Филип, синът на Плевнелиев, е починал от рядко заболяване - нямало нито признаци, нито симптоми (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4913809 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Аортата cе e разкъсала по цялата си дължина и е предизвикала кръвоизлив в организма, научи "24 часа" от администрацията на президентството.

Филип, синът на Росен Плевнелиев, е починал от изключително рядко заболяване, без никакви предварителни признаци и симптоми по време на детството. То е довело до остро разслояване на аортата от излизането й от сърцето по цялото протежение на тялото. Това е предизвикало кръвоизлив в организма, причинил фаталния край за часове. Основната версия за изненадващата смърт на най-големия син на Росен Плевнелиев е била съобщена от лекари от Трета градска болница на президентското семейство.

До настоящия момент Филип бил изключително здраво и активно дете, отдадено на математиката и спорта. Затова и внезапното заболяване, от което той си отиде така бързо, е шок за всички, коментира източник от администрацията на държавния глава пред "24 часа".

Момчето е починало рано тази сутрин в Трета градска болница в София. Все още не е ясно кога е било закарано в клиниката, но лекарите са се борили до последно за живота му.

Споделеното от източника ни от президентската администрация потвърждава версията, която медици лансираха преди няколко часа пред "24 часа".

Момчето е постъпило по спешност в Националната кардиологична болница в ранните часове на 8 август, научи "24 часа". Оперирано било, но въпреки борбата за живота му, е починало. Детето е имало дисекация на аортата - животозастрашаващо състояние с висока смъртност, при което се получава разслояване на пластовете на аортата. 

Директорът на НКБ проф. Марио Станкев отказа коментар по случая и насочи въпросите към прессекретариата на президента.

Професор Александър Чирков, който научил вестта във Фрайбург, Германия, коментира за "24 часа", че смъртта може да се дължи на така наречения Синдром на Марфан, при който има наследствено обусловена непълноценност на съединителната тъкан. Професорът заяви, че при това положение гръдният кош е хлътнал навътре, а аортата е разширена в горния си край при изхода на сърцето. Това състояние е вродено.

Детето на президента е починало в Трета градска болница, съобщи "Пик".

Дисекацията на аортата е изключително спешно състояние, при което смъртността надминава 80%. При деца обикновено е вроден дефект, който обаче няма никакви симптоми, докато не се получи спешното състояние. Това е разслояване на аортата, при което кръвта отива там, където не трябва. Другата причина за такова заболяване при деца е травма.

Това е едно от най-спешните състояния и само изключително бързата лекарска намеса може да спаси пациента. Симптомите са появата на непоносима, силна болка в гърдите и трябва светкавична лекарска намеса.

Наскоро известният кардиолог от столичното здравно заведение "СИТИ Клиник" доц. Иво Петров спасил 15-год. момче от Русе, докарано спешно в София с дисекация на аортата. Специалистът лекува такива случаи чрез инвазивен метод.

Медицинските власти в България се въздържат да обявят официална причина за смъртта, защото такава е молбата на семейство Плевнелиеви и защото все още няма ясно обявена причина за смъртта заради спешността на състоянието.