Артдилърът Игор Марковски: Чувствам се опръскан с кал

https://www.24chasa.bg/Article/496589 www.24chasa.bg
Една от най-скъпите картини в проваления търг е за 8800 евро първоначална цена. Това е монографираният пейзаж

92-ият търг на аукционна къща "Аполон и Меркурий", който в четвъртък вечерта трябваше да се състои в голям столичнен хотел, бе прекъснат зрелищно от полиция по сигнал, че е нелегитимен и сред творбите има и крадена картина. Организаторите Игор Марковски и Димитър Фицов бяха задържани за 24 часа. Наложило се Фицов, който страда от диабет, да бъде отведен в болницата на МВР. Вчера се свързахме с Марковски за подробности.

- В какво сте обвинени вие и г-н Фицов?

- Чакаме да се заведе дело. Подозират ни, че не всичко е наред с документацията на търга, който беше със свободен вход, между другото и без начална такса. Така е обявен и в сайта ни. Разпратили сме каталози на много хора, а датите на търговете ни са уточнени до края на 2011 г.

- Какви картини предложихте на купувачите?

- Предимно на съвременни автори, някои от които бяха в залата. Добре че Ясен Гюзелев - един великолепен млад илюстратор, закъсня. Като ми звънна, му казах: "Изпусна екшъна". Ама си изпусна и картините...

- В какъв смисъл?

- Всички платна бяха оглеждани и описвани до 2 часа през нощта, а после отнесени. Доколкото чух, в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Колко ще ги държат там никой не знае, но авторите и собствениците не могат да си получат парите за тях.

Тепърва ще им правят експертизи, но като познавам темповете на тези комисии, вероятно ще продължи месеци наред, да не кажа години.

- А с вас какво се случи?

- Мен ме прегледаха в МВР болница, преди да ме отведат в РПУ, както му е редът, защото имам високо кръвно. Там ме закачиха с белезници за "трамвая". Престоях цяла нощ без колан, вратовръзка и връзки на обувките. Сутринта ме разкопчаха и ме отведоха в СДВР, където се видях и с адвокат. След 24 ч ме освободиха под гаранция от 5 хил. лева, която ще обжалвам. Обвинението е за административно нарушение (това вероятно е по чл. 278 А от НК - рел. на авт.). Откъде да извадя сега 5 хиляди? Картините, които задържаха са на стойност 72 хил. евро. Разбира се, много от тях не са наша собственост, а са ни дадени за търга.

- Ще се откажете ли от аукционата дейност?

- Не няма да се откажа, макар в момента да е изключително сложно да се практикува, а ако някой сие мисли, че в тази работа има милиони... На практика ние, организаторите всеки път сме на ръба на закона заради изключително тромавата процедура. Пресметнали сме с Фицов, че при 30-40 хил. професионални художници и още 20 хил. любители у нас има 8 милиона картини. Кога ще се оценят при тези темпове? Пазарът напълно ще замре.

- Какво ви пречи? Дали не получихте този удар, защото замисляхте писмо за недомислици в правилата на търговия с произведения на изкуството?

- Не, не мисля, че е това. Нямам обяснение защо се случи точно на мен и точно сега. Какво пречеше, ако има констатирани нередности, да ми се прати навреме едно писмо и аз нямаше да направя търга. Правя аукциони от 15 г. и знам правилата. Ами ако това се беше случило, докато водех благотворителния търг на президента за "Българската коледа"? Или когато Бойко Борисов си купи наскоро картина?

- Може ли да има сигурен търг при тези условия?

- Не знам, колеги твърдят, че са успели да извадят всички разрешителни за търг, който ще е на 1 юни. Но си мисля дали ще има смелчаци да отидат да наддават след нашия случай?

Хората вече се крият, крият си и картините.

Как да обясня на чиновниците, че не мога да имам предварителен договор с клиент като не знам кой ще наддава. Често това са подставени лица или става по телефона. А авторът иска една цена за картината си, на търга тя се удвоява или утроява. Какво да впиша в договора с него? Всичко си има ред и така е по европейските аукциони. Ами ако картините ми са от дядо ми, ами ако са подарък? Вие пазите ли си всички бележки?

- Но тази спецакция не съсипа ли репутацията ви като галерист?

- Разбира са. Това са 92 търга, това е доверие от клиенти и художници. Ако аз продавах крадени картини, нямаше да има ограбени хора, които да се съветват с мен. Просто се чувствам като опръскан с кал.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо