Осем неща, които не знаете за Христо Явашев-Кристо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4962400 www.24chasa.bg
Жан-Клод и Кристо

Дядо му е академик

Кристо произлиза от стар разградски род по бащина линия. Дядо му е акад. Анани Явашев, който е открил останките на древния римски град Абритус. Баща му Владимир Явашев е инженер. След национализацията и изсцениран саботаж е обявен за враг на народа и вкаран в затвора.

Христо Явашев има двама братя - известния актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев, с които е в чудесни отношения както и с техните съпруги и деца. Тримата братя се събират за всяка премиера на Кристо, както и на Нова Година. Партитата им са в емблематичния нюйоркски ресторант “При Елен”, показан във филма на Уди Алън “Манхатън”.

Започва да ходи на частни уроци по рисуване, живопис и скулптура на 5 г. Не намирал в училището нищо интересно, освен това да кара околните да му позират.
Като бил малък, в дома им са гостували много художници, архитекти, писатели и скулптори.

Повече от 40 години работи в Ню Йорк
Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, може да се опише като авангардист и новатор. Човек, отдаден на изкуството, който разчита на въздействието на шока. Изпитва безумно желание да покаже нещо ново и чудновато. Създава красота, на която след това се наслаждава. Проектите му успяват да откъснат наблюдателя от ежедневните социални напрежения и конфликти.

Българският художник, който създава пространствени инсталации, е роден в Габрово на 13 юни 1935 г. Използва опаковането като художествен похват. През 1953 г. учи история на изкуството в Художествената академия в София. Но не може да понесе ограниченията, които системата налага на изкуството по онова време. Той обича България и нейната природа, но не обича и бяга от комунизма. През 1957 г. емигрира. Вече повече от 40 години живее и работи в Ню Йорк.

Никога не излиза във ваканция

Преди да навърши 70 години, работи по 17 часа на ден, а след това - по 13 часа седем дни в седмицата. Кристо винаги прави по 2 или 3 проекта едновременно. Случвало му се е и да се труди по 4.

Той никога не излиза във ваканция. Не притежава луксозен автомобил с шофьор и не пътува с частен самолет.

Студиото в Ню Йорк, където винаги е работил, не е ремонтирано повече от 40 години. Намира се на Хауърд стрийт в Сохо и е на три етажа. Първият е даден под наем, втория е приемна за гости, журналисти и потенциални купувачи, а последния е неговият дом и артстудио. Всеки ден става малко преди седем, пие кафе и започва да твори.

Като любител на силни изживявания, той излъчва енергия, воля и решителност във всеки свой жест и дума. Казва, че за него изкуството не е професия, а начин на живот. Никога не говори за политика, религия и изкуство, а само за себе си. Определя се като егоист. Художникът живее в нюйоркския квартал “Сохо”.

5 млн. гледат
“Вратите” в Сентрал парк

Грандиозната му инсталация “Вратите” в Сентрал парк спечелва 254 милиона. Видяна е от над 5 млн. души и се оценява като връх в изкуството. Изложението продължава 2 седмици в Ню Йорк през февруари 2005 г. 7503 парчета са монтирани на 23 мили по алеите на парка. Използвани са хиляди тонове стомана, плат и пластмаса.

Най-новата му творба е “Плаващите кейове” в италианската област Ломбардия. Ще направи три километра златистожълти пътеки на езерото д'Изео, които ще свържат два от островите през юни 2016 г. Плаващите пътеки ще продължат по улиците на два града и ходенето по тях Кристо описва като “много сексуално изживяване”, защото ще следва движението на вълните.

Първата биография на Кристо и Жан-Клод е представена в музея “Лудвиг” в Кьолн - внушителен, богато илюстриран том от 485 страници, преведен на английски и немски език.

Кристо получава една от най-престижните награди, създадена в памет на Теодор Хойс, първия президент на Федералната република.

 

Обектите се виждат

дори от Космоса

Mаестрото поставя свободата на пиедестал и я определя като главното си вдъхновение, както и посланието, което носят всичките му проекти - “защото свободата е враг на притежанието, а притежанието е именно постоянното”. За него творбите му са чиста демонстрация на съзидателност и абсолютно безразсъдни.

Нетрайното качество на неговите проекти, които визира като свои рожби, Кристо описва като естетическо решение. Неговите произведения са временни с цел да предизвикат чувството незабавно да бъдат видени.

Един от призивите на Кристо и Жан-Клод е бил насочен към “Опазване на околната среда”. Работят само с материали, подлежащи на рециклиране. Те са описвани като “нов тип реалисти” с емблематичен принос към “природното изкуство”. Гордеят се, че са екологични художници и отстраняват всяка следа от творбите си, някои от които са се виждали дори от Космоса.

Инсталацията с

петролени варели “Желязната завеса”(1961-1962) двамата с Жан-Клод правят в Париж. Тя е избрана за плаката за изложбата му в София - “Кристо и Жан-Клод: графики и обекти”.

Финансира

изложбата в София

Кристо празнува юбилей тази година. Досега маестрото отказваше да прави изложби в България. По случай неговата 80-годишнина на 13 септември ще бъде представена ретроспективна изложба, която ще се състои от цялостното творчество на Кристо и Жан-Клод със 130 произведения. Грандиозното събитие ще продължи в Софийската градска художествена галерия до 22 ноември. Кристо няма да успее да присъства тъй, като е изцяло ангажиран с предстоящия си проект в Италия.

Изложбата ще включва оригинални номерирани отпечатъци, графики, обекти и инсталации, собственост на художника. Творбите пристигат директно от склад в Базел, където Кристо съхранява своите работи. Той специално адаптира изложбата за салоните на столичната градска галерия. Кристо също така поема и значителна част от разходите по организацията и застраховките. Всички са убедени, че изложбата е принос на неговия племенник Владимир Явашев, който е дясната му ръка в много от последните му реализирани проекти.

Записал е 4 рекорда в "Гинес"

Неговото име присъства в учебници и енциклопедии. На бизнес модела на Кристо е посветено специално проучване на университета “Харвард”. Произведенията му са в музеи, колекции и галерии по цял свят.

През 2000 г. той и Жан-Клод стават част от рекордите на “Гинес” с най-големите чадъри в света, най-дългата тичаща ограда, най-тежката опаковка на Райхстага и най-голямата скулптура без скеле с газометъра в Оберхаузен. “Пакетираната” светлина тежи над 5,3 т и е изработена от 20 350 кв. м прозрачен полиестер и 4500 метра полипропиленови въжета.

Наградата “Кристо и Жан-Клод” се връчва в американския университет в Абу Даби за проект в областта на визуалните изкуства и е придружена от 5000 долара.

Има почти 40

нереализирани проекта

Сред най-известните му творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин през лятото на 1995 г., опаковането на най-стария мост в Париж - Пон Ньоф, опъването на 38-километрови платнени завеси в Париж и разполагането на платнени портали в Сентрал парк в Ню Йорк.

Опаковането на Райхстага му отнема 24 години. 7 години му трябват да организира проекта си “Чадърите” и 10 години да планира опаковането на Пон Ньоф. Предлагал е и опаковането на няколко небостъргача в Ню Йорк, но така и не получава позволение.

Кристо има над 20 реализирани проекта и близо два пъти повече недостигнали до финал поради различни административни пречки.

Първата му творба е в Париж през март 1958, когато опакова празна кутия за боя. Неговата половинка Жан-Клод го амбицира да започне да опакова по-големи неща като кола, дърво, мост, остров и парламент.

Сред най-мащабните са и “Заградените острови”, който е осъществен през 1980-1983 г. в Маями, Флорида. Посветен е на майка му Цвета и представлява 11 острова с изкуствен произход, които са обградени едновременно с плаващи платна от розов полипропилен.

Не успява да получи разрешение да опакова небостъргачи в Манхатън.

С Жан-Клод не летят
заедно в един самолет

Любовта между Кристо и французойката Жан-Клод е неповторима и предопределена. Родени са не само на една дата, но и в един и същи час. Заедно са 51 години.

Кристо и Жан-Клод са правили всичко общо освен три неща. Никога не са летели с един и същи самолет. Жан-Клод не рисува. Кристо не си е говорил с техния счетоводител.

Кристо казва, че започват своето партньорство в изкуството, когато стават любовна двойка и започват да се любят като луди. Постоянно са водели спорове, като Кристо е бил прав в 75% от случаите. Имат един син - Кирил. Кристо го описва като неромантичен активист, който се бори за правата на човека и за защитата на животните. Кирил иска да спасява света и за щастие, не е станал банкер.

Преди смъртта си от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 г., Жан-Клод казва, че артистите не се пенсионират, а умират. Когато Жан-Клод умира, Кристо написва в официалния си сайт върху нейната снимка “Имало едно време...”. С тези думи, той призна, че приказката за него свършва.Вместо цветя в памет на съпругата си, той моли да се дарят средства и вещи с благотворителна цел в Ню Йорк.

Известен неин цитат е, че избира изкуството от любов към Кристо. Споделя, че ако той е бил зъболекар, тя е щяла да се занимава със зъболекарство.

За него Жан-Клод продължава да живее - по стените на студиото им още са залепени нейни бележки, 6 години след кончината ѝ. Продължава да казва “ние”, когато говори за проектите им.

 Винаги има чесън в куфара си

B България най-влиятелният творец от български произход в световен мащаб се води не само бежанец, но и дезертьор, защото не е завършил военната си служба. На 27 април 1982 г. получава от Българрия телеграма: Mama potchina. Кристо изпраща Жан-Клод на погребението на майка си Цвета, защото не го допускат в България. През 1983 г. синът им Кирил също идва у нас. Той е омаян от бащината родина.

Кристо не крие, че е българин и поддържа топли връзки със семейството си. В екипите му за някои от най-големите проекти има български инженери. Обявен е за почетен гражданин на Габрово и поддържа сътрудничество със сдружението “Нашето по-голямо Габрово” за създаването на бъдещ музей на авангардното изкуство.

Кристо предпочита да дава интервюта на френски, изразява се прекрасно на български, но говори най-добре английски.

За да поддържа своята енергия, Кристо сутрин изяжда глава чесън с кисело мляко. Винаги има чесън в куфара си, когато пътува. Обича още миризмата на лук и домати.

Не прекарва и минута пред компютъра. Мрази да говори по телефона. Използва скайп.