Ивайло Калфин: Работникът може сам да се пусне в отпуск, ако работодателят откаже

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4867687 www.24chasa.bg

По-добре хората с увреждания да работят,

не да разчитат на ниската инвалидна пенсия

- Г-н Калфин, АБВ ще остане ли в правителството, като не подкрепяте промените в конституцията? Реформаторският блок намекна за сваляне на доверието от вас като член на кабинета. Не нарушавате ли така споразумението за управлението?

- Не, не го нарушаваме. Споразумението, което имаме между АБВ и ГЕРБ, дава автономност на парламентарната група. И тя очевидно не е убедена в предлаганите промени. Съдебната реформа трябва да се направи, тя е задължителна, но не може да се сведе до смяна на персонала във ВСС. Колегите смятат, че ако до това се сведе съдебната реформа, то само компрометира идеята за такава реформа.

- Георги Първанов се изказа остро срещу промените на министър Христо Иванов в съдебния закон...

- Очевидно, че не е доволен от тях. И тук не става въпрос за пазене на статуквото. Ние сме внесли алтернативен проект. Проблемът е, че от

Реформаторския

блок не искат и

дума да приемат от това, което ние предлагаме. Освен АБВ няма друг, който да е предложил нещо в Закона за съдебната власт. Нашето предложение е на масата, но явно някой не го иска.

- Стои ли въпросът да търгувате подкрепа от АБВ за промените в конституцията срещу тази на реформаторите за пенсионната реформа?

- Не. Аз много се изненадах, защото Радан Кънев е разумен човек. Подобно поведение компрометира абсолютно и реформите, и законодателния процес. Въпросът не е да се върши търговия на някакви гласове, защото става въпрос за промени, от които има нужда и в които трябва да се опиташ да убедиш добронамерените си партньори.

- Вие ще останете ли министър, ако бъдат отхвърлени промените в конституцията, съответно и пенсионната реформа?

- Ако се провалят тези няколкомесечни усилия по пенсионната реформа, ако те се бламират по всякакви други причини, а не по съдържанието, по което имаме максимално широко съгласие, няма да мога да съм полезен за правителството.

- АБВ да не би да има системен проблем в общуването с останалите управляващи партии? Това не е първият случай, в който твърдите, че ви неглижират.

- Ние не правим никакви пози, а на едни и същи проблеми реагираме по един и същи начин. Така беше първият път с промените с пенсионните фондове от декември, когато депутатите на АБВ гласуваха против. След това заемът отново бе предложен без никаква предварителна консултация.

В рамките на проведени консултации обаче се промени мнението на АБВ и ние го подкрепихме. Сега се прави по същия начин. Никой не трябва да очаква, че АБВ само ще натиска бутоните.

Целта ни е да имаме процедура, в която всеки да си каже мнението и да чуе другото. Не извиваме ръцете на никого, но не сме съгласни и нашите да ги извиват.

- Премиерът Борисов настоявал ли е пред вас АБВ да подкрепи промените в конституцията?

- Премиерът наистина се ангажира лично, но и той е на мнение, че за всички промени трябва да се потърси максимално съгласие. Отделен въпрос е защо съдебната реформа се започва с промяна в конституцията. Тя освен за подмяна на състава на ВСС не е необходима. А и за приемането ѝ е нужно съгласие в размери над гласовете на партиите, които подкрепят правителството. Трябва действително да се проведе широк дебат, да се отчетат различните мнения. Вместо това

всичко върви

насила

От съдебната колегия има протести и политически има протести и това всичко минава под благовидното: “Вие искате да запазите статуквото.” Напротив, ние не искаме да компрометираме съдебната реформа.

- Защо се отказахте да падне давността на отпуските? Първо молихте депутати да внесат такъв текст, а след това изведнъж се дръпнахте.

- Защото се оказа, че няма подкрепа в парламента по тези текстове. А и мисля, че има достатъчно гаранции по отношение на отпуските.

- Всъщност коментарите са, че с новите текстове гаранциите за ползване на отпуските са изчезнали от Кодекса на труда.

- Нищо не е отпаднало като гаранции, отпаднаха само графиците, които и без това не се спазваха.

Всеки работник ще има право на платения си годишен отпуск в рамките на годината. Има възможност този отпуск да бъде отложен по искане на работодателя или ако самият работник не желае да си го вземе. Но тогава до средата на следващата година работодателят трябва да му даде отпуск. Ако не го направи, тогава работникът има право с 2-седмично предупреждение да си го вземе без неговото съгласие.

Ще направим и нещо, което говорихме с Хасан Адемов, когато оттегляше предложението за давността - в наредбата за отпуските ще заложим, че в началото на всяка година работодателят ще е длъжен да информира всеки работник какъв отпуск има да ползва. Ако работодателят откаже да пусне работника, то той може сам да се пусне.

- Ще увеличите ли заплатите в социалното подпомагане, за да не блокира протестът на служителите системата?

- Бих искал това нещо да се случи. Действително трудът на социалните работници е тежък и рисков, а заплащането е едно от най-ниските в администрацията. Само че увеличение на заплатите може да се случи само с промяна в бюджета. Всички останали искания на синдикатите са изпълнени.

- Готвите ли се за наплив от хора, които ще искат помощи, защото работещите в Гърция техни роднини вече не им изпращат пари?

- Следим ситуацията. Засега не виждаме опасност. А и парите, които се прехвърлят от работещите в Гърция към семействата им, не се отчитат при отпускането на социално подпомагане. По-скоро

ще се отрази, ако

тръгнат масово

да се връщат

работещи в

Гърция българи

- Инвалидните пенсии са се увеличили с близо 300% за 14 години. Докъде стигнахте със здравния министър Петър Москов в тази реформа?

- Работим паралелно. При министър Москов промените ще бъдат в насока медицинската комисия. След тази експертиза ще имаме една медико-социална комисия, която ще оценява потребностите на всеки един човек с увреждания, включително и възможностите му да работи. Тази система обаче не се прави, за да спести пари, а да ги насочи към хората, които имат най-голяма нужда.

- Нова комисия как ще оценява моите потребности и възможности?

- Когато става въпрос за хора в трудоспособна възраст, тя ще преценява с определено заболяване какъв тип работа може да върши човекът. И след това ще се потърси възможност за конкретния човек да участва на трудовия пазар.

- Тоест хората с увреждания ще могат да разчитат на преквалификация и на помощ за намиране на работа?

- Да. Цялата система за наемане на хората с увреждания в момента е насочена към субсидирането. А ние трябва да привличаме работодателите да назначават такива хора, а не да изчакват само субсидиите. Да, държавата може да помогне, но те са пълноценни хора в определена работа, която могат да извършват, примерно счетоводители.

- Тези работещи хора с увреждания ще бъдат ли лишавани от инвалидна пенсия, за да има повече пари за останалите, които не могат да работят?

- Това е идеята. Освен това ще се даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. Възможно е вместо сумата да се явява пряко подпомагане, да бъде насочена към насърчаване на работодателя да назначи човек с увреждания. Това не изключва, разбира се, плащанията за асистенти, помощни средства и пр.

  • Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Щадящи тестове - решение за малките ученици

    Родителите с основание искат децата им да ходят присъствено на училище. Най-малкото защото преподаването в клас е най-доброто, особено когато говорим за най-малките. А и защото форматът с онлайн уроците, продължаващ вече почти 2 години, не им дава гаранция, че уроците са добре разбрани и усвоени. От друга страна обаче
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо