Валери Симеонов: Ако циганите нямат страх от закона, ще чакаме 2-а, че и 10-а Катуница

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4947128 www.24chasa.bg
Валери Симеонов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Аз не съм против тях, назначих 12 образовани в телевизия СКАТ.

Даниел Асенов-Тайсъна е от този етнос, но е истински патриот

- Г-н Симеонов, отказът ви да подкрепите проф. Пламен Легкоступ за кмет на В. Търново отрази ли се на отношенията ви с ВМРО в коалицията Патриотичен фронт? Буря в чаша вода ли е това или белег за разцепление в коалицията?

- Изобщо не става дума за разцепление. По-скоро за несъгласуваност, прибързаност, а най-вече за предизборна възбуда, обхванала колегите във В. Търново. Убеден съм, че проф. Легкоступ не може да бъде кандидат на НФСБ. Щом ВМРО го харесва, да си го издига. Но

да не разчита на

нашата подкрепа

- Твърди се, че освен ВМРО го харесва и местната структура на НФСБ?

- Твърдят се хиляди работи, но, съгласете се, че не е редно да се представя кандидатурата на Легкоступ като обща на ПФ, а съпредседателят му да не знае нищо по въпроса. Има си ред за кадровите решения, който в случая е тотално нарушен.

И нашият местен лидер също знае реда. Той няма правомощия да се явява на пресконференция и да подкрепя или да не подкрепя някого без знанието на Политическия съвет на партията. Преди 10-ина дни по същата причина изключихме шефа на организацията на НФСБ в Свищов.

- А има ли разцепление в Патриотичния фронт на централно ниво?

- Ще ви кажа на 1 септември, когато се съберем след ваканцията. Убеден съм обаче, че няма да има подобни проблеми.

- Ще остане ли в ПФ партията ГОРД на Слави Бинев? Тя вече влезе за местните избори в коалицията “Народен съюз”?

- Вижте, основните партии в Патритичния фронт са НФСБ и ВМРО.

ГОРД няма такава

тежест и влияние Но защо питате мен, питайте Бинев! На предните избори ГОРД подкрепи коалицията НФСБ-ВМРО, сега ще си решават.

- Как ще коментирате прогнозите за почти сигурно прегрупиране на силите в Народното събрание след изборите?

- Не мога да прогнозирам такива неща. Нещата се променят в движение. За разлика от Реформаторския блок обаче при нас решенията се вземат колективно. Проблеми възникват и в най-добрите семейства, но нашата коалиция ще се запази.

- Тревожат ли ви прогнозите на учени, че след 35 г. българите ще се стопим с 2 млн.?

- Разбира се, че ме тревожат. Дори и предвижданията да не са толкова точни, нещата не вървят на добре. Този спор е чисто научен, няма лошо да спорят. Важното е да се вземат практически мерки против циганизирането на България. Тези мерки са заложени както в програмата на НФСБ, така и в програмата на ПФ. Защото броят на циганите у нас нараства най-вече благодарение на държавните стимули - помощи, надбавки и прочие социални насърчения.

Де факто

работещите

българи носят

на гърба си

голяма част от циганския етнос, който отдавна живее с убеждението, създадено от разни правозащитни организации, че имат само права, но не и задължения. Права за това, че са цигани! Е, това няма как да стане. Ще пресечем и пагубното влияние на антиконституционната партия ДПС, която присъства в Народното събрание именно благодарение на купените цигански гласове.

За жалост, България се циганизира и вандализира. Този процес може да бъде овладян само от патриоти. Вече има резултат от работата ни в парламента. Ние ще настояваме за още по-твърди мерки, насочени както за

вкарването на

циганската

раждаемост в

разумни граници, така и за въпитаване на дисциплина, респект и страх от закона. Защото в момента циганите изобщо не зачитат закона. Повтарям - не уважение, а страх от закона!

Иначе предупреждавам, че България е много близо до втора, трета и десета Катуница! И никаква власт няма да овладее справедливия гняв и възмущение на българския народ, че държавата не го защитава и че циганите му се качват на главата.

- Но защо да не влязат във властта и образовани цигани?

- Нека, ще се радвам да видя това. Превратно е мнението, че ние в НФСБ сме против циганите. В моята телевизия СКАТ например работят 12 цигани - все грамотни и образовани.

Освен това малцина знаят, че боксьорът Даниел Асенов-Тайсъна, който наскоро става европейски шампион, е възпитаник на спортен клуб “Априлец”-Бояджик, на който съм председател. От 1999 г. го издържам заедно с община “Тунджа”. Даниел може да е от цигански произход, но е брилянтен пример за истински българин. Той е абсолютен патриот. Не случайно с тримата си братя са боядисали стаята си в бяло, зелено, червено - като националния флаг.

- Подкрепяте ли разполагането на военни групи по ГКПП с Македония заради засилената бежанска вълна? Току-що представител на Съвета на Европа ни критикува за това.

- Много му здраве на този представител. Аз съм категоричен, че в такава сложна ситуация България е една от държавите, която в най-висока степен е

осигурила

защитата на

своите граници

Спомнете си, че именно ПФ настоя за издигане на втора ограда по границата с Турция за спиране на потока от бежанци. Присъствието на военни също охлажда намеренията им да тръгнат към България. Това има ефект.

Постоянно съм в контакт с вътрешния министър Румяна Бъчварова за работата по новата ограда по границата. 10 км от нея вече се издигат в района на Лесово. Край Капитан Андреево ускорено се полага телената мрежа.

- Какъв извод за състоянието на българската енергетика си правите като шеф на временната комисия за състоянието на отрасъла?

- Все по-категорично се убеждавам, че българската енергетика се намира в състояние на пълен батак. Досега имах усещане, че батакът е само в частните дружества. Но не - същото е положението и в държавните. Приключихме прегледа основно на ВЕИ-тата, частично на ЕРП-тата, предстои да завършим нашата работа до края на ноември. Подготвихме доклад за двете централи ТЕЦ “Марица изток” 1 и 3, предстои гледането на законопроекта за спиране на договорите с тях. Напоследък съсредоточихме вниманието си върху топлофикациите - главно върху злоупотребите на Ковачки, както и върху заводските централи, които също

изцеждат кръвта

на енергетиката

Няма как да заобиколим и големите държавни предприятия като АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица изток-2" и мини “Марица-изток”, които също работят с ниска ефективност.

- Но нали цената на тока от АЕЦ “Козлодуй” е най-ниска?

- Много интересни неща ще излязат от проверките в атомната централа. Например как едни и същи фирми извършват консултации, как странно бързо расте цената на рехабилитацията на 5-и и 6-и 6лок, извършвана от руски фирми, как сумите тръгвали от 200-300 млн. лв., а вече са стигнали над 700 млн.?! Там шефовете на АЕЦ ще трябва да отговарят как са допуснали това. Ще държим отговорни и ръководителите на ТЕЦ “Марица изток 2” за обществени поръчки за транспорт и хранене, които са глътнали милиони. Освен това ще обнародваме интересни данни и за износителите на ток. Потвърждават се съобщенията за това, че един от най-големите износители е съпругата на известен депутат. Там става дума за годишна печалба в размер на 150 млн. лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо шофьорите без книжка са най-страшни

    Хиляди шофьори карат без книжки, често без да бъдат наказани. Щом от началото на годината до септември 6000 души са били засечени без документа, излиза, че за година това са 9000 тежки нарушители. И тук са само хванатите при проверки от КАТ. А какъв е точният брой на хората, които никога не са имали книжка или си карат с отнет документ,
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,