. лв. към края на 2008 г. 9,5 млн. от тях са към свързани лица.

Към веригите от аптеки Марешки е на път да добави официално и дистрибутора на лекарства “Хигия”.

На 8 март от международната генерична компания "Актавис", собственост на исладнския банкер Тор Бьорголфсон, обявиха, че я продават на 31-годишната Росица Великова. Заради сделката Великова обаче може да отнесе санкция от КЗК. Причината е, че не е уведомила комисията и не е поискала разрешение. На 27 април КЗК образува производство срещу нея.

В началото на май стана ясно, че Великова продава дистрибутора на Марешки. Този път КЗК е информирана за придобиването. То ще стане чрез едноличното дружество на бизнесмена "Фармахолд", регистрирано на 12 април тази година. В съобщението на комисията от 3 май, е посочено, че търговската дейност на "Фармахолд" е "участие в капитала и управлението на "Хигия".

Срокът за произнасяне на антимонополната комисия и по двете производства е 2 месеца. Ако се наложи задълбочено проучване, той е четири, напомниха от ведомството.

То ще проучва бизнеса на Марешки за втори път. През юли 2005 г. КЗК глоби "Варна фарма холдинг" с 30 000 лв. заради привличане на клиенти чрез продажба на лекарства на цени под себестойността им.

От производството тогава стана ясно, че в шестте аптеки на холдинга клиентите са пазарували по складови цени.

За голяма част от медикаментите не е имало търговска надценка, а дружеството не е реализирало счетоводна печалба. Разследването бе след сигнал за нелоялна конкуренция от "Българска асоциация на фармацевтите".

Преди това през есента на 2004 г. назря бунт сред фармацевти във Варна, Шумен, Разград, Кубрат и Исперих. Те се заканиха да спрат доставките от складовете на "Хигия", защото продавала на дъмпингови цени на аптеки "Марешки". (24часа)

Мирослав Ненчев, председател на Съюза на фармацевтите: Пазарът може да бъде манипулиран

Сигнал срещу Марешки сме подали още преди 3 г. Той поддържа по селата рекламни пунктове, които не са лицензирани като аптеки, нито пък в тях работят фармацевти. Там обаче се събират рецепти, по които после се доставят лекарства.

Организацията е изпратила и запитване до прокуратурата за наличие на вертикални интегрирани структури на лекарствения пазар - вносители, търговци на едро с лекарствени продукти и аптеки, които с поведението си създават възможност за възникване и функциониране на структури с господстващо положение. Такива структури могат да диктуват цените и да налагат употребата на точно определени лекарствени продукти в ущърб на пациентите.

Съюзът на фармацевтите е против промяната в закона от 2008 г., която допуска собственик на аптеки да притежава и дистрибуторска фирма.

С писма до Народното събрание, премиера, посланици от ЕС у нас и НЗОК фармацевтите настояват да се върне законовото положение отпреди 2 г. Мотивите ни са, че в Европейския съюз подобна практика няма, а така може да се манипулира пазарът.

Примерът е Норвегия, където е позволено притежаването на аптеки и дистрибуторски центрове. Пазарът там е либерализиран през 2001 г. Три фирми са районирали страната и си разпределили пазара.

През първата година цените били поддържани ниски, за да идват хората там, а по-късно, когато конкуренцията окапала, вдигнали цените на лекарствата. Сега Норвегия е страната с едни от най-скъпите медикаменти. Въпреки свободата за откриване на аптека там всяка втора община няма нито една, а това си е социален проблем.

В проучване на Австрийския институт по здравеопазване, възложено от ЕС по казуса с Норвегия, се казва, че премахването на правилата за откриване на аптеки обикновено води до повече на брой.

Само че новите се откриват предимно на атрактивни места, главно в центъра на градове. Слабонаселените райони се пренебрегват. Това от своя страна води до притеснения, свързани с опазване на общественото здраве.

Ако България не иска да последва примера на Норвегия, по-добре е да се върне към законовото положение отпреди 2 г. То предполага повече по-малки участници в пазара. С Комисията за защита на конкуренцията водим активна кореспонденция, но няма да я огласяваме, докато тече проверката за Марешки.

Веселин Марешки: Ръкопляскат на чужди вериги, а мен ме подозират

- Защо са евтини лекарствата във вашите аптеки, г-н Марешки?

- Спазваме основното правило - по-големи обеми с по-малки надценки. Интересно, като влязоха "Метро", "Кауфланд" или други дискаунтъри, всички са в захлас - "О, колко е хубаво!". Тези вериги разчитат на големи обеми с ниска надценка. А когато аз го правя, ме изкарват нарушаващ закона. Не искам да печеля от моята дейност по 15-20%, а по 1-2%.

Цената се влияе най-много от два фактора - процента на разходите и процента на печалбата. Направили сме рентабилна и добра система, при която процентът на разходите е снижен. Правим големи обеми. Един фармацевт при нас прави по 40 000 лв. оборот, а при другите - по 10 000 лв., т.е. излиза по-скъпо.

Другите имат много по-висок процент разходи, не са рентабилни и са заложили висок процент печалба заради малките обороти.

- Какво стана с антикризисните мерки за лекарствата, които предложихте на кабинета?

- Отзвукът е много добър. Имахме среща на най-високо ниво в министерството и в здравната каса.

Конкурентите ми продължават да твърдят, че не могат да работят на по-ниски надценки, което е абсурд. Дистрибуторите дават на аптеките между 5% и 20% отстъпка. Твърдя, че те могат да свалят с 5% надценките, от това в здравната каса ще влязат 100 милиона лева веднага, а в джобовете на хората - още 100 милиона.

Аптеките си имат достатъчно регламентиран марж - между 25 и 33%.

Ясно ми е, че дистрибуторските фирми не искат да намаляват надценката, защото са всяка седмица в чужбина, купуват си скъпи автомобили. Нямам нищо против - и аз имам скъпи автомобили, но продавам евтино.

В министерството още говорихме за премахването на монополите.

Един от българските заводи прави всичко възможно да задържа монопол на продуктите, които произвежда. И това е на гърба на българите. Някои крадат от живота на хората - говоря за животоспасяващите лекарства.

Очаквам министерството да въведе наредба за висококачествени лекарства, произведени в Европейския съюз. Ако е произведено в Германия например и е с по-ниска цена от българския аналог, до 1 месец да се даде разрешително то да се продава у нас. Не може да намираме в Европа лекарство, което е на половин цена на произведеното у нас, и то да не се продава тук. И този по-евтин медикамент е направен с европейски заплати, машини и технологии.

При бърза регистрация на такива медикаменти цените им ще паднат у нас веднага с 20-30%.

- Имате ли идея как да се преборят нечистите практики в снабдяването с лекарства?

- Нека се създаде една комисия и да се направи бърза ревизия на 1000 аптеки. Който не е редовен, да му се взема лиценза веднага. И друго - всеки от играчите в бранша да мине през детектор на лъжата и да каже участвал ли е в корупционни схеми и източвал ли е здравна каса.

Аз ще седна първи. Няма какво да чакаме проверки, прокурори - да се мине през един детектор. Ще лъсне веднага кой е довел дотам да се вдигат цените на лекарства и консумативи в болници и аптеки. Който не мине през детектора на лъжата, да не участва в търгове на министерството за лекарства и да не доставя медикаменти. Това е въпросът - кой е участвал в корупционни схеми.

- Защо трябва да останат веригите аптеки?

- Защото те са основен стълб в снабдяването с лекарства и стабилен партньор на здравната каса. В малките аптеки се вършат всякакви безобразия. Ето ви един пример с пациентка, която влиза в аптека "Марешки" и иска да смени лекарство по здравна каса, от което е получила нежелани реакции. Ние казваме - по закон не може. Тя отива в друга аптека, която зарежда с други дистрибутори, и там й казват, че до 1 месец може да се замени лекарства на равностойна цена. Ето нотариално заверена декларация от жената.(Показва я наснимката горе)

Ако аз го направя, веднага ще ми затворят аптеките. Но други го правят и така печелят клиенти.

- Вярно ли е, че "Варна фарма холдинг" винаги е имала зад гърба си дистрибуторска фирма и подкрепа с по-добри условия от производител?

- Не. Аз съм търговец на дребно.

Не зная защо пак възниква въпросът за вертикалната структура.

Един от големите дистрибутори е и собственик на здравен фонд. Разбрах, че скоро са променили закона и сега този човек е и в надзорния съвет на здравната каса. И никой не пита защо и не го проверява. Това е безобразие. Аз съм за разследването на тези неща.

В годините са подарявани златни помещения за без пари, а отгоре на всичко не се използват за социални цели. Култовата аптека под Министерството на здравеопазването е превърната в банка, за да може един човек да взема наем.

Предлагам всички помещения, които са приватизирани за без пари от аптечните дружества задължително да бъдат ползвани само за аптеки и за социални цели.

ИСКРА СОТИРОВА

Николай Костов,председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Притискат ни с “кух оборот”

Не случайно Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за намерението на "Фармахолд" да придобие "Хигия", надяваме се да има справедливо решение. Публична тайна е, че Марешки стои зад сегашния официален собственик на "Хигия" - Росица Великова. Известно е на целия бранш, че Марешки купи дистрибутора, макар и не по установения ред.

Ако КЗК разреши на варненския бизнесмен да придобие "Хигия", нищо няма да се промени. Ситуацията е факт от няколко месеца.

Невинаги конкурентните предимства са придобити по пазарни механизми. Когато има един прекалено силен играч, се нарушава балансът на пазара.

В момента останалите аптеки в страната правят "кух оборот" - надценките им не смогват да покрият разходите. Поне 8-12% трябва да остават за търговеца, за да се оцелее в този бранш.

Сега по-малките аптеки са изправени пред дилемата да продават без печалба или да загубят клиенти, които отиват в аптеки “Марешки” дори заради стотинки разлика в цената.

Оказва се, че “Хигия” е дистрибутор, който обслужва само тези аптеки. Никой не иска да работи с този доставчик заради лошия имидж на Марешки.

Ако другите дистрибутори биха били на загуба с 2-3% надценка, той няма да е, защото може да прехвърля отстъпки от една дейност в друга.

Ще спонсорира дистрибутора чрез аптеките си. Пазарът на лекарства у нас е изключително изкривен. Имало е случаи, когато медикаменти се продават не само под цената на дистрибутора, но и под производствената.

Въпреки изявленията на варненския бизнесмен за големите печалби на аптеките, броят им непрекъснато намалява и скоро може да падне под 3000. Допреди 2 г. бяха над 4000. Малкото аптеки са нова ситуация на пазара у нас. В някои по-малки населени места може да има затруднения в снабдяването с лекарства.

Има изискване един фармацевт да притежава само 4 аптеки.

Но е намерен начин за заобикаляне на закона - тези, които държат повече аптеки, регистрират много фирми и така следите на истинските собственици се замитат.

Това обаче пречи да се видят винаги реалните собственици.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Щерката на Стоянка отново отказа брак Един от най-талантливите писатели Любо Дилов-син е сред малкото мъже, виждали дъщерята на Стоянка Мутафова – Муки, без дрехи. Това твърди самият той в спомените си. Случката била преди повече от 35 години, когато младият Дилов бил сред най-буйните тийнейджъри в столичния квартал "Лозенец",

"Нямам силикон в гърдите. Всичко е натурално и дар Божи", призна пред Гала младата тийнидолка Тита. Естественият бюст на певицата е честа гореща тема, като някои дори я определят за достойна наследница на ритонката Катя. Антилопата търси тоалет за надарените си прелести, тъй като тази година ще бъде абитуриентка.

Богатият бизнесмен Никола, с който Мис България 2009 г. Антония Петрова летеше в облаците, я е зарязал, научи вестникът от приятелки на красавицата. Двамата не са заедно от месец, като според запознати на Никола му писнало от постоянните прищевки на Тоца. Блондинката не само настоявала да го следва навсякъде по бизнес срещите му в чужбина,