Френски математик плува 33 км в Гребния канал на Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/4926850 www.24chasa.bg
Манури с многократния ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев. Снимки АТАНАС КЪНЕВ

На уникален световен рекорд тръгна от Гребния канал на Пловдив французинът Фекс Манури. Той плува вече пети час, без да спре. В присъствието на многократния ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев преподавателят по математика в град Лион се хвърли във водите в 10,51 часа. Аплодираха го деца от пловдивския дом "Олга Скобелева", на които той ще дари събраните средства.

Манури предприе своя ултратриатлон от града на тепетата, защото отдавна търсил домове за деца в неравностойно положение. По негови изчисления той ще преплува 33 километра за 15 часа без да спира и трябва да приключи около 3 часа сутринта в понеделник. Линейка през цялото време го следва от сушата. Французинът е оборудван с GPS на гърба, който му съобщава колко му остава до финала.

Веднага от Пловдив Манури поема с велосипед към Париж, с който ще измине 2000 км, а последните 300 км ще ги пробяга. Всичко това е само за 5 дни.

По думите му занимава се с този тежък спорт от 2012 г. Семейството и шестте му деца го подкрепяли на 100%. Разделил е времето си така, че да има по 5 часа сън. Смята, че с хипноза ще успее да си отпочине и да има повече сили за триатлона.
"Най-трудно е в началото и в края, защото човек вижда, че състезанието приключва и се забързва", обясни спортистът. Никога досега не е пресичал Европа с ултратриатлон и смята, че това ще му е интересно.

Френска асоциация го насочила към Пловдив, защото искал да помогне на деца в неравностойно положение. Спортувал между 20 и 25 часа седмично. "Математиката много ми помага да се концентрирам", обясни Манури, преди да се хвърли в Гребния канал.

Има двама придружители, които му подават вода за пиене, докато плува.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.