Съдиите харчат 800 пъти повече

https://www.24chasa.bg/Article/490396 www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът на съдебната власт за 2008 г. бе 800 пъти по-голям от този през 1990 г., като тук се включват съдебната система, Министерството на правосъдието и комисията "Кушлев", съобщи за "24 часа" бившият правосъден министър Миглена Тачева. А само за съдебната система разходите нараснали 506 пъти.

Според статистическия институт инфлацията от това време до днес е около 408 000%, но като се отчете деноминацията на лева, реалното поскъпване на живота е 4 пъти. Тоест при сравними стойности България днес харчи за правосъдие поне 200 пъти повече пари, отколкото при Тодор Живков.

С Миглена Тачева, бивш министър на правосъдието в кабинета “Станишев”, разговаря Ани Пармаксизян

- Г-жо Тачева, защо роднини на съдии се оказват "бедни" и получават евтини парцели на морето?

- В случая става въпрос не само за морал, който или го имаш, или го нямаш, но и за нарушение на закона. На 18 г. всеки има жилищна нужда, дотогава живееш с родителите си. Означава, че нямаш дом, и то там, където живееш постоянно, а не където ходиш на почивка. Използваш преференции, които не ти се полагат, дава ти се общинска земя на много ниска цена, за да си построиш жилище, а не хотел или апартаменти, които после да продаваш, а междувременно баща ти или синът ти да гласува за съд в същия град. Как всичко това да се опише в закон за конфликт на интереси?

В други общества никой не си позволява подобно нещо. Ще дам пример - преди 2 години в Испания правосъдният министър и висш съдия разговаряли по време на лов. Заради съмнението, че при краткия контакт министърът е лобирал за дело на правителството, двамата подадоха оставки и си отидоха.

- Кой скандал е по-голям - този с имотите или "Красьо"?

- Когато говорим за съдии, няма по-голям или по-малък скандал, защото всички еднакво бързо рушат доверието, което се гради трудно и с години. Спомням си, че доста преди да гръмне "Красьо", поставих въпроса за лобирането на едно от заседанията на Висшия съдебен съвет, когато се избираше председател на административния съд във Варна. По време на дебата членове на съвета се изказаха в подкрепа на съдията, издигнат от Константин Пенчев, но при тайния вот избраха другия кандидат.

Като видях резултата, заявих: "Казаха ми, че се говори, че членове на ВСС са си разпределили 300 000 евро за този избор." Всички скочиха срещу мен, “как може да ни обиждате.” Така провокирах един от малкото откровени разговори в съвета, но той не доведе до кой знае какво. Не се направи проверка, която да разсее слуховете, а министърът на правосъдието няма такова правомощие.

Днес се чудим защо "бедни" роднини на съдии вземат евтино право за строеж по морето като нуждаещи се, защо задържат съдия за участие в корупционна схема, защо прокурор изрича скандална фраза при арест. Причините са в промяната на магистратурата през 90-те години и някои кадрови решения на всички ВСС. Когато през 90-те години юрист е станал съдия по начин, който буди съмнение, или е търсил лобиране, той се развива в кариерата и става началник по същия начин. Това е разбирането му. И няма как днес да му обясниш, че ако фигурира в нечий телефонен указател и е провел разговори все около знаменателни дати, най-логично е да си отиде, без да чака някой да му търси отговорност, пък било тя и дисциплинарна. Сбъркано е разбирането ни за добро и лошо.

- Предвижда се в спецсъда "Антимафия" да работят най-добрите професионалисти с безупречно име.

- Във всички съдилища, а не само в бутиковия съдиите трябва да са с високи морални качества и професионалисти, това и сега го пише в закона. От личен опит знам колко е трудно, но трябва да го направим. Ако искаме утре съдебната ни система да работи бързо и ефективно, днес трябва да решим какво трябва да се промени. Обединим ли се всички - управляващи, опозиция, неправителствени организации, магистрати, около политически пакт за съдебна реформа, след това лесно ще се напишат правилата. А не всяко правителство да започва отначало. Този сериал го гледаме вече 20 години.

Изготвената от правосъдното министерство стратегия за продължаване на съдебната реформа е добра основа за дебат. Поздравления за министър Маргарита Попова и екипа от неправителствени организации за този документ. Някои от идеите в него трябва да се развият, а други да отпаднат, защото вече са реализирани.

- МВР шефът Цветан Цветанов лансира идеята за спецсъда и за прочистване на магистратурата от корумпираните.

- Със сигурност подбудите на вътрешния министър са много добри, но инициатор на тези промени би трябвало да е правосъдният министър. С цялото ми уважение към министър Попова, но на тази сцена тя трябва да играе главната, а не поддържащата роля.

Доброто на това правителство и управление е, че като еднопартийно, каквото каже премиерът слънце, това ще се случи. Което означава, че правосъдният министър трябва да има силата и авторитета да ни убеди в правотата на идеите, залегнали в стратегията, а всички ние да работим за осъществяването им.

- Против ли сте спецсъда "Антимафия"?

- Не мога да кажа априори дали съм за или против. Аз съм, първо, да се направи анализ и ако е необходимо, да се създават специализирани наказателни съдилища. Ако някой ни убеди, че със спецсъда делата срещу организираната престъпност ще станат по-бързи и по-качествени, логично идва въпросът какво е станало с прокурорите, по чиито обвинителни актове са четени оправдателни присъди, или със следователите и дознателите, работили некачествено. Кой плаща за грешките? Каква е цената на правосъдието? Бюджетът на съдебната власт за 2008 г. бе 800 пъти по-голям от този през 1990 г. А правосъдието станало ли е 800 пъти по-бързо и по-качествено?!

Какъвто и съд да направиш, докато не осигуриш нормални условия на работа на съдиите, прокурорите и дознателите, нищо няма да се промени. Наскоро ме разпитваха като свидетел по дело срещу неизвестно длъжностно лице от правосъдното министерство - за обществена поръчка за доставка на храни за затворите. В стая метър на два работят двама дознатели. Седях почти върху коленете на единия. Как да разследват професионално, когато работят така и са затрупани с най-безумни неща.

- Вие ли сте мишената по това дело?

- Може би. Разпитаха ме през февруари и още не е приключило, въпреки че е започнало през септември м.г. А става въпрос за обществена поръчка, която се проверява по документи. Има произнасяне на Агенцията за финансов контрол - че служител не е спазил срок и е допуснал административно нарушение и му е съставен акт. Прокуратурата се занимава с това 9 месеца и не може да вземе решение по дело, по което контролният орган се е произнесъл, че няма престъпление.

- Разпитваха ли ви за договорите за съдебните палати в София и Варна?

- Не, и досега не знам дали има проверка. Но няма никаква разлика между договорите за двете съдебни палати, които съм подписала, и договорите за многофункционалната спортна зала и Българския Лувър - нито като правно естество, нито като финансово обезпечение. Много е лесно да не правиш нищо и да викаш, че всички са грешни. Никой не е безгрешен. Но ако от страх не бях подписала нито един договор, сега къде щяха да работят административните съдилища, особено двете в София, инспекторите на ВСС, прокуратурата?! Имаше излишък в бюджета и това бе златна възможност за магистратурата да се сдобие със сгради. Това бе и волята на правителството с пълната подкрепа на премиера Станишев. Правосъдието се дава от съдиите, но добрите условия не са само за тях, а и за гражданите - защо да висят на улицата, докато чакат за делото си?!

Ако някой бивш министър е извършил нарушение или престъпление, нека да се образува дело и да се докаже в съда. Но да се слагат всички на един кантар - "онези крадци от тройната коалиция", е безобразно охулване, и то на институцията министър. Това ще е мнението на хората и за сегашните министри, когато слязат от власт, след като си разрушил довериетов институцията.

- Разочарована ли сте?

- Не съм разочарована. Преодолях болката и огорчението и простих на всички. Но не съм забравила, няма как да забравиш добрините, които си сторил, и злото, с което са ти отвърнали. Да не говорим за лъжите, злобата и мръсотията... Повече от 2000 години нищо ново под слънцето - "от осанна до разпни го".

ВИЗИТКА

Родена в Провадия

Завършва право в Софийския университет. Специализирала е в Гърция, САЩ, Холандия, Великобритания, Страсбург

Съдия от кариерата - председател е на Варненския районен съд от 1998 до 2001 г.

В кабинета "Сакскобургготски" бе зам.-министър на правосъдието в периода 2001-2005 г.

Бе директор на центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев"

Министър на правосъдието в кабинета "Станишев" от юли 2007 г. до юли 2009 г.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си