КРИБ: 50 000 излизат на протест срещу поскъпването на тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/4896329 www.24chasa.bg

Няма законова възможност цената на тока да се задържи и нейното вдигане да се отложи във времето. Това каза вчера председателят на КЕВР Иван Иванов. Премиерът ще събира на заседание представители на различните страни, които са заинтересовани, за да може да се реши дали все пак не може да се направи някаква отстъпка. Бизнесът недоволства. Четирите работодателски организации настояват сегашните цени на тока да се запазят до началото на следващата година. Зам.-председателят на КРИБ и председател на Камарата на строителите обясни позицията на бизнеса пред БНТ в деня на големите протести.
"Обществото плаща цена на тока, защото той се увеличава следствие на преференции, а на практика има свободни ресурси за производство на ток. Не е нормално, когато източниците ти на енергия са безплатни, ти да получаваш дивиденти. Това е един вид държавна помощ и противоречи на европейските правила", заяви Глосов.

"Това, което е потвърдено от всички работодателски организации и синдикатите са солидарни с него, е, че само в София броят на протестиращите ще бъде над 10 000, а в цялата страна – около 50 000 като над 1000 фирми от всички браншове ще се включат в тези действия по един или друг начин", каза Глосов. Той обясни, че зад протестните действия стоят и компании, които на пръв поглед няма да бъдат пряко засегнати от увеличението на тока. “Няма бизнес, няма фирма, няма предприятие, което да не бъде засегнато”, заяви той. Глосов припомни, че повече от месец към МС има констативен съвет, в който са членове на бизнеса, на синдикатите, на НЕК и на БЕХ, които са предложили мерки за ограничаване увеличението на цената на тока или т. нар. “добавка към обществото”. Техният стремеж е да се подпомогне правителството, за да не бъде толкова рязко повишена цената на тока, защото това ще доведе и до ниска конкурентна способност на и без това не толкова конкурентната българска продукция, която се произвежда от различните браншове.

Глосов каза, че даже и строителите, които не консумират толкова ток, ще понесат своите загуби. Повишението на цената на тока ще допринесе за повишаване на цената на строителните изделия и материалите, които участват в калкулирането на цената на строителната продукция. В последните години над 80% от нея е следствие на обществени поръчки и на обекти, финансирани от държавата и от европейските програми. Това са договори, сключени на цена, която не може да се коригира до завършване на конкретния обект, обясни Глосов. Според него вдигането на цената на основните продукти и изделия ще доведе до невъзможност фирмите да изпълнят задачите си, като изходът е да се премине в част от сивата икономика.

Зам.-председателят на КРИБ каза, че предложението на бизнеса е да се отложи повишаването или разглеждането на нови цени на тока до 1 януари, докато се намерят необходимите резерви или методология за изчисляване на цената на тока, така че да не се достига до рязко увеличение.

Протестът в София започва в 11 часа пред Министерски съвет.