Електронният вот - задължителен, ако с “да” гласуват 1,75 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/4967876 www.24chasa.bg

1 750 292 е прагът, при който референдумът за електронното гласуване, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври, ще се смята за приет. Това става ясно от решение на ЦИК за методиката за определяне на резултатите от гласуването на националното допитване.

На последните парламентарни избори през 2014 г. са гласували 3 500 585 души. По закон предложението на референдума се смята за прието при две условия - когато броят на гласувалите в допитването е равен или по-голям от броя на избирателите, пуснали бюлетина на последните парламентарни избори, и когато с “да” са гласували над половината от участвалите в референдума. За допитването на 25 октомври положителен отговор на въпроса за електронното гласуване трябва да са дали над 1 750 292-ма избиратели.

За него ще бъдат разкрити секции в поне 40 държави. На тези места са гласували поне 100 човека на избори през последните 5 г. Освен тях ще бъдат разкрити още секции - там, където българи зад граница са подали заявления, че искат да упражнят правото си на глас.

В 18 ч в сряда изтича крайният срок, в който партиите може да подадат документи за регистрация за участие в местните избори в ЦИК.

От 9 до 14 септември пък ще е регистрацията в Общинската избирателна комисия в София. 1515 секции ще бъдат отворени в столицата. Списъкът с адресите по райони е качен на сайта на общината.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)