С Юнашкия си тиган Ангел Ангелов е сготвил за “опашка” от София до Пазарджик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4865331 www.24chasa.bg

Бизнесът му е в недвижимите имоти, става пазител на традициите по призвание 

Ангел и синът му Теодор напътстват момче как да им “помага” в готвенето с 2-метровата букова лъжица.

Така изглежда варенето на 2500 яйца, преди да бъдат боядисани едновременно за рекордните 3 минути на Велика събота.

СНИМКИ: АРХИВ НА АНГЕЛ АНГЕЛОВ

Повече от 200 хиляди души са яли от уникалния Юнашки тиган на Ангел Ангелов през последните 4 години. И понеже малко хора могат да си представят какво означава това - бройката съвпада с населението на Бургас. Казано по друг начин, ако толкова хора се наредят на “опашка”, тя ще се проточи 100 километра. Горе-долу от София до Пазарджик.

Почти всички мислят, че Ангел е професионален готвач копривщенец. Как не, толкова е вкусно да те нагости. Само приятелите и близките му знаят, че работи в бизнеса с недвижими имоти и е софиянец от “Банишора”, а обиква Копривщица след брака си с Велислава.

Най-краткото описание за Ангел може да бъде пазител на традициите. Но заради Юнашкия тиган, в който той приготвя наведнъж стотици порции на големите автентични събори на народното творчество и занаяти, го мислят за готвач. Не че не е майстор - и дипломи има, и опит, и ястията му носят неповторим домашен вкус, но това е само част от мисията му. Движи едновременно по 5-6 родолюбиви проекта и винаги е готов да се включи в мисии за спасяване на истинския “ген” на българщината. Чиито най-дълбоки корени според Ангел стигат до траките.

“Националната ни кухня е недооценено културно наследство. Защо някой трябва да ти каже, че

храните, които се

произвеждат на

40-50 км от дома ти,

са най-добрите

за теб? Или че кулинарният календар трябва да следва сезонността на стопанската година? Не го ли усещаш инстинктивно”, риторично пита Ангел. С разкриването на тази “тайна” е свързан новият му проект за беседи за храненето в детските градини и началното училище. Идеята е децата да се приобщят към позабравената национална традиция. Ангелов прихваща интереса от баба си Златка.

От едно пиле успяваше да нахрани със супа и за второ яхния цялото 7-членно семейство, спомня си внукът. Основните правила за вкусно готвене научил точно от нея. И бил потресен, когато като гимназист отишъл на гости на съученичка, където опитал за първи път яйца с олио.

Какво са пържени яйца без поне малко масълце, да замирише, да допълни вкуса, чуди се Майстора.

Неговите ястия са вкусни и здравословни, с традиционни сезонни продукти, но приготвени по

авторска технология

- Ангел нарича метода

си обратно готвене

Великанският съд първо се напича силно на жив огън и чак тогава в него на сухо се слага зеленчукът. Щом замирише, се ръсва солчица и продуктите си пускат водичката - в нея се задушават. После идва и масълцето. На това няма какво да се възрази по линия на полезното. Отопяваш си чинийката и ако се пресрамиш, питаш за още.

Юнашкия тиган е впечатляващ не само с неговия метър и половина диаметър.

Тиганът е от

висококачествената

стомана за

медицински

инструменти

и е направен по технология за елементи на подводници. Тежи 72 кг, но това не е нищо в сравнение с Юнашката тава, която е 278 кг и за първото й товарене в микробуса, с който Ангел и съпругата му пътуват из страната, се събрали 12 души. Гигантският съд 3 пъти повалял групата. Вече са му хванали цаката, но ако не уцелят от раз верния ъгъл, се връщат в изходна позиция и започват отначало. В уникалната тава спокойно може да се излегне 2-метров човек, подобаващо широчък за ръста си. Добре, че има 4 дръжки, но пак си трябват по-яки мъже да я носим, казва Майстора.

Идеята за тиганчето, както галено му казва Ангел, дошла внезапно, по-бавна се оказала реализацията - във фирмите, които обиколил да си го поръча, го гледали като марсианец.

Съдът обаче все пак си намерел майстора и станал перфектен. Отишъл гордият му собственик да си го вземе и уж всичко е премерил, ще стане в колата, ама... не минава през вратата й. Измислили: ще го похлупят на покрива.

“Курдисахме го отгоре, укрепихме го с две гредички, подложихме картон, привързахме с въже и заприличахме на летящ тиган”, разказва Ангел. До София два пъти ги спирали за проверка, не останал и шофьор да не се обърне да ги разглежда.

Оприличавали

тиганището “я на

сателитна чиния, я на

джакузи за малолетни

фолкзвездици”

Обаче каква хубава работа започнал да върши! И Ангел едно по едно поръчал на същата компания още 3 съда - Юнашката тава, в която готви 5200 порции едновременно, и “внучките” й Сладуна и Благуна. В Юнашкия тиган, Юнашката тава, Юнашката скара и Юнашката тавичка за питки можем да приготвим за 2 часа храна за 8500 души, казва Майстора. На големите събори и курбани се нареждат горе-долу такива опашки.

С една доза от тон и половина лютеница в огромната тава Ангел записва балкански рекорд, но освен с вкусната храна той привлича с разказите си за нея. Рецептите му приличат на притчи, историите са като от приключенски роман, нищо, че мъжът с везаната риза и елека ги нарича просто кулинарни спомени. Ангел винаги готви с национална носия, също и Велислава, която навсякъде е до него и си помагат. Когато не е ангажиран в училище, се включва и синът им. “Радвам се, че напоследък и други започнаха да се обличат с българска народна носия, когато готвят, на мен ризата ми вече аха да се разпадне от 4 години яко пране след въртенето около огъня.”

Нарязването на продуктите за огромните съдове е изпитание и когато трябва да се зареди “баткото” и “каката”, се търсят доброволци. Любопитни ентусиасти се намират, но който веднъж е дошъл - не е повторил, смее се Майстора.

Ако си мислите, че най-големият проблем на нарязването на 80-100 кг лук е как да не се удави човек в собствените си сълзи, грешите. “Свиква се, обаче по някаква причина

ножовете най-много

се хабят от рязането

на лук - на 4-5 кг

трябва да се заточват, обяснява Ангел.

Още неизмил Благуна от врачанския миш-маш, който сготви в четвъртък за Седмицата на българския домат на “Софийски пазари - юг”, пазителят на традициите обмисля рецептата за участието си на Международния фестивал на фолклорната носия.

За там ще мобилизира и семейството - събитието е от най-големите. На него с академията си “Кулинарен историк” Ангел ще покаже за първи път и нови видове традиционни продукти по автентични рецепти. Какви ли? Тайна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Манчестър Юнайтед" няма да се раздели с Пол Погба през зимната пауза. Французинът ще остане на "Олд Трафорд", въпреки че мениджърът Жозе Моуриньо го извади от титулярния състав в последните мачове. Двамата са в обтегнати отношения от началото на сезона. Наскоро Специалния стигна дотам, че нарече Погба "вирус", който трови съблекалнята на тима.

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.