Нямаме черна каса в разузнаването

https://www.24chasa.bg/Article/487829 www.24chasa.bg
Ген. Кирчо Киров СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Ген. Кирчо Киров е директор на Националната разузнавателна служба (НРС) от февруари 2003 г. Роден е на 23 септември 1950 г. в Силистра. Завършва висшето си образование в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Педагогика и психология”. На служба в системата за сигурност е от януари 1975 г. Безспорен специалист по въпросите на Балкините, работил в Албания и бивша Югославия. На 3 май тази година е удостоен със звание генерал-лейтенант. Женен, има един син и две внучки близначки, родени на неговата дата. На младини е запален футболист, играе в юношеския отбор на "Ботев" (Враца). Сега е привърженик на "Левски" и от спортовете предпочита ските. Харесва немски овчарки и има една такава на име Ричи. Ген. Киров е член на Европейския рицарски орден на виното "Св. Георги", консулат България, с ръководител Иван Тодоров.

- Г-н генерал, утре празнувате професионалния си празник. Защо избрахте 23 май?

- Основната причина да изберем 23 май за празник на службата е обстоятелството, че на тази дата през 1947 г. е издадена първата заповед на тогавашния министър на вътрешните работи, с която се създава самостоятелна структура за външно разузнаване. За разлика от военното разузнаване, полицейските и контраразузнавателните служби външното разузнаване на България е създадено след 9 септември 1944 г. И в чисто исторически план, без да засягам политическата конюнктура преди или сега, това беше причината да изберем датата 23 май. Иначе НРС такава, каквато е днес, навърши на 5 февруари 20 г. Но НРС не дойде от небитието, не дойде от нищото. За добро или за лошо тя се явява наследник на едно разузнаване, което е имало своята роля и място в други периоди. Правя и тази връзка, че 23 май е денят преди празника на братята Кирил и Методий, деня на българската култура и духовност. А високата интелигентност е едно от основните качества на разузнавача.

Американският посланик Джеймс Уорлик на визита в службата
Американският посланик Джеймс Уорлик на визита в службата

- Имаше теза, че Кирил и Методий били първите шпиони на българската държава...

Ген. Кирчо Киров
Ген. Кирчо Киров

- С голямо удоволствие приемам такава трактовка, която не зная дали на шега, или сериозно, но проф. Божидар Димитров нееднократно е лансирал и в публичното пространство, и пред нашия състав тук.

Президентът Георги Първанов удостоява шефа на НРС със звание генерал-лейтенант.
Президентът Георги Първанов удостоява шефа на НРС със звание генерал-лейтенант.

- Имате ли с какво да се похвалите?

Двамата са се снимали за спомен с втората си немска овчарка, която носи името Ричи.
Двамата са се снимали за спомен с втората си немска овчарка, която носи името Ричи.

- Няма да се хваля, но ще кажа, че НРС е съвременна и модерна по характер и дух външна разузнавателна служба. Която има място и тежест в системата за национална сигурност на страната и е изключително добре поставена в международен план сред партньорските служби. Имаме за партньори 134 разузнавателни и контраразузнавателни служби по целия свят. Ние сме търсени и ценени, защото не само получаваме, а и даваме. Нашите материали, информации и анализи са използвани в структурите по сигурността на ЕС и НАТО.

Кирчо Киров и съпругата му през 1971 г. на студентски стаж в психологическа лаборатория в Ленинград.
Кирчо Киров и съпругата му през 1971 г. на студентски стаж в психологическа лаборатория в Ленинград.

- На различни места обаче се цитира един доклад на Държавния департамент, в който НРС е наречена безконтролна, защото работи без закон. Както и НСО.

Кадър от посещението на премиера Бойко Борисов по случай 20 г. от създаването на НРС.
Кадър от посещението на премиера Бойко Борисов по случай 20 г. от създаването на НРС.

- Категорично ще подчертая, че твърденията за безконтролност на НРС са мит. Тук поставям и НСО. Въпреки че няма специален закон, ние работим и действаме съобразно закона за въоръжените сили. Той е достатъчно строг и рестриктивен относно правомощията на служителите. Нашите хора имат повече задължения, отколкото права. Дейността ни е уредена и от редица подзаконови актове, които поставят императивни рамки и по отношиение на географския периметър на работата, както и към информацията и потребителите, към които я подаваме.

Киров като футболист - на долния ред третият от дясно на ляво.
Киров като футболист - на долния ред третият от дясно на ляво.

- Колко хора в държавата информирате?

- Имаме близо 60 потребители. Предоставяме я в равен обем и по силата на задълженията, които правителството ни е възложило. Като пример за периода от 1 до 30 април НРС е разработила над 300 информационни продукта. По-голямата част от тях, 97 или 98, са за премиера и президента. 106 са за външния министър. По отношение на гражданския и парламентарния контрол в периода, в който съм директор, всяка година не по-малко от 8-10 пъти съм викан на различни заседания в парламента или на заседанията на съответните комисии. В предишния и в сегашния парламент дори има специална подкомисия за контрол на дейността на службите. По никакъв начин НРС и нашата дейност не могат да се смятат за безконтролни.

- Според закона за отбраната вие имате задължения и правомощия като на военния министър, но министърът се отчита на премиера, а вие не се отчитате на никого.

- Това като тълкуване е вследствие на липсата на специален закон. През тези 20 г., откакто има НРС, всички директори, и ген. Аспарухов, и ген. Гяуров, и аз, сме внасяли съответни проекти за закон. Те са не по-малко от 6 или 7. И едно от съображенията е било това, което казвате. Но правомощията на директора са само по отношение на състава на службата и касаят назначенията, кариерното развитие на хората и вътрешния ред на службата.

- Защо няма закон тогава?

- Моето обяснение е, че през годините това е било въпрос на политическа воля и конюнктура, съчетание или противоборство на политически интереси. И тези интереси не са били в баланс, така че да бъде създаден добър закон за разузнавателната служба. Сега ми си иска да вярвам, че вървим към време, в което държавническата мъдрост ще надделее. За нашите служители е важно да бъдат опазени от политически влияния и натиск, политически поръчки и злоупотреба с информация. Това беше посочено и от министър- председателя Борисов, когато ни посети тук на 5 февруари. За всичките години, в които аз съм директор, мога отговорно да заявя, че НРС не е била подлагана на политически натиск. Нито от президент, нито от премиер, г-н Борисов е третият, с когото аз работя, нито от страна на някоя политическа сила. Това е достойнство на нашите политически мъже, които оценяват, че такава една служба трябва да е департизирана и преди всичко професионална и национална.

- Как гледате на идеята да бъдете обединени с военното разузнаване под шапката на Министерския съвет?

- Това е тема, която се актуализира с разработката на проект за стратегия за национална сигурност. Но тя не е нова нито за българското общество, нито за нас в НРС, нито за колегите от служба “Военна информация”. Спомням си, че тази тема битуваше в пространството преди 10-12 г. в периода, когато г-н Костов беше министър-председател. Не сме изненадани. Но в проекта за стратегия за национална сигурност този въпрос никъде не е засегнат. Към момента няма нищо конкретно. Това е една от многото идеи.

- А добра идея ли е това?

- Няма да я квалифицирам, но ще изложа лично мнение. Когато говорим за нормативно уреждане на дейността на НРС, мисля, че има фундаментални въпроси, по които трябва да има яснота. На първо място е България от какво разузнаване се нуждае? И второто, което трябва да се дискутира, е към кого да е службата - към президента или премиера? По този въпрос смятам, че трябва да бъде взето предвид и конституционното устройство на властта у нас. Това трябва да се реши спокойно и без емоции, без въпросът да се съотнася към някаква конкретна личност. Говоря чисто институционално.

- Каква е логиката НРС да е към президента?

- Независимо от указа, с който е създадена НРС, този указ не предвижда директна технология, според която президентът да ръководи службата. Но от друга страна, президентската институция е най-националната, най-надпартийната, най-обединяващата и най-стабилната държавна институция при това устройство на страната. Но не мисля, че като действащ ръководител на НРС трябва да изказвам съображения на чие подчинение да бъде службата. Ние работим безпроблемно с институциите. Обединението на двете служби също се нуждае от сериозно обмисляне. Има различни видове служби по света. Има такива, които обединяват външното разузнаване, и такава е БНД, от която лично аз съм възхитен как работи.

- Германското разузнаване?

- Да, там са обединени външнополитическото, икономическото и стратегическото военно разузнаване. Има и служби като Националния разузнавателен център на Испания, където са обединени и структури за външнополитическо, икономическо и военно разузнаване с вътрешните структури за контраразузнаване. Има различни примери, но ние трябва да се съобразим и с днешното състояние на НРС и служба "Военна информация", с традициите на България и натрупания опит. Механичното сливане би било контрапродуктивно. Може да се иде и към създаване на изцяло нова външна разузнавателна служба. Изказвам го само като предположение, защото не е предмет на конкретно решение в сегашната ситуация. НРС е доказала, че работи ефективно. Служба "Военна информация" също доказа своето място. Но не е тайна, че в момента се получава дублиране на функции. Това би могло да бъде уредено и регламентирано. Но процесът не бива да се форсира изкуствено и да се мъчим да създаваме нещо, за което няма достатъчно избистрено виждане.

- А трябва ли ви шапка от МС?

- Съветът по сигурността при премиера е структура, която има изключително важно значение за координацията и взаимодействието между службите за сигурност. В сегашния си вид обаче тя не е ефективна. Защото всяка от службите по своите канали залива държавните институции с информация. Нашите потребители понякога трудно успяват да прегледат и асимилират всичко. Затова тази информация трябва да се стича в Съвета по сигурността и там да се обобщава и прецизира според интересите на потребителите, какъвто е британският модел.

- Имаше ли проблеми с отварянето на досиетата на действащи дипломати и посланици?

- Обявяването на имена от апарата на МВнР, включително и на такива, които към момента заемат посланически постове, създаде сериозен дискомфорт. Както за тях и семействата им, така и за средата, в която се намират и работят. Разполагаме с информация за такива посланици, които се намират в рискови региони, в Близкия изток например, срещу които има заплаха. Заради това, че е станала известна тяхната обвързаност с разузнаването.

- Има ли заплаха в момента?

- Заплахата винаги е потенциална и конкретна. Потенциалната невинаги може да бъде избегната, а конкретната невинаги се реализира. Но в една или друга степен тяхното обявяване доведе до проблеми. В страните, в които работят тези хора, не се интересуват от нашите мотиви и подбуди. Не се интересуват, че това е част от демократичния процес. Там има други движещи сили.

- Външният министър Младенов обяви, че има идея за съкращаване на посолства. Това ще се отрази ли на работата ви?

- Да, в определена степен ще се отрази. Доколкото част от нашите служители зад граница са в състава на мисиите. Но трябва да кажа, че сме в добро разбирателство и взаимодействие с ръководството на МВнР. Имам съгласувателно писмо от тях с молба за становище по въпроса за посолствата. С министър Младенов работим отлично и по важни въпроси на външната политика, които засягат и дейността на разузнаването, той е много коректен. Без съмнение икономическата криза дава отражение върху бюджета на министерството и аз подхождам с разбиране. Ако се наложи съкращаване на мисии, където имаме представителство, очевидно ще трябва да търсим други начини, за да запазим присъствието си.

- Вашият бюджет пострада ли в кризата?

- Тази година е с 10% по-нисък, но аз съм реалист. Би било неестествено да кажа, че ни стигат парите. Разузнаването е специфична дейност и към него не трябва да се подхожда с общия аршин. Това е скъпо нещо, но се изплаща многократно. Ефектът от нашата работа не може да се измери категорично във финансови параметри. Но една добра информация например може да предопредели превантивни действия, които да донесат голяма полза за държавата. Ще кажа и друго. НРС е първостепенен разпределител на средства и кредити и е обект на непрекъснат контрол и проверки от Сметната палата. Включително и по моя собствена инициатива. И в момента даже тече одит. Нямаме случаи на обвинения и критики. Като цяло службата е сред най-добрите клиенти на Сметната палата.

- Нямате ли черна каса?

- Не! Ние да не сме футболен клуб?! Това го казвам на шега, разбира се.

- Стига ли дългата ръка на НРС до Сомалия?

- По определен начин, да.

- Защото в най-новата история на България никога не сме имали толкова много заложници.

- Да, за съжаление е така. Този проблем се превръща в първостепенен и за ЕС. Няма да изпадам в конкретика, нямам право и не мога да споделя детайли, но принципно ще кажа, че НРС е една от структурите, които са включени активно в решаването на подобни казуси. Съобразно нашите възможности, без да ги надскачаме и да се изхвърляме, както и тези на нашите партньори. Международното сътрудничество тук е много важно

- Имате ли партньори в Африканския рог?

- От общо 134 все се намират.

- Помагат ли?

- Обменяме информация от различен характер - местоположение на корабите, на екипажите, за самоличността на похитителите и други детайли, които не мога да споделя.

- След приключването на казуса с медиците продължавате ли да имате добър контакт с либийските спецслужби?

- Да, и мисля, че това е контакт и канал, който съдържа неизползван потенциал. И поради обстоятелството, че тогавашният ми колега, с когото работихме, Муса Куса, сега е министър на външните работи на Либия. Но не само с тях. В този регион си партнираме със службите на Мароко, Алжир, Йордания...

- Приключен ли е случаят "Агджа"?

- Иска ми се да мисля, че е приключен. Но изпитвам дълбоки съмнения. Видно е, че интересът към него продължава. Затова бяха логични и обосновани някои действия на държавата и идеи на български журналисти, свързани с периода след излизането му от затвора. Аз имам известни опасения какви интерпретации Агджа може да даде на всички събития срещу едно добро финансиране. Той без съмнение е историческа личност. Независимо от светлината, в която може да бъде разглеждан. Предполагам, че не е чужд на мисълта да осребри битността си на историческа фигура, и от тази гледна точка имам своите опасения.

- Кой е най-големият ви успех?

- Еднозначен отговор не може да се даде. НРС е жив организъм, има своите силни и слаби страни. Но бих откроил добрия кадрови потенциал на службата с над 80% млади хора, постъпили през последните 7-8 г. и вече даващи добри резултати.

- Пише ли някой на имейла ви в интернет страницата на НРС?

- Всеки ден ми докладват за различни информации, въпроси и проявен интерес. Скоро бях изненадан да разбера, че чак от Аржентина са получени запитвания по определени въпроси. Има и кандидатури за работа.

- Бихте ли взели някого от интернет?

- Мога да ви кажа, че за последните 6-7 години поне пет човека, които са кандидатствали чрез нашия сайт, са назначени на работа. Страницата на НРС може и ще бъде доразвита. Когато започнахме да го правим, идеята бе службата да излезе със свое лице, да не е анонимна. Сега от всички служби нашият сайт е най-представителен. През последните години рязко беше подобрен оперативният потенциал като брой и качество на източниците. Това се отрази на информационната продукция. Всичко това, съчетано с добрата атмосфера и психоклимат, е гаранция за доброто бъдеще на българското разузнаване. Затова искам да поздравя всички колеги, служители на НРС, с празника. Защото за разузнаването се говори и хубаво, и лошо, но без труда на тези хора България нямаше да е такава, каквато е днес - нормална, демократична и сигурна страна.