Марджъри Марголис: Когато стане дума за заместник на Бан Ки Мун, Бокова е в списъка на всеки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4889679 www.24chasa.bg
Марджъри Марголис говори пред конференцията в София.

Марджъри Марголис е бивша журналистка, носител на 5 награди “Еми” за своята работа. След 25 г. в журналистиката, през 1992 г. тя се състезава за място в американския Конгрес и успява. По-късно става основател и председател на Women's Campaingn International - група, която се занимава със защита на правата на жените по света чрез образователни кампании и обучения. Г-жа Марголис е преподавател в Университета в Пенсилвания и един от най-отявлените защитници на правата на жените.

- Как започнахте да отдавате своето време на жените по света, г-жо Марголис?

- Всичко започна по лични причини заради моите първи партньори и това, което чувствах отново и отново. Постепенно разбрах, че това е проблем за много жени по света и те започнаха да се обединяват около идята. Ето така стана всичко.

- И после?

- После получих грант от Университета в Пенсилвания и решихме, че ще направим нещо за правата на жените. Водя и класове в университета по темата. Тук е една от моите студентки, която разбира и защитава важността на темата. Тя може да говори много за това, което може да направи една жена лидер.

- Кои според вас са най-важните проблеми, които стоят пред жените днес?

- Жените по света, а и всички трябва да осъзнаят, че когато има повече жени във всяка област, това е добре за тях. Едно от основните неща е образованието. Хората трябва да разберат, че това е решаващ фактор, защото колкото повече образовани жени има, толкова по-добре те не само ще се борят за правата си, но ще отговарят на очакванията на обществото.

- Много жени искат да получат образование, но понякога се борят да оцелеят, живеят в бедност и не могат да си позволят това...

- Не казвам, че това е лесно, напротив - много е трудно. Това, което ние правим в нашата организация Women's Campaign International, е да слушаме, да слушаме техните истории, техните болки, техните нужди, техните идеи. Опитваме се да си представим всичко, което може да ги насърчи да развиват лидерските и комуникационните си умения.

- Ако трябва да окуражите още жени да заемат своето достойно място, какво ще им кажете?

- Изправете се, покажете, че имате своите права, не се обезкуражавайте, ако в началото не ви обръщат внимание, покажете че сте ценност. Жените очакват да получат признание за добрата работа, която вършат. Престанете да се извинявате и да се чувствате потиснати. Осмелете се да повдигате въпроси, не си мислете дали да попитам това или онова. Просто станете и попитайте. За това ще говорим днес по време на нашето обучение.

- С г-жа Бокова ви свързва дългогодишно приятелство. Какво мислите за нейната кандидатура за генерален секретар на ООН?

- От време на време човек се нуждае от някого “на когото му се получава”. На нея “определено й се получава”. Тя е скромна и страхотен работяга, разбира нещата. Тя е изключителна. Работя доста време в ООН. Нейното име се появява винаги, когато става дума кой да замести Бан Ки Мун. Хората обсъждат тази тема помежду си, но тя е човек, чието име со появява в списъка на всеки.

- Колко момичета от общо 11 деца имате?

- 6.

- Как се справят те в тази посока?

- Страхотни са. (Смее се.). Може би защото са доста академично ориентирани.

- Вероятно имате подкрепата на Хилари Клинтън...

- Тя е страхотна.

- Всъщност сте във фамилна връзка - вашият син Марк е женен за дъщеря й Челси...

- Така е.

- И г-жа Клинтън ви подкрепя в идеите, които защитавате...

- О, (усмихва се) аз подкрепям нейните идеи...

- Ако позволите една шега - като защитник на правата на жените трябва да подкрепяте снаха си Челси, но като майка трябва да сте на страната на сина си... Няма ли конфликт на интереси?

- Не, не - Челси е страхотна, те са чудесна двойка.

- Сега сериозно - познавате ли ситуацията на жените в България?

- Не достатъчно, за да коментирам.

- Тук много жени са жертва на домашно насилие...

- Това е световен проблем, за който също ще говорим днес. Трябва да търсим начин, да бъде преодолян.

  • Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Добре е, че се проявява гъвкавост при ваксинирането на различни групи. След хората на първа линия, които справедливо първи получиха възможност да се ваксинират, се отвориха възможности за имунизиране и на хора, които не попадат в плановете за ваксинация сред първите фази. Включително и с т.нар. зелени коридори
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов