18-годишна камикадзе взриви десетки в Турция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4881757 www.24chasa.bg
Тялото на жертва на атентата в Суруч лежи покрито с вестници, до него е поставен ковчег.

Ислямисткият атентат целел кюрдски младежи

Най-малко 28 души бяха убити, а поне 100 - ранени, след като камикадзе се взриви в градината на културен център в турския град Суруч, до границата със Сирия, съобщи Ройтерс. 18-годишно момиче от “Ислямска държава” е било атентаторът самоубиец, твърдят турски медии. Кадри показаха

18-годишна камикадзе взриви десетки в Турция (Обзор)

хора, лежащи

в локви кръв

на земята. След силната експлозия, която разби прозорците на центъра, избухна пожар, който властите успяха да потушат. На мястото на кървавата баня бяха изпратени 30 линейки и хеликоптери, за да помогнат на пострадалите.

“Хората крещяха и бягаха, въпреки паниката се опитваха да помогнат”, каза пред Си Ен Ен свидетел на терористичната атака.

“Потънахме в траур заради терористичния акт, при който загинаха 28 души. От името на народа си осъждам и проклинам извършителите на това насилие”, изригна турският президент Реджеп Ердоган.

Атаката била насочена срещу 300 кюрдски младежи от Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж, които се събрали в центъра Амара, преди да се отправят към намиращия се на 10 км от Суруч град Кобани. Те искали да помогнат за възстановяването на сирийския град от нападенията на джихадистите. Според анонимен източник от правителството атентатът е отговор на действията на Турция за борба с тероризма, тъй като е извършен седмици след като Анкара разположи още войници и военна техника край границата си със Сирия, за да предотврати прехвърляне на сраженията между кюрдите и ислямистите на турска територия. Официално никой не пое отговорност за нападението.

“Призоваваме всички към здрав разум пред лицето на това терористично нападение срещу единството в страната.

Виновниците

ще бъдат

осъдени”,

казаха от турското вътрешно министерство. “Ако е “Ислямска държава”, няма да си стои в Суруч. Много скоро може да свършим като Сирия”, заяви депутатът от управляващата Партия на справедливостта Мухзин Казълка. Почти едновременно с нападението в Суруч е била извършена

бомбена

атака и в

Кобани,

при която загинаха 2-ма души. Нападението засилва подозренията, че “Ислямска държава” е отговорна за атентатите.

Културният център в Суруч е под контрола на прокюрдската Народна демократична партия и често приютява журналисти и доброволци, които работят с бежанци от Кобани. В града се намира и един от най-големите лагери за сирийски бежанци, в който живеят около 35 000 души.