Игор Марковски арестуван, ортакът му в шок заради търг

https://www.24chasa.bg/Article/495778 www.24chasa.bg
Картината

19,40 часа в четвъртък.

Група цивилни мъже нахлуват в залата на търг за класическо българско изкуство в грандхотел "София" секунда, след като водещият обявява първоначалната цена на десетата картина.

"Полиция. Всички да останат по местата си", нарежда строг глас.

Картината на Бойко Колев
Картината на Бойко Колев

60-те участници в търга притаяват дъх, а присъстващите оператор на Канал 3 и фоторепортерът на “Труд” Георги Цветков насочват камерите си към полицаите. За секунди техниката им е конфискувана, а записите изтрити със специално устройство.

Игор Марковски арестуван, ортакът му в шок заради търг

Връчиха ми протокол за изземване, гневно обясни твоператорът.

Калин Тодоров
Калин Тодоров

На смаяните колекционери служителите на реда обясняват, че се провежда разследване и всички ще бъдат освободени, след като дадат показания.

Работата на Вера Лукова
Работата на Вера Лукова

Новодошлите се представят като служители на СДВР и Министерството на културата. По-късно прокуратурата повдигна обвинения на организаторите за търговия с необявени културно-исторически ценности.

Лекарски екип отива в залата на търга, защото един от организаторите - Димитър Фицов, е получил диабетичен шок
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И АРХИВ
Лекарски екип отива в залата на търга, защото един от организаторите - Димитър Фицов, е получил диабетичен шок СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И АРХИВ

"Всеки момент ще ме арестуват", съобщи единият от тях - Игор Марковски по телефона към 22 ч. Той и Димитър Фицов са съсобственици на аукционна къща “Аполон и Меркурий”.

Игор Марковски - внук на писателя Венко Марковски и известен журналист, е водил над 90 търга с картини на класици и съвременни художници. 
СНИМКА: БУЛФОТО
Игор Марковски - внук на писателя Венко Марковски и известен журналист, е водил над 90 търга с картини на класици и съвременни художници. СНИМКА: БУЛФОТО

Двамата са задържани за 24 часа заради незаконен търг на картини, съобщи вчера сутринта вътрешният министър Цветан Цветанов. Вече били назначени експертизи на платната, които били без документи.

По-късно в петък Марковски и Фицов бяха освободени, след като им наложиха гаранции от по 5000 лв.

На разследващите Марковски заявил, че не е имал идея да продава картини, а да направи проучване на пазара.

От Министерството на културата казаха, че къщата е поискала регистрация по новия закон за културното наследство и за търга на 15 май. Оказа се обаче, че още не ги е получила.

Час след нахлуването на полицията в залата на хотел "София", Димитър Фицов получи диабетичен шок. Пристигналият на място екип на бърза помощ обаче не го транспортира в болницата, а се грижи за него в хотела до полунощ.

За продан на търга са били изложени 93 платна от 65 български автори, рисувани през ХIХ и ХХ век, сред които Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов, Димитър Казаков-Нерон и др. Общата им първоначална стойност е над 70 000 евро. Една от най-скъпите творби е на Никола Танев с първоначална цена 7500 лв.

От Министерството на културата заявиха, че “Аполон и Меркурий” не е регистрирана за търговия с произведения на изкуството. Те подлежат на задължителна идентификация и се търгуват единствено придружени от изискваното от Закона за културното наследство експертно заключение. Аукционна къща е предлагала и продавала на публичен търг произведения на изкуството без тези задължителни документи според хората на Рашидов.

“Новият закон за паметниците на културата влезе в сила на 10 април 2009 г., а наредбата към него - на 3 декември, разказа артмениджърът на друга аукционна къща - "Виктория", Павлина Девлова - Оттогава са в сила правилата, които трудно се спазват. Те изискват много сложна, мудна и безкрайно тежка процедура. Закони трябва да има, но нека да не са пречка”.

Според Девлова аукционната къща поема уреждането на легитимацията на произведението, като прилагане на цветно копие към молбата за оценка на творбата и още формалности, често непосилни за собствениците. Някои от тях, стари и болни хора, не дочаквали отговор дали картината им може да бъде изтъргувана, разчитайки на нея за лекарства примерно. Други, отчаяни от мотаенето, са се отказали. При Девлова има картини, за които почти година се уточнява дали могат да се продадат на търг. А договорите със собствениците се подписват за 3 месеца. Комисиите в София, сформирани в Националната художествена галерия, са крайно претоварени.

Законът изисквал и експертите да отидат за оглед и оценка и в дома на собственика, ако той не може да посети галерията. Познайте колко пъти се е случило това - казва Девлова. В момента, в който обявихме онлайн търг, веднага ни заплашиха с прокуратурата, спомня си тя.

Паника тресе артпазара след акцията. Кой сега ще дойде на търг, кой ще се осмели да наддава, питаха се галеристи, които също организират търгове. На 1 юни например "Виктория" ще извади 164 произведения за 189 190 лева.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА, МИЛА ВАЧЕВА

Как да продадеш платно, без да те задържат

Cпазвайте няколко основни правила, които може и да ви звучат екзотично, но ще ни спестят неприятности с бъдеще.

Ако ви подаряват картина, постарайте се да се снимате с човека, който ви я подарява. Не е зле жестът да е придружен с визитка и тект, че това е подарък. Добре е на снимката да има дата и други хора, които да гарантират, че кадърът не е фотомонтаж. Ако продавате картина на баба, прабаба или друг роднина, добре е да имате доказателства, че те са нейни собственици - примерно прабаба ви с воалетка позира пред въпросната картина... Поровете се в семейния архив!

Първа стъпка - имате картина, имате нужда от пари, искате да я продадете. Тя трябва да бъде идентифицирана от нарочно сформирана комисия. В столицата това става в Националната художествена галерия или в Националната галерия за чуждестранно изкуство, които са много натоварени. В провинцията комисиите са в окръжните галерии. В тях влизат експерт, трима изкуствоведи, реставратор, техническо лице. Комисията може да ви разтакава безкрай, защото в наредбата няма срокове.

Подавате заявление, може и онлайн, ако ви помогне приятел, в което прилагате цветна снимка на картината, размерите й, както и всички данни, които знаете за нея - кой я е купил, кой е предишен притежател, как е попаднала при вас и т.н.

Подписвате декларация, че тя не е обект на престъпление, кражба, фалшификация и така носите отговорност по чл. 313 на Наказателния кодекс.

Комисията трябва да се свика в 7-дневен срок. Плащате 33 лева за нейното заключение с каква стойност е вашата творба - незначителна или обществено значима. Ако е последното - чакате. Дали пък ще я купи държавата? Ако тя откаже, ако още вие не сте се отказали да продавате картината, продължавате нататък. Давате бележката на някой галерист и отивате на търг. Ако я купи чужденец, процедурата се повтаря.

Калин Тодоров, участник в търга: Организаторите действат винаги по правилата

- Г-н Тодоров, какво се случи в залата?

- По време на десетата позиция нахлуха цивилни полицаи и обявиха, че всички трябва да останат по местата си, тъй като сме свидетели по разследване. Представиха се като служители на СДВР и културното министерство. Аз дадох показания пръв и ме освободиха. Полицаите се държаха много възпитано.

- Уведомиха ли ви за какво е разследването?

- Интересуваха се кой е организатор на търга, как сме получили информация за провеждането му и дали сме платили такса за участие.

- Какво отговорихте?

- Организаторът Игор Марковски е добре познат сред колекционерите. Занимава се с това от много години. Досега търговете му винаги са били публични и по правилата. Знаете, че е организирал и благотворителни такива.

- Имаше ли участници, които не присъстват лично, а наддават по телефона?

- Не съм разбрал за такива.

- Според вас каква е причината за полицейската акция?

- Възможностите са две: организаторите да не са спазили закона или е получен сигнал, че се предлага крадена картина.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

“Аполон и Меркурий” е на пазара от 14 г.

“Аполон и Меркурий” е най-старата аукционна къща в България. Управлява се от актьора Игор Марковски и завършилия Националната художествена академия, специалност скулптура Димитър Фицов.

Аполон и Меркурий възниква още през 1996 г. По това време търгове у нас се организират само от колекционера, Димитър Пампулов. Първият по-известен аукцион на “Аполон и Меркурий” е с картини на Димитър Казаков. Оттогава чукчето "продадено" е чуквало на 92 търга. Игор Марковски е водил много благотворителни разпродажби, една от които за набиране на средства за възстановяване на изгорялата сграда на Съюза на българските писатели.

Около къщата в публичното пространство витаят ред скандали, свързани с откраднати картини, вдигнати от наследници, но нищо досега не е доказано. Марковски и Фицов насочиха вниманието към себе си и с търг на картини от т.нар. социалистически реализъм, кежду които портрети на Тодор Живков и типични за соца сладникави сцени на пионерчета, срещи на партийни другари и други подобни сюжети.

Миналата година големият удар на къщата беше изнасянето на втора "Ръченица" от Мърквичка, за която искаха баснословната сума от 69 хил. евро на търга на 4 декември м.г. Къщата винаги обявява цените си в евро. (24часа)