Артдилърът Игор Марковски: Чувствам се опръскан с кал

https://www.24chasa.bg/Article/496589 www.24chasa.bg
Една от най-скъпите картини в проваления търг е за 8800 евро първоначална цена. Това е монографираният пейзаж

92-ият търг на аукционна къща "Аполон и Меркурий", който в четвъртък вечерта трябваше да се състои в голям столичнен хотел, бе прекъснат зрелищно от полиция по сигнал, че е нелегитимен и сред творбите има и крадена картина. Организаторите Игор Марковски и Димитър Фицов бяха задържани за 24 часа. Наложило се Фицов, който страда от диабет, да бъде отведен в болницата на МВР. Вчера се свързахме с Марковски за подробности.

- В какво сте обвинени вие и г-н Фицов?

- Чакаме да се заведе дело. Подозират ни, че не всичко е наред с документацията на търга, който беше със свободен вход, между другото и без начална такса. Така е обявен и в сайта ни. Разпратили сме каталози на много хора, а датите на търговете ни са уточнени до края на 2011 г.

- Какви картини предложихте на купувачите?

- Предимно на съвременни автори, някои от които бяха в залата. Добре че Ясен Гюзелев - един великолепен млад илюстратор, закъсня. Като ми звънна, му казах: "Изпусна екшъна". Ама си изпусна и картините...

- В какъв смисъл?

- Всички платна бяха оглеждани и описвани до 2 часа през нощта, а после отнесени. Доколкото чух, в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Колко ще ги държат там никой не знае, но авторите и собствениците не могат да си получат парите за тях.

Тепърва ще им правят експертизи, но като познавам темповете на тези комисии, вероятно ще продължи месеци наред, да не кажа години.

- А с вас какво се случи?

- Мен ме прегледаха в МВР болница, преди да ме отведат в РПУ, както му е редът, защото имам високо кръвно. Там ме закачиха с белезници за "трамвая". Престоях цяла нощ без колан, вратовръзка и връзки на обувките. Сутринта ме разкопчаха и ме отведоха в СДВР, където се видях и с адвокат. След 24 ч ме освободиха под гаранция от 5 хил. лева, която ще обжалвам. Обвинението е за административно нарушение (това вероятно е по чл. 278 А от НК - рел. на авт.). Откъде да извадя сега 5 хиляди? Картините, които задържаха са на стойност 72 хил. евро. Разбира се, много от тях не са наша собственост, а са ни дадени за търга.

- Ще се откажете ли от аукционата дейност?

- Не няма да се откажа, макар в момента да е изключително сложно да се практикува, а ако някой сие мисли, че в тази работа има милиони... На практика ние, организаторите всеки път сме на ръба на закона заради изключително тромавата процедура. Пресметнали сме с Фицов, че при 30-40 хил. професионални художници и още 20 хил. любители у нас има 8 милиона картини. Кога ще се оценят при тези темпове? Пазарът напълно ще замре.

- Какво ви пречи? Дали не получихте този удар, защото замисляхте писмо за недомислици в правилата на търговия с произведения на изкуството?

- Не, не мисля, че е това. Нямам обяснение защо се случи точно на мен и точно сега. Какво пречеше, ако има констатирани нередности, да ми се прати навреме едно писмо и аз нямаше да направя търга. Правя аукциони от 15 г. и знам правилата. Ами ако това се беше случило, докато водех благотворителния търг на президента за "Българската коледа"? Или когато Бойко Борисов си купи наскоро картина?

- Може ли да има сигурен търг при тези условия?

- Не знам, колеги твърдят, че са успели да извадят всички разрешителни за търг, който ще е на 1 юни. Но си мисля дали ще има смелчаци да отидат да наддават след нашия случай?

Хората вече се крият, крият си и картините.

Как да обясня на чиновниците, че не мога да имам предварителен договор с клиент като не знам кой ще наддава. Често това са подставени лица или става по телефона. А авторът иска една цена за картината си, на търга тя се удвоява или утроява. Какво да впиша в договора с него? Всичко си има ред и така е по европейските аукциони. Ами ако картините ми са от дядо ми, ами ако са подарък? Вие пазите ли си всички бележки?

- Но тази спецакция не съсипа ли репутацията ви като галерист?

- Разбира са. Това са 92 търга, това е доверие от клиенти и художници. Ако аз продавах крадени картини, нямаше да има ограбени хора, които да се съветват с мен. Просто се чувствам като опръскан с кал.

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо