Френски математик плува 33 км в Гребния канал на Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/4926850 www.24chasa.bg
Манури с многократния ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев. Снимки АТАНАС КЪНЕВ

На уникален световен рекорд тръгна от Гребния канал на Пловдив французинът Фекс Манури. Той плува вече пети час, без да спре. В присъствието на многократния ни шампион по плувен маратон Петър Стойчев преподавателят по математика в град Лион се хвърли във водите в 10,51 часа. Аплодираха го деца от пловдивския дом "Олга Скобелева", на които той ще дари събраните средства.

Манури предприе своя ултратриатлон от града на тепетата, защото отдавна търсил домове за деца в неравностойно положение. По негови изчисления той ще преплува 33 километра за 15 часа без да спира и трябва да приключи около 3 часа сутринта в понеделник. Линейка през цялото време го следва от сушата. Французинът е оборудван с GPS на гърба, който му съобщава колко му остава до финала.

Веднага от Пловдив Манури поема с велосипед към Париж, с който ще измине 2000 км, а последните 300 км ще ги пробяга. Всичко това е само за 5 дни.

По думите му занимава се с този тежък спорт от 2012 г. Семейството и шестте му деца го подкрепяли на 100%. Разделил е времето си така, че да има по 5 часа сън. Смята, че с хипноза ще успее да си отпочине и да има повече сили за триатлона.
"Най-трудно е в началото и в края, защото човек вижда, че състезанието приключва и се забързва", обясни спортистът. Никога досега не е пресичал Европа с ултратриатлон и смята, че това ще му е интересно.

Френска асоциация го насочила към Пловдив, защото искал да помогне на деца в неравностойно положение. Спортувал между 20 и 25 часа седмично. "Математиката много ми помага да се концентрирам", обясни Манури, преди да се хвърли в Гребния канал.

Има двама придружители, които му подават вода за пиене, докато плува.