Руснаците не се отказват от имот у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/4951480 www.24chasa.bg
Търсенето на луксозни вили в затворени комплекси по морето расте

Тази година руските туристи по морето са по-малко. Според последните данни спадът им бил с 20%.

Но интересът на руснаците към покупка на имот в България не е намалял. През юли страната ни отново е излязла на първо място по търсенията в руските сайтове за имоти, показват данните на търсачката “Яндекс”. За миналия месец порталът е отчел ръст на търсенето с почти 14%.

Едни от най-скъпите имоти са мезонети на Какао Бийч
Едни от най-скъпите имоти са мезонети на Какао Бийч

Руснаците проявяват най-голям интерес към едностайните и двустайните апартаменти. При тях интересът е нараснал 11 на сто. На второ място

с почти 9500

запитвания се

нарежда

интересът

към къщите,

където е отчетено нарастване от 6,34%. Информация за покупка на терени за застрояване са търсили 76 посетители на сайта, но увеличението им е със 100%.

Страната ни беше на първо място като предпочитана дестинация и според данните на “Яндекс” от октомври 2014 г., цитирани от gazeta.ru.

Руската търсачка отчита

61 000 търсения

от руснаци за

България

като място за покупка на имот или емиграция.

В същото време интересът на руснаците към покупка на ваканционен имот в Испания през юли се доближава до този към България. Потенциалните купувачи на имот от Русия, Украйна и други бивши съветски републики се увеличил със 17,3% на годишна база.

През миналия месец в портала са разгледани 620 000 страници с обекти в Испания, а конкретни запитвания е имало от страна на над 50 хил. души. Най-търсените са районите на Барселона, Марбея, Валенсия, Тенерифе и Аликанте, а също така и Торевехе и Ла-Мата.

Турция и Гърция също се радват на интерес от страна на руснаците. Към двете държави се насочвали предимно по-малко заможни руснаци, които до този момет са купували имоти у нас.

Конкуренция за

руски емигранти

ни правят Черна

гора и Кипър

Според проведената анкета на руския сайт руснаците търсят страни с благоприятен и топъл климат. Те биха емигрирали в страна, в която се говори близък до руския език, каквато е България.

Друг водещ критерий е лесното издаване на разрешително за пребиваване.

В това отношение съвсем естествено България повежда в тяхната класация и се превръща в предпочитано място за емигриране.

Според експерти за последните години руснаци са купили над 200 000 жилища в България. Общата стойност на

сделките с

недвижими имоти

с участието на

руснаци е над

1 млрд. долара

Консултантската компания Cushman & Wakefield отчете, че 2014 г. е рекордна за чуждите инвестиции в имоти и предвиждат продължаващо нарастване на търсенето през 2015 г.

Въпреки това пазарът у нас оставал твърде слаб спрямо пика през 2007 г. Понижението на цените обаче привличало чужди инвеститори с възможности за придобиване на земя и собственост.

От брокерските агенции отчитат, че

в момента има

добри условия

за инвестиция

в имот,

тъй като цените са на нива отпреди десетина години и в същото време падали и лихвите по ипотечни заеми.

Освен от цените инвеститорите се интересуват и от туризма. Повечето търсели ваканционни имоти с висок коефициент на заетост, които гарантират приходи от наем. Това било подпомогнато от популарността на страната ни като ски дестинации в Европа, съчето с възможността за летен туризъм.

Брокерите очакват, че ще има ръст, макар и скромен, на цените както в търговските имоти, така и в жилищните имоти, подкрепени от икономически ръст на страната. Това се е отразило на пазарите в големите градове и курорти, а и имало инвестиционни възможности на зелено.

Според доклад на Colliers International се очаква чуждите инвеститори стабилно да увеличат експозицията си на българския пазар за търговски имоти през 2015 г. Завръщането им у нас се дължало на изгодните наеми и по-ниските лихвени проценти за ипотечни кредити. 

35% повече сделки с българи по морето

Има 35% ръст на сделките с български купувачи по морето през това лято в сравнение с миналото, сочат данни на един от сайтовете за недвижими имоти. Интерес имало и от руснаци, израелци, германци и белгийци. 29% от общия брой запитвания за покупка на имот от чужди граждани били за Варна, а 23% - за Бургас.

Най-голямото търсене на имоти на Южното Черноморие оставало в Слънчев бряг, тъй като курортът предлагал най-изгодни цени и най-голям избор. Там в момента се предлагали близо 1700 имота.

От тях 450 били едностайни апартаменти при средна цена на кв. метър от 637 евро. Най-евтиният вариант бил студио от 30 кв. м за 14 400 евро. Офертите за двустайни апартаменти били около 750 със средна цена от около 665 евро за кв. м.

Най-скъпият тристаен се предлагал за 249 000 евро, а средната цена за такъв имот била 625 евро за кв. м. При многостайните тя била 529 евро, а сред най-скъпите предложения е мезонет от 234 кв. м в комплекс в близост до Cacao beach.

Цените за кв. м в Свети Влас варирали от 700 до 3000 евро, в Созопол от 800 до 2000 евро, а в Лозенец от 550 до 4000 евро. Увеличено предлагане имало за наемане на ваканционни апартаменти. Средният приход за сезон бил около 2000 евро.