Експерт по сигурността: Опасността от терористичен акт е реална

https://www.24chasa.bg/novini/article/4917115 www.24chasa.bg
Снимка: Нова телевизия

„МВР не разбира нуждата от това да получава информация от хората и те да бъдат обучени за признаците на терористична дейност”. Това каза пред Нова телевизия проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурност, във връзка с непотвърдената официално информация за двама чужденци, които се издирват у нас, заради проповядване на радикален ислям и връзка с „Ислямска държава”.

Според Радулов МВР се опитва да успокои, че има умерена заплаха от тероризъм, но по думите му това не е така.

„В ситуацията, в която сме, трябва да има напрежение и хората да помагат с каквото могат на МВР и ДАНС”, подчерта той.

„Кашата от информация е ядене, което вече сме консумирали. Преди около два месеца пак имаше информация за засилена опасност от терористичен акт, след това министърката опроверга тези данни. Но е факт, че дори университетът, в който работя, получи съобщение от МВР и мерките за сигурност бяха повишени”, допълни Радулов.

Той е категоричен, че липсата на доверие в специалните служби и МВР може да ни доведе до много тежък терористичен акт.

Според експерта има нещо много сбъркано в стратегията за работа с хората на МВР. „В съвременните антитерористични мерки се разчита много на обикновения човек, защото тероризмът излиза от рамките на конспиративните групи. Обикновените хора разбраха, че трябва сами да обезпечат сигурността си. Опасността е наистина реална. Нямаме основание да си мислим, че ще избегнем заплахата от терористичен акт”, каза още Радулов.