"168 часа": Брутален теч на мозъци - до 5 г. оставаме без лекари и инженери

https://www.24chasa.bg/novini/article/4946410 www.24chasa.bg

До 5 г. България може да остане без достатъчно анестезиолози, патоанатоми и педиатри, което може да бъде проблем за здравето на нацията.

Гении, учени, млади хора с добро средно образование и потенциал за развитие, лекари и други специалисти напускат страната с нарастващи темпове, твърдят експерти от всички браншове.

Само между 2008 и 2013 г. са се увеличили двойно приетите български студенти в степените бакалавър и магистър в страни от Европейския съюз.

Общият им брой е 20 хиляди души.

Това сочат данните на Националния статистически институт, подадени от Евростат.

Тук обаче не са включени тези, които са приети в САЩ и в други страни. Но всички те са хора с перспектива, които след като завършат образованието си, в голямата си част ще станат водещи професионалисти.

Гениите, покрили теста на организацията за хора с висок коефициент на интелигентност “Менса”, също в голямата си част заминават за чужбина (повече за тях четете на стр. 4-5).

Преди 3 г. всеки 10-и абитуриент заминаваше да учи в чужбина. Тази година вече е всеки 8-ми.

От 59 хиляди завършващи гимназия и професионални училища това са над 7000 млади хора. Ако тенденцията се запази, след още 6 г. вече ще са заминали над 50 хиляди умни българи.

"Броят на младите хора, търсещи висше образование извън България, постоянно се повишава. През миналата година ръстът беше с 25%. През тази година наблюдаваме увеличение на броя на кандидатурите за образование в чужбина с 28% в сравнение с миналата, а завършващите намаляват", обяснява Ели Тончева, управител на фирма за обработване на документи за кандидатстване в чужбина.

Какви са причините най-гениалните българи да заминават в чужбина четете в новия брой на в. "168 часа".