Пилотите на кацналия по корем самолет PC-12 забравили да спуснат колесника

https://www.24chasa.bg/novini/article/4903279 www.24chasa.bg
Полк. Димитър Иванов, командир на авиобаза “Враждебна”, в която се числи авариралият самолет “Пилатус PC-12” - на заден план, приветства швейцарския инструктор Ян Шатеман след обучение на пилоти.

При регистриран отказ е трябвало да се приземят не на бетона, а в съседна ливада

Пилотите на самолета на ВВС, който на 29 юли кацна по корем на летище Граф Игнатиево, са пропуснали да спуснат колесника, съобщиха авиатори пред “24 часа”.

Първоначално изтече информация, че колесникът на 10-местната машина “Пилатус РС-12” е блокирал и летците са били принудени да се приземят при висок риск.

Фактите обаче били други. Пилотите усетили, че колесникът не е спуснат едва когато почувствали стърженето на метал по пистата. Ако колесникът е бил блокирал, двамата пилоти капитаните Цветан Калайджиев и Йордан Димитров са били длъжни да спазят процедура на прелитане ниско над пистата, за да може ръководителят на полетите да огледа състоянието на машината. Освен това се предвиждали и екстрени опити за аварийно пускане на колесника. Такива действия обаче не са били регистрирани. И ако накрая всички опити излязат неуспешни, задължително самолетът е трябвало да пробва кацане по корем, но не на бетонната писта, а в успоредната ливада. Азбучна истина е, че в меката почва и трева пораженията при приземяване щяха да са съществено по-малки.

От МО отказаха повече информация за инцидента с обяснението, че по случая вече работи комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Според авиатори вина носи и шефът на полетите, който е трябвало да забележи, че самолетът подхожда към пистата без спуснат колесник. Преобладава обаче мнението, че главният виновник за гафа е недостатъчната тренираност на военните пилоти. Те летят малко заради хроничния недостиг на керосин и заради липсата на резервни части за ремонт на самолетите.

Около 700 000 лв. е струвал ремонтът на същата машина, която кацна по корем преди 10 г.

Полк. Димитър Иванов, командир на авиобаза “Враждебна”, в която се числи авариралият самолет “Пилатус PC-12” - на заден план, приветства швейцарския инструктор Ян Шатеман след обучение на пилоти. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и