Нова мода: абитуриентски рокли в детската градина

https://www.24chasa.bg/Article/487964 www.24chasa.bg
СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА

Майки купуват тафта и дантели за рокли на 6-годишни абитуриентки. Вместо от "Некерман" и "Бурда" моделите се свалят направо от комиксите и анимационните филми с принцеси и супергерои.

Модата на абитуриентските балове в детските градини подлуди Пловдив. Хлапета вземат свидетелства за завършена подготвителна група с тоги и шапки като абсолвенти. Докато обаче прехласнати родители се радват на отрочетата си, други гневно реагират срещу модата децата да копират в тази възраст лукса и показността на по-големите.

Детска градина "Детелина" е едно от заведенията, в които балът на малките абитуриенти ще е най-пищен. Час и половина на родителска среща семействата обсъждали кой да бъде ресторантът, за да е възможно ВИП партито. В битката между хотел "Санкт Петербург", тузарския "Джия бийч" и хотела на областния управител Иван Тотев -"Империал", накрая победил последният.

В семейството на 6-годишната Жана вече кипи усилена подготовка. Роклята от памук и коприна е изгладена на закачалката. Детето само я избрало - бяла, отдолу с тюл като на булките. Розово бие около врата и панделка на кръста добавят разкош заедно с едно воланче, върху което са избродирани ноти.

Дизайнери гледат анимации, за да са в час с тоалетите

"Мама ще ми нарисува ноктите. Има цяла кутия с лакове", вълнува се Жана. За косата обаче не ще импровизации в домашни условия, ще се ходи на фризьор. Таткото пък е ангажиран за шофьор със семейното волво.

Пенка Райчева показва някои от моделите “Снежанка”. СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

“Не е рано за балове, вече имам 2 дипломи”, горда е невръстната абитуриентка. И вади свидетелствата за завършени школи в детската градина. Едната е по танци, другата - по английски.

Веселина Малчева още пази торбичката, изплетена от майка й, с която отишла на тържеството.

"Много ми хареса идеята за абитуриентски бал в градината", доволна е и майката на Жана Моника Георгиева. Семейството има роднини в САЩ. "Миналата година тяхното дете беше в първи клас и там детската градина се напуска с тоги", разказва Моника. Приятно се изненадала, като разбрала, че и тук тържеството ще е с всички официалности, както му е редът. Важно е за самите деца, 4 години са били заедно и денят на сбогуването трябва да се запомни, смята Моника.

Димитричка Димитрова от Добрич (вляво) на бал през 1956 г.

Не отрича, че по-важно от роклята за бала е къде ще учи дъщеря й в първи клас. 220 лева за цялата година дали за школите в детската градина, отскоро малката ходи и на шах. Вече смята свободно, но буквите още й се опират. Майка й и баща й мечтаят да научи чужди езици - поне два.

Тюлени абитуриентски рокли и чанти от 60-те години, част от експозицията на музея в Добрич СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

Семейството върти собствен бизнес - таткото е автомонтьор, а майката - касиер в семейния сервиз. Затова не е проблем да отделят пари за подранилия абитуриентски бал. По 23 лева събрали от детската градина. 16-те са за куверта, в който влиза сок, сандвич и торта. Включен е и хонорарът на аниматорите, които ще забавляват децата. Другото отишло за албумчето със снимки на децата от цялата група. Роклята на абитуриентката излязла 40 лева, вече са купени розови обувки в тон. И те са с панделка отгоре. Остава само да се подбере подходящ чорапогащник и да се купят много розови фиби.

Докато Жана мери роклята за пореден път, двегодишната й сестричка Ивана препуска из стаите с бясна скорост с малък камион. Нищо чудно догодина да готвим абитуриентка и в яслите, смее се Моника.

Момичетата в групата са обхванати и от друго вълнение - кой ще им кавалерства на бала. Момчетата обаче се интересуват повече дали отборът им ще спечели градското състезание по футбол между детските градини.

Майките на момчетата са в таен заговор. Заявили пред хлапетата, че задължителният дрескод за бала е панталон и риза, за да ги прилъжат да оставят за ден дънките и тениските. "Ще купим един кат нови дрехи, но няма да е нещо много специално", обяснява майката на Кристиян Илка Милчева. "Пресилено е да ги правим на абитуриенти още в тази ранна възраст", смята и Петя Лулчева. Нейният син Костадин няма да сложи фрак и папийонка.

"На 6 г. по-важното е да се забавляват", казва Петя. Таня Грибачева пък за втори път ще ходи на бал в "Детелина". Малко е изненадана от сегашната подготовка - преди 7 години, когато завършила дъщеря й, всичко било по-скромно. Но въпреки резервите й синът й Теодор няма да се цепи от групата.

"Правим го като бал, за да бъде нестандартно", обяснява директорката Теодора Тодорова. Тя обаче е категорична, че партито не е само децата да се облекат луксозно и да идат на ресторант. В програмата ще покажат всичко, което са научили.

Някои действително прекаляват в подготовката, признава Тодорова. Миналата година цялата група била с толкова амбициозни майки, че момичетата се явили като кралици - с рокли до земята с кринолини, букли и грим. За да няма крайности, директорката държи решението винаги да се взема от всички родители, а не само от актива на групата.

ЕЛИЦА КАНДЕВА

Роклите като на Спящата красавица

"Защо не абитуриентски бал на 6 години - още един повод да се веселим", приема идеята за тържествата дизайнерката Пенка Райчева. Още повече че новата мода я затрупва с поръчки. Дамата, която от 20 години е в бизнеса с детски облекла, напоследък вижда много зор да следва вкусовете на невръстните си клиенти.

Налага й се да гледа всички нови заглавия, за да е в час кой е Спондж Боб например. Защото всички тоалети за официални случаи децата поръчват като от филмите с рисувани герои и комиксите.

Момичетата искат да са принцеси или поне с рокля като на Бел, разказва дизайнерката и разгръща едно от тези творения в яркожълто. За него е използвала сатен и тюл.

Има и рокля също като на Спящата красавица. В нея обаче сатенът е съчетан с дантела.

Роклите "Снежанка" са в няколко разновидности - понеже версията на "Уолт Дисни" е с турскосиньо, а в другите филми роклята е рисувана с тюркоазено. Моделът "Баронеса" пък е по-скромен. Някои майки обаче искат и инкрустации с камъни, обяснява Пенка Райчева. Дизайнерката е доволна, че поне не настояват за тоалети като на фолкзвездите. От 25 до 100 лева излиза детската официална рокля според модела.

За момчетата черният фрак струва от 28 до 40 лева в зависимост от използваната материя. Най-скъпият е от габардин. Има също костюми ала тримата мускетари.

Официалните ризи са от сатен в ярки цветове - жълто, зелено, червено или класическото бяло. Тогата с шапка за абитуриент в детската градина пък се купува за 20-25 лева.

Понеже не всички могат да си позволят такива разноски, Пенка Райчева дава облеклата и под наем за един ден. Дрехата трябва да се върне, както е получена. Не е нужно да се пере, но не бива да е с лекета или скъсана.

Наемът варира между 15 и 35 лева според тоалета. При вземането се оставя сума, която е равна на пълната цена. Това е застраховката, в случай че костюмът се похаби.

При връщането се възстановява разликата между цената на етикета и наема за едно денонощие.

Много често обаче родителите не се връщат обратно с тоалета. Опитайте се да обясните на едно момиченце, че трябва да остави роклята в магазина след вечерта на бала, смее се Пенка Райчева.

Празникът да е емоция, не лукс

"Празникът трябва да е емоция, не показност. Няма място за абитуриентски тоалети и прически на парти на 6-годишните", не е съгласна с новата мода директорката на детска градина "Мая" в Пловдив Венета Бурдева. Тя е категорична, че подобни тържества не са възпитателни. "Смешно е да обличаме с тоги деца, чието същинско обучение още не е започнало", смята Бурдева.

В градината обаче гласът родителски е глас Божи. Ще - не ще, по волята на семействата и Бурдева ще прави тържеството в ресторант "Санкт Петербург". Държала обаче всичко да е пестеливо. Ще има програма от самите деца и скромна почерпка за 5 лева.

"Имаме мажоретки, футболисти - тези таланти трябва да се показват, а не скъпи рокли", смята Бурдева. Според нея не всеки родител може да отдели пари за бала. Накрая все имало по някое разстроено дете: другите са облечени тузарски, а то - с най-новите дрехи, които обаче вече е носило на рождения си ден.

"Още отсега не е редно малките да залитат към лукса", казва и шефката на ОДЗ "Славей" Ели Камбурова. "Всичко трябва да е по детски, забавно и интересно. Един открит урок пред родителите в самата градина е достатъчен", казва Камбурова. (24часа)

По една лимонада с тоалет назаем

Дори в най-голямата немотия след Втората световна война зрелостниците са намирали възможност да направят мило тържество. Е, тоалетът може и да не бил шит специално за тях, а аксесоарите да са сбор от ценностите на цялата фамилия, но празникът си е празник, споделя Веселина Малчева, краевед от Добрич. Тя е завършила гимназия през 1951 г. Предлагаме ви нейния разказ.

"Първо мислех да не ходя на бала, защото имах само една дреха - ученическата престилка. Годините бяха оскъдни, хляба го даваха с купони. На човек се падаше по 200 грама на ден. Майка ми и цялата рода обаче настояваха, че това е един младежки спомен, който не бива да се пропуска.

Съседка наскоро си беше ушила рокля от небесносиньо сукно и ми я даде за празника. Чантичката пък ми я изплете мама на една кука.

Комисия минаваше по районите и определяше кой от какво има нужда. После даваше купон за наряд. С тази хартийка социално слабият абитуриент можеше да си купи памучен плат или обувки. Снабдих се с чепици с малко токче, обух памучни рипсени чорапи и отидох на тържеството.

И тогава баловете бяха около празника на писмеността, но нямаше ресторанти и често ги правеха в някой коридор или във физкултурния салон на училището. Почерпката беше по една лимонада.

Нашият випуск от девическата пожела да направим бал заедно с Мъжката гимназия. За място на тържеството ни беше даден вторият етаж на Съдебната палата, сега Художествената галерия в Добрич.

Момичетата се наредихме на едната стена, на срещуположната застанаха момчетата. Общо около 120 младежи и девойки. Огледах се. Тоалетите и на останалите съученички бяха като моя. Всяка взела по нещо от майка, леля, съседка. Някои рокли бяха поремонтирани - със скъсени подгъви, бастички. И мъжете бяха с костюми назаем. Имаше момчета със сака и панталони от щрайгер - груб памучен плат, даван от наряд. Малцина от кавалерите носеха хубави костюми, но беше очевидно, че са ги преправяли от баща или брат.

Само Сашка беше с копринени чорапи. Явно майка й ги беше запазила отпреди военните години. От старост обаче бяха пуснали бримки. От горе до долу. Почти като ажурени. Ама нали ние всички бяхме с рипсени, Сашка ни изглеждаше като някаква примадона. Много й завиждахме.

Нямаше столчета. Стояхме прави и се гледахме смутено. Свиреше духовият оркестър на Мъжката гимназия. Имаше кратка програма от хуморески, патриотични и народни песни.

Когато оркестърът засвири валс, преподавателите започнаха да ни насърчават да танцуваме. Ние обаче бяхме толкова притеснени , че сигурно сме изглеждали като препарирани. Наближаваше полунощ, а на дансинга само 5-6 двойки играеха румба и танго. Чак на разсъмване се пораздвижихме на хорото. Към 4-4,30 часа излязохме от залата и минахме през целия град.

ЮЛИЯНА ВЕЛЧЕВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дъщерята на Аня Пенчева залюби млад поет Не съм сама, имам си сериозно гадже, казва водещата! Водещата Петя Дикова май стяга сватба, шушукат в светските среди. Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков се залюби с млад и обещаващ поет. Двамата са много отдадени един на друг и нищо чудно скоро да минат под венчило. "Не съм сама, имам гадже!

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,