Исторически компромис за промените в конституцията (Обзор + проекта)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4887839 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов пристига на консултациите с парламентарните лидери. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Внасят ги утре със 160-190 гласа, гласуват ги на първо четене другата седмица

ДПС склони на квотите от проекта на ГЕРБ и РБ. Кънев благодари на Местан

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

След 4 дни совалки в различни формати, особено интензивни в последното денонощие, управляващи и опозиция (без БСП и “Атака”) се разбраха по новите текстове в конституцията за по-малко от 15 минути.

Те ще бъдат депозирани утре в деловодството на Народното събрание от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ, които имат общо 190 депутати, с поне 160 подписа. Много вероятно - и с повече от 180.

Това стана ясно след втори за деня консултации между лидерите на парламентарни групи с премиера Бойко Борисов в четвъртък.

Новият конституционен проект е изграден върху гръбнака на 3-те консенсусни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота във ВСС и засилване правомощията на инспектората. Включена е и четвърта - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

По спорния въпрос за правомощията на колегиите и съотношението на членовете от парламентарната и магистратската квота в двете колегии остава вариантът от внесения през май проект от ГЕРБ, РБ, ПФ и 8 депутати от БДЦ, а именно:

8:5 съдийска и

6:6 прокурорска

квота

Тук е добавено, че по последните два въпроса ще бъде питан Конституционният съд, чието становище ще бъде уважено на 2-о четене през есента. Това ще стане през август, ако КС се произнесе бързо и депутатите прекъснат ваканцията си, или през септември.

Решенията на двете камари няма да зависят от ВСС, гласи още финалният проект, с който “24 часа” разполага. Последните точки са успех за ГЕРБ и РБ. Компромисът на реформаторите е, че в проекта няма нищо за отпадането на тайното гласуване и за свиване на мандата на членовете на ВСС от 5 на 4 г. Отпада и възможността главният прокурор да бъде изслушван от парламента за прилагането на закона, а също - разделянето на инспектората към ВСС на съдии и прокурори.

Първото четене на проекта ще е още другата - последната преди ваканцията, пленарна седмица.

Пред журналистите съпредседателят на РБ Радан Кънев благодари на лидера на ДПС Лютви Местан за “изключителната конструктивност и готовност за компромис, неочаквана от опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си”.

“Отвъд очакванията. Пълноценно и цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи. Най-важната точка от програмата за съдебна реформа и от конституционния проект - по отношение правомощията на ВСС и състава на отделните колегии. Изумителен и неочакван успех”, каза за споразумението Кънев. И обясни, че в сряда е говорил и с президента Росен Плевнелиев, и с премиера Борисов, и с вицето му Румяна Бъчварова, като никой от тях не се е надявал, че в тези преговори може да се стигне толкова напред. Нагласата била: в петък отиваме на поражение.

“Партиите в 43-ото НС показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение”, заяви и Местан. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

благодари преди

всичко на РБ и

на ДПС,

че са успели да намерят взаимните компромиси, но и на ПФ, БДЦ и АБВ.

“Искам да кажа голямо благодаря на лидерите на всички партии, че надраснаха партийни си пристрастия. Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази на съдебната реформа, точно обратното. Това е изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и партии, които могат да надскачат егото си, когато става въпрос за държавата”, заяви след споразумението Борисов.

“На ръба сме на исторически компромис”, каза по-рано Кънев, на излизане от един от двата разговора, които направи с Местан в парламента. Първия път това се случи в началото на пленарния ден - веднага след председателския съвет.

По информация на “24 часа” по същото време Меглена Кунева, Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски, са посетили премиера Борисов.

В сряда вечер пък при него в “Бояна” са били Радан Кънев и Петър Москов.

Участници в разговорите в последните два дни коментираха, че най-често цитираното заглавие по време на тежките преговори за консенсус на тема конституция било заглавието в “24 часа” “Всички назад, само Радан с рогата напред”. Съветите бяха леко да ги свали и той го направи, заяви доволен участник в преговорите. Местан се държа професионално, много етично и също бе готов не на договорки, а на търсене на общи позиции, коментира участник в тежките преговори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи