Почина кинорежисьорът Красимир Крумов - Грец

https://www.24chasa.bg/novini/article/4905330 www.24chasa.bg
Снимка siff.bg

Почина кинорежисьорът Красимир Крумов - Грец, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци /СБФД/.

Крумов е режисьор на игралните филми "Екзитус", "Мълчанието", "Забраненият плод", "Под едно небе", "Смисълът на живота" "Нощ и ден", "Светото семейство".

Фундаменталните му изследвания и постановки в книгите "Поетика на киното" и "Поетика на българското кино" го утвърдиха като оригинален ерудит-теоретик на филмовата мисъл, отбелязват от СБФД.

Създаденото от Грец е част от най-доброто в нашата култура, след него остава невъзпълнима празнота в духовното ни пространство, посочват още от съюза. Опелото ще в на 4 август, вторник, от 14.00 часа в църквата "Св. София".

Красимир Крумов е роден в град Шумен на 16 септември 1955 г. През 1974 г. завършва във Варна френска езикова гимназия. През 1979 г. завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а през 1985 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинорежисура.

Първият му филм, „Екзитус“, по еднименната повест на Златомир Златанов е сред най-представителните кинотворби на отчаянието като несъгласие с комунизма.

Преподавател в Немската филмова и телевизионна академия в Берлин (Deutsche Film- und Fernsehakademie)

Член на Съюза на българските филмови дейци и на Европейската филмова академия.

Носител е на много филмови награди: Награда за режисура и награда за дебют на Съюза на българските филмови дейци (1989) за филма Екзитус, Голямата награда от Филмовия фестивал за младо източно европейско кино в Котбус (1992) за филма Мълчанието (1991), Награда на независимите собственици на кина от Международния фестивал Манхайм-Хайделберг, 2003 за филма Под едно небе (2003), Награда за най-добър български игрален филм на Международния филмов фестивал в София, 2003 за филма Под едно небе (2003), Награда на Съюза на българските филмови дейци на 29-ия фестивал на българското кино Златна роза (2010) – за филма Светото семейство, Награда на Българската филмова академия за телевизионен игрален филм – за филма Светото семейство (2010), Награда „Бронзов Витяз“ на кинофорума „Златен Витяз“ в град Курск, Русия (2011) – за филма Светото семейство.