Александър и Патрик възпитавали Христо с бой, заключвали го в шкаф за забавление (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4887803 www.24chasa.bg
Александър Донов и Патрик Първев наведоха глави в съда. СНИМКА: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

18-годишните Александър Донов и Патрик Първев са затваряли малкия Христо в шкаф и се забавлявали с това, твърди свидетелката Илияна Боева по разследването срещу тях за опит за убийството на детето. Момичето е гадже на Патрик.

Двамата остават за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд в четвъртък. Съдия Емил Дечев посочи, че Донов и Първев редовно малтретирали малкия Христо и са изпитвали удоволствие от това.

Прокурорът Иван Тасев каза след заседанието, че явно двамата младежи са се опитвали да възпитават Христо с бой, защото не слушал.

Много съжалявам

за това, което е

станало,

промълви преди заседанието Александър Донов, чийто баща Светлозар е трябвало да се грижи за 3-годишния Христо. Той обаче оставил тази отговорност на сина си. Светлозар е бил познат на майката Невена Велинска. Той е брокер на недвижими имоти, рокаджия също като нея и живее в Долна баня.

Близките на Алексндър и Патрик не дойдоха в съда. Момчетата влязоха и излязоха от залата с наведени глави. Александър носеше фланелка на метълкор групата As I Lay Dying. Двамата бяха по къси гащи - както са задържани в понеделник вечерта.

Майката на Христо е знаела, че за детето ѝ се грижи синът на приятеля ѝ Светтлозар. Тя се е свързвала по скайп, за да види и говори с детето си. На 19 юли, ден преди зверския побой, след който детето изпада в кома, тя отново е осъществила видеовръзка. Направило ѝ впечатление, че момченцето има синина по бузата. Тогава Александър казал, че е паднал. Невена дала на разследващите флашка с две снимки на Христо, които Александър ѝ пратил. На тях се виждало, че има наранявания по бузата. На следващия ден, 20 юли, двамата са го пребили зверски. Когато повикали съседката Мария Василева, тя видяла, че детето не е контактно и в безпомощно състояние. И на нея момчетата казали, че Христо е паднал, докато си играел.

Според медицинската експертиза нараняванията по тялото на Христо

не са причинени

от падане, а от

твърди и тъпи

предмети

Най-тежки били ударите по главата на детето - те причинили кръвоизлив на 2 см под мозъчната кора.

Лекарите са категорични, че без спешната хирургична намеса детето е щяло да почине, но не се ангажират с дългосрочна прогноза за здравословното му състояние.

“Употребили са нееднократно насилие спрямо детето и очевидно са го малтретирали редовно. Дори са изпитвали удоволствие”, посочи съдия Дечев, според когото има достатъчно данни те да са извършили престъплението. В обясненията си пред полицията Александър и Патрик отричат да са пребивали детето.

Адвокатът на Първев представи характеристика на клиента си, подписана от 10 души. Тя съдържа добри данни за него. Подписалите се обаче са или негови връстници, или по-малки от него и са му приятели от квартала.

Патрик бил възпитаник на 5-о вечерно училище “Пеньо Пенев” в София. Завършил 9-и клас с добър успех, докато връстниците му вече са в 12-и.

“Моля да се прави разлика в участието на двамата обвиняеми. Вината на клиента ми е много по-малка. Той не е осъждан и ако е на свобода, няма да се укрие”, каза служебният защитник на Патрик.

Според Владимир Велевски, адвокат на Александър Донов, нямало категорични данни, че двете момчета са пребивали Христо.

Според него обвинението не би трябвало да е опит за убийство, защото такава квалификация се използвала, когато смъртта настъпи по независещи от тях причини. Александър и Патрик обаче били повикали съседката за помощ, което доказвало, че не са желали смъртта му. Травмите на детето пък били средни телесни повреди.

В четвъртък 3-годишният Христо бе изведен от изкуствената медикаментозна кома, съобщиха от “Пирогов”.

Детето бе докарано в много тежко състояние, с опасност за живота в нощта срещу вторник. То бе оперирано по спешност заради контузия на мозъка, вследствие на която бе получило хематом и компресия.

Детето вече

диша само

и е в

съзнание

Засега не се планира втора операция. Подробни изследвания, направени след операцията, показаха, че детето е в по-добро състояние и може да бъде изведено от комата, обясниха от “Пирогов”.

Очаква се Христо да бъде преместен от реанимацията в неврохирургията. Първата дума на детето, когато дошло в съзнание, била “мама”.

Невена Велинска заминала за Скандинавието на 26 юни. Спешният ангажимент, който щяла да загуби, я принудил да потърси помощ от приятеля си Светлозар Донов. Той също е ходил в апартамента на Невена в “Зона Б 19” в София, но основно Александър стоял там - от самото начало. Около 1 юли в жилището при него започнал да идва и приятелят му Патрик.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години