Биоралито в Гурково вече с патент, проведоха го за 30-и път (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4963802 www.24chasa.bg
Тази година в биоралито в Гурково се пуснаха 13 магарешки екипажа. Снимки: Ваньо Стоилов

"Долу магариите у човека, уважавайте човешкото у магарето" е един от вечните лозунги, който съпътства надпреварата с магарешки каручки в подбалканския град Гурково, която местните проведоха днес за 30-и път. "Нашето биорали е уникално и неслучайно през миналата година го патентовахме, за да не посегнат на него", обясни секретарят на общината Александър Иванов, който беше и главен съдия на състезанието.

От 10 години градът се гордее и с единствения у нас Музей на магарето. От 1 година той притежава и препарирано дългоухо, защото досега много ни се чудеха как така в един музей на магарето няма поне едно, макар и препарирано, магаре, обясниха от музея. То дойде от Варна, така че няма как да е участвало в прочутите ни магарешки кушии, казаха още в Гурково.

Експозицията съдържа и черно-бели снимки от първите издания на магарешката надпревара. Идеята за нея се родила в една студентска квартира в София в началото на седемдесетте години на миналия век. Студентите-гурковци Иван Рунтев, Стоян Богданов и Илия Тодоров си наумили да прославят родния си град, като организират пътуване с магарешка каручка из Европа и си направят снимка за спомен пред Айфеловата кула в Париж.

"Но навремето не пускаха в сърцето на Париж социалистически магарета, затова идеята на студентите възприе друга посока - в Гурково от 1971 г. започнаха да организират състезания с магарешки каручки, същински Формула 1", разказват местните. Най-напред кушиите били редовни, в първите години на демокрацията ги прекъснали, после пак ги възстановили, за да се стигне до сегашното 30-о юбилейно издание на биоралито, на което гурковци и гости се радваха днес.

На стадиона, на който местният отбор "Аскент" е приемал самия ЦСКА в едни по-добри за тукашния футбол години, този път се пуснаха 13 магарета със своите стопани. И странно, но нито едно от тях не носеше традиционното за българските магарето име Марко - имаше Яго, Рени, Пена, Пачанга, дори Куку бенд, но не и Марко. Те обикаляха пистата на стадиона за време, поиграха със стопаните си магарешки футбол, пуснаха се в "гола кушия" - така тук наричат състезанието, при което ездачите на магарета ги яздят без седло, не че някой се съблича гол. За победителите, то се знае, бяха осигурени и подходящи награди - сено за дългоухите, бира и дървен материал за стопаните им.

Комплексен победител стана 10-годишната магарица Пенка от Гурково, която стартира с уж фаталния номер 13. Нейният стопанин Росен Петров получи и парична награда.

Намаляват магаретата по нашия край, намаляват и участниците в надпреварата, признават организаторите, които отсега се замислят как да освежат и разнообразят този празник, който вече започва да се повтаря и изхабява. За това те ще разчитат занапред на местния бизнесмен Деян Георгиев, който във фермата си отглежда 24 магарета и 90 коня.

"Старите магарета от биоралито отдавна станаха на кюфтета, трябва да помислим за нови", каза Деян пред "24 часа". Той разказа, че отглежда различни породи: испанската мартина франка, сомалийско магаре, египетско магаре, имал и кръстоски... Една от гордостите му е мъжкарят Яго, който се прояви като най-темпераментният състезател в биоралито - едва го удържаха четирима мъжаги да не налети физически на конкуренцията. "Това магаре го купих от 91-годишния дядо Йордан от павелбанското село Скобелево след 4 години преговори за хиляда лева", не скрива бизнесменът. От него той очаква не само здраво поколение, а и да тегли яко тежки каруци.

Другата цел на Деян Георгиев е да произвежда във фермата си магарешко мляко, което напоследък било много търсено. Първите литри той очаква догодина.
В различните години различни високи гости са уважавали биоралито на гурковци, дори веднъж като кочияш на магарешка каручка в него се пусна и тогавашният депутат от НДСВ доц.д-р Атанас Щерев. Сега подобни "екстри" нямаше, празника уважи единствен евродепутатът от левицата Момчил Неков и записа името си като първия евродепутат, аплодирал магарешката надпревара.

Разбираемо той предпочете да се снима с магарицата Рени и нейния млад стопанин Николай Мечев, на 6 годинки, от Гурково, защото Рени беше със състезателен номер 15, изтеглен с жребий. "В момента съм с моя мобилен офис в област Стара Загора, за да се срещна с хората. И регистрационният номер на автомобила ми е 15-15", разказа Неков, известен още като феномена 15-15. Той си спомни, че навремето дядо му имал магаре, но не успя ка каже името на дългоухото.