1919 платиха 3,8 млн. лв. на НОИ за стаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/4893771 www.24chasa.bg

1919 българи са си закупили осигурителен стаж от НОИ за първите три месеца на 2015 г., показва статистиката на осигурителния институт. Това са с близо 800 души повече, отколкото за същия период на миналата година.

Закупилите осигурителен стаж през първото тримесечие на 2015 г. са и над 10% от новите пенсионери за същия период, показват данните на НОИ.

Закупилите осигурителен стаж са внесли и близо 3,8 млн. лв. в НОИ, за да получат право на пенсия. Такива са били приходите на осигурителния институт от продаден стаж през цялата 2010 г.

Все повече се увеличава недостигащият стаж на българите, показва още справката на НОИ. През първото тримесечие на тази година хората е трябвало да си купят средно по 21,75 месеца стаж, за да допълнят липсващия им за пенсия. Това са 2 години без два месеца и с над месец повече спрямо същия период на 2014 г.

Новите пенсионери със закупен стаж през първото тримесечие на 2015 г. са 591 души.

С увеличаване на изискуемия стаж за пенсия ще нарастват и хората, които ще трябва да си закупят такъв, прогнозират експерти. Днес депутатите започват гласуването на пенсионната реформа, която предвижда увеличение на изискването за стаж до 40 г. за мъжете и до 37 г. за жените.

Промените в КСО дават възможност и за ранно пенсиониране, но при недостигаща само възраст, не и осигурителен стаж. Според социалното министерство при възможност да се купи до 5 г. осигурителен стаж няма нужда от ранно пенсиониране с недостигащ.

Всичко за пенсиите и специализирани консулти търсете всяка сряда във в. “Клуб 100” само за 40 ст.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха